SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mermer Çamurundan Dış Cephe Kompoziti Ürettiler

Mermer Çamurundan Dış Cephe Kompoziti Ürettiler
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden bilim insanları, mermer kesim işleminde ortaya çıkan atık çamuru kullanarak dış cephe uygulamaları için kuvars kompozit geliştirdi.

Ön denemelerinde olumlu sonuç alınan, atmosferik koşullara ve güneş ışığına dayanıklı kuvars kompozit, "TÜBİTAK-TEYDEP 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği Destekleme Programı" ile inşaat sektörüne kazandırılacak.

Proje yürütücüsü İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Erdemoğlu, AA muhabirine, kaplama ve nano malzemelerin senteziyle ilgili yaklaşık 12 yıldır bilimsel çalışma yaptığını söyledi.

Diyarbakır'da 2021 yılında gerçekleştirilen Doğal Taş ve Mermer Sempozyumu'nda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Taki Güler'in "Dış Cephe Kaplamada Kullanılabilir, Uzun Ömürlü, Mermer Tozu Katkılı Kompozit Plaka Üretimi" konulu TÜBİTAK projesinin, üniversite sanayi işbirliğiyle hayata geçirme fikrinin oluştuğunu vurgulayan Erdemoğlu, Ermaş Madencilik çalışanlarıyla yapılan görüşme neticesinde projeyi geliştirme kararı aldıklarını belirtti.

Kompozit plakların dayanım ve estetik görünümü dolayısıyla inşaat sektöründe mutfak ve banyo gibi ıslak zeminlerde çok kullanılan bir malzeme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sema Erdemoğlu, ancak bu plakların dış mekanlarda atmosfer koşullarına dayanıklılığının düşük olması, zamanla sararması gibi nedenlerden dolayı yaygın kullanılmadığına işaret etti.

- "UV ışığına karşı dayanımı yüksek"

Projenin temel amacının, mermer kesilirken oluşan atığın ekonomiye kazandırılarak daha nitelikli malzeme üretmek olduğunu aktaran Erdemoğlu, şöyle konuştu:

"Proje TÜBİTAK'a sunulmadan önce bazı ön denemeler yapıldı ve bu süreçte firmayla görüşüldü. Ön deneme sonuçları oldukça umut verici oldu, hem mekanik hem de ultraviyole ışığına karşı dayanımı yüksek. Kaplama sonucunda çizmeye karşı dayanım oluştuğu görüldü. Simülasyon denemelerinde yoğun ve uzun süreli ultraviyole ışığına maruz bırakılan hibrit malzemeyle kaplanmış kompozit plakaların dayanımlarının çok yüksek olduğu ve yüzeylerde görsel bir değişiklik olmazken esneme dayanımlarının arttığı görüldü. Kaplanmış plakaların atmosferik koşullara karşı dayanımı, TÜBİTAK'ın Bursa Test ve Analiz Laboratuvarında (BUTAL) otomobillerde kaplama dayanıklılığını test eden koşullarda yapıldı. Proje ekibinde yer alan üniversitemizin Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Özfer Yeşilada ve ekibinin yaptığı çalışma sonucunda biyosidal etkilerinin mevcut ticari kompozitlere göre yüzde 40 daha fazla olduğu görüldü."

Proje giderlerinin yüzde 60'ının TÜBİTAK, yüzde 40'ının da firma tarafından karşılandığını belirten Erdemoğlu, "Geçirdiğimiz şu zor zamanda laboratuvarlarımızın hala işler durumda olduğunu göstermek, araştırmacılara destek olmak adına bence önemli bir proje. Kompozit plaka üretimini tamamlamak üzere 18 aylık projeye haziran ayında başladık. Kaplama malzemesi hazırlandı ve bundan sonra ileriye yönelik olarak uygulama ve belli testlerin yapılması kaldı." dedi.

Erdemoğlu, Prof. Dr. Taki Güler, doktora öğrencisi Ercan Polat, İnönü Üniversitesi Kimya Bölümünden Hatice Çağlar Yılmaz, yüksek lisans öğrencisi Emine Mete, Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Özfer Yeşilada, Prof. Dr. Emre Birhanlı, doktora öğrencisi Eray Tatlıcı ve Ermaş Madencilik AR-GE Laboratuvarı çalışanları Dr. Erhan Kaplaner ve Maden Yüksek Mühendisi Sedanur Baş ile çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Feramuz Karaca (12 ay önce)
    Hocalarımızı tebrik eder başarılarının devamını dilerim.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Yorumcu (12 ay önce)
    Bunu malzemeyi almanya veya isviçre de bir tane "türk olmayan ve türkiyede yetişmemiş" diş hekimine uygulatsınlar helal olsun derim... Oradaki testleri geçeceğini hiç sanmiyorum nanomalzeme? , hibrit? , mermer tozu? , kompozit? otomobil kaplaması ile diş kaplaması? Biyosidal?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Cahil (12 ay önce)
    Bilim için emek harcayanlara selam olsun. Başarılarınızın devamını dilerim. Kendini bilim insanı zannedip oturduğu yerden maaş alanlara da yuh olsun. Yönetenler aynı kategoride olup çalışanla çalışmayanları ayırmalı artık. Hatta mesaiye gelen ile gelmeyenleri de ayırmalı.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Formul (1 yıl önce)
    Çok ciddi bir şekilde ellerindeki tüplere ne dolduruyorlar? Ciddi bir çalışma olduğu belli, umarız buldukları formülü dış güçlere kaptırmazlar... Ahmet Kızılay bu çalışmanın korunması için üniversitede özel bir güvenlik birimi oluşturması lazım..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yavuz (1 yıl önce)
    Sema hocamız 1998 yılında okula başladığımızda asistan hocamız olarak görev yapıyordu. Kendisine başarılar ve sağlıklar diliyorum.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (12 ay önce)Yavuz isimli kullanıcı yorumuna
    Bu önemli bilgi için teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mermer tozu (1 yıl önce)
    Kalın çerçeve gözlük takarak bilimin sınırlarını zorladıklarını göstermişler... Bu değerli bilim insanlarını Mermer tozuyla başbaşa bırakıp, başarılarının devamını dileriz.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Parlatma (1 yıl önce)
    Reklam yaparak kendilerini parlatıyorlar... Bu reklamlar artık kabak tadı vermeye başladı...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (12 ay önce)Parlatma isimli kullanıcı yorumuna
    Son 3-4 yıldır maşallah buluşların ardı arkası kesilmiyor üniversitede. Allah bereketini arttırsın :)
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Türkiyede üniversite ve bilim, yan yana asla gelmez, boş işlerle uğraşın,
    %0
    %100
    Yanıtla