SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mevlid Kandiline Ulaşmanın Huzuru ve Mutluluğu İçerisindeyiz"

A- A+ PAYLAŞ

Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, 26 Eylül Salı gecesi idrak edildi.

Hazreti Muhammed'in dünyayı teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

MALATYA'DA..

Depremlerden etkilenen Malatya'da Mevlit Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Kernek Karagözlüler Camiinde Mevlit Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Programda Ramazan Özkul, Necmettin Ceylan, Yusuf Çelik ile Mehmet Şentürk Kur'an-ı Kerim Tilavetinin ardından mevlit okudu.

İl Müftüsü Şahin Yıldırım'ın vaazını ardından namaza duruldu.

Programa AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ile vatandaşlar katıldı.

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığınca Mevlid-i Nebi haftası bu yıl "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" temasıyla 26 Eylül-2 Ekim arasında çeşitli etkinliklerle idrak edilecek.

MESAJLAR..

Malatya Valisi Ersin Yazıcı
"Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyaya teşrifini müjdeleyen Mevlid Kandiline ulaşmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz.  

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğumu, dünya tarihinin en önemli hadiselerinden biridir. O’nun gelişiyle, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, zihin, fikir ve ahlak planında tarihin en büyük dönüşümü yaşanmıştır. Cahiliye döneminde yolunu ve değerlerini kaybeden insanlar, O’nun peşinden giderek, kardeşliğin, ahde vefanın, güzel ahlakın ve bütün iyi davranışların en güzel örnekleri olmuşlardır.

Sözleri, hadisleri, ahlakı ve güzide yaşantısıyla tüm insanlığa örnek  olan Peygamber Efendimiz’in dünyayı onurlandırdığı bu mübarek geceyi kendimizi sorgulamamız ve Allah’ın sonsuz merhametinden faydalanabilmemiz için bir vesile olarak görmeli ve en iyi  şekilde değerlendirmeliyiz.

Bu çerçevede müslümanlar için güzelliklere erişme, af ve mağfirete ulaşmanın kapılarını açan bu gecenin birlik ve beraberliğimize, dirlik ve düzenimize vesile olmasını temenni ediyor, yaşadığımız çağın İslam’ın rahmet yüklü ilkeleriyle güzelleşmesini diliyor ve tüm vatandaşlarımızın Mevlid Kandilini en kalbi duygularla kutluyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan, mesajında şunları kaydetti:

“Kandiller, sevgi, yardımlaşma, merhamet ve hoşgörünün ön plana çıktığı müstesna günlerdir. Bugün, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) dünyaya teşriflerinin yıl dönümünü idrak etmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Yaratılanların en hayırlısı olan Peygamber Efendimizin doğumu, tüm insanlığın ebedi saadeti için bir umut olmuştur. Karanlıkların aydınlığa kavuşmasında ve katılaşmış kalplerin yumuşamasında çok önemli bir yere sahip olan, böyle şerefli ve mübarek bir gün vesilesiyle Peygamber sevgisinin gönüllerimize kök salmasını diliyorum.

İbadetlerinde ihlas ve samimiyeti öne çıkararak gönülleri fetheden, güzellik ve ümit dolu Hz. Peygamber (SAV) bütün varlığıyla bize örnek olmakta, yaşamakta olduğumuz hayata ve geleceğimize ışık tutmaktadır.  Onun açtığı ufukla cehalet ve zulmün hükümranlığı yıkılmış, bilginin ve inancın egemenliğinde aydınlık bir çağ başlamıştır.

Yüce Allah’ın rahmet ve merhamet kapılarının ardına kadar açıldığı, dualarımızın kabul olduğu bu günlerde birlik ve beraberliğimizin güçlendirmeli, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmalıyız. Bu vesile ile başta hemşerilerimizin olmak üzere tüm İslam âleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bütün insanlığa sevgi, rahmet, huzur ve barış getirerek dünya üzerinde akan gözyaşı, savaş ve zulmün bitmesine vesile olmasını diliyorum.”

AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız