SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Mevlidin Yazarı Süleyman Çelebi Anılıyor

Mevlidin Yazarı Süleyman Çelebi Anılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Birleşmiş Millet Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 41. Genel Konferans kararıyla, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri programı kapsamında, Mevlit yazarı Süleyman Çelebi vefatının 600. yıl dönümünde yapılan etkinliklerle anılıyor. 

UNESCO 41. Genel Konferans kararıyla 2022 yılı için ülkemizin önerisi Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Romanya ile Ukrayna’nın desteğiyle Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yıl Dönümü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştı.

Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yıl Dönümü 2022 yılında UNESCO ile ilişkili olarak tüm dünyada ve Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı himayelerinde güçlü bir şekilde anılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda yürütülecek etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılması 2022/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde ifade edilmiştir.

Bu kapsamda ilimizde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda İnönü Üniversitesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak, İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tacetdin Bıyık tarafından Süleyman Çelebi ve Mevlid konulu bir konferans verildi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından hem konferans sonunda hem de Yeni Cami’de vatandaşlara mevlit şekeri ve gülsuyu ikram edildi.

Ayrıca İl Müftülüğü tarafından 8 Aralık 2022 günü il ve ilçe merkez camilerinde eş zamanlı olarak mevlit okutuldu. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullarda Süleyman Çelebi ve Mevlit konulu bir kompozisyon yarışması düzenledi. Yarışmada ilk 3’e giren öğrenciler ödüller takdim edildi.

Halk arasında “Mevlit” olarak bilinen “Vesiletü’n Necat” Süleyman Çelebi’nin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Mevlit, yazıldığı dönemden itibaren başta Balkanlar ve Orta Asya coğrafyaları olmak üzere pek çok ülkede mübarek gün ve gecelerde doğum, ölüm, sünnet, evlenme, askere gönderme gibi etkinliklerde okutuluyor.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • erol (2 yıl önce)
    Güzel bir çalışma, bu çalışmada din görevlilerinin haberi var mı? Son yıllarda cenaze ve düğün mevlitlerinde Süleyman Çelebi nin mevlidi okunmaz oldu da!
    0
    0
    Yanıtla