Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı olarak Malatya'da görev yapan ve şu anda Kayseri Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. K. Uğurtan Yılmaz, "Kayısı ağaçlarında meyve dökümleri göreceğiz" dedi.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'ne yaptığı ziyaret sırasında Malatya'da kayısı üreticisini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. K. Uğurtan Yılmaz, "Bu yıl iklim koşulları münasebetiyle kayısı ağaçlarında özellikle bin 100 metre rakımın altındaki birçok yerde aşırı meyve tutumu gözledik. Ağaçlar üzerindeki kayısı çağlaları oldukça büyümüş olmalarına rağmen aralarındaki besin rekabeti yüzünden şimdiden dökümlerin başladığı da görülüyor. İleriki haftalar içerisinde özellikle aşırımeyve tutumu olan ağaçlarda daha da yoğun çağla dökümleri görebiliriz. Bu dökümler ağacın kuvvetine ve bakım koşullarının düzenli olmasına bağlı olarak göreceli bir durum ortaya koyacak, bazı ağaçlarda hiç görülmezken bazılarında çok aşırı dökümler görülecektir. Ağaç meyvenin taşıyamayacağından fazlasını dökerek kendini rahatlatma yoluna gidecektir" ifadelerini kullandı.
Aslında ekonomik zarar seviyesinde döküm olmaması halinde bu meyve dökümleri hem üretici hem de kayısı ağaçları için faydalı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, " Çünkü doğal meyve seyreltmesi diye tanımlayabileceğimiz bu dökümler, meyve kalitesini ve ağacın sağlık durumunu da olumlu yönde etkileyecektir. Nitekim 2005 yılındaki aşırı meyve tutumunda döküm görülmeyen bazı ağaçların meyvelerini olgunlaştırmaya çalışırken aniden kuruyup öldüğüne rastlamıştık. Üreticimizin kalitesiz kuru kayısı yüzünden tüm kazancını işçilik parası olarak verdiğini de görmüştük. Aslında üreticilerimiz meyvelerde çekirdek sertleşmeden seyreltme yoluna giderlerse çok iyi olur. Çekirdeği sertleşen meyvelerde seyreltme, meyve kalitesi ve irilik bakımından bir fayda sağlamamaktadır. İlla bu doğal dökümü beklemek doğru olmaz. Aşırı meyve yükü her zaman kar değil zarar getirmiştir" diyerek üreticileri uyardı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.