Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kayısı bahçelerinde görülen, yaprak delen olarak da adlandırılan “Çil Hastalığı” konusunda kayısı üreticilerini uyaran bir açıklama yaptı.
Hızlı iklim değişikliğinin kayısı bahçelerinde hastalıkları tetikleyebildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun, çil hastalığını tetiklemesinin önüne geçilmesi için üreticilerin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmaması gerektiği vurgulandı. Çil hastalığına karşı mücadele için budamanın öneminin anlatıldığı açıklamada, ilaçlı mücadele kapsamında, “mevsimin yağışlı geçmesi halinde üreticilerimizin çil ilacını ikinci kez tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir” denildi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, hastalığın belirtileri, kayısı ağaçlarında yarattığı hasar ve sonuçlarına ilişkin bilgi verildikten sonra, kayısı üreticilerinin çil hastalığına karşı yapmaları gereken işlemler hakkında bilgi verildi.
Kayısıda çil hastalığına karşı mücadeleyi iki başlık altında değerlendiren Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, “Kültürel Önlemler” ve “Kimyasal Mücadele” başlıkları altında, hastalığa karşı alınacak önlem ve yürütülecek ilaç mücadelesinin önemine vurgu yaptı.
Hastalıklı dalların budamasının önemine dikkat çekildi
Açıklamada, kayısı bahçelerinde çil hastalığına karşı alınacak kültürel önlemlere ilişkin olarak yapılması gerekenler sıralanırken hastalıklı dalların budanmasının önemine değinilerek, “ İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır” denildi.
Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılması gerektiğinde dikkat çekilen açıklamada, budama aletlerinin %10’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmesi gerektiği de hatırlatıldı.
İlaçlama sürecinde ne yapılmalı, neler kullanılmalı?
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çil hastalığına karşı kimyasal mücadele önerilerinde ise birinci, ikinci ve üçüncü ilaçlamada dikkat edilecek hususlara vurgu yapıldı. Açıklamada, ilaçlama süreci kapsamında yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “1.İlaçlama: Sonbaharda, yaprak dökümünden hemen sonra(Bordo Bulamacı ya da Bakırlı bir preparat) 2. İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce. (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) Bakırlı bir preparat ya da Bordo bulamacı ile 3. İlaçlama: Meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken(kürkten sıyrılırken) organik fungusitlerden biri ile ilaçlama yapılmalıdır.”
“Çil hastalığının oluşmaması için meyvenin kürkten sıyrılma dönemi takip edilmeli”
Tarım ve Orman Malatya İl Müdürlüğü’nün çil hastalığına karşı kayısı üreticisini uyaran açıklamasına düşülen notta ayrıca, Mart – Nisan ayının Malatya’da nem ve sıcaklık değerleri açısından büyük değişiklikler gösterebildiği belirtilerek, iklimde görülen hızlı değişimlerin kayısı bahçelerindeki hastalıkları tetikleyebileceği ifade edildi. Açıklamada, iklim değişikliğinin çil hastalığını tetiklemesinin önüne geçilmesi için üreticilerin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmaması gerektiğinin altı çizildi ve” mevsim yağışlı geçerse üreticilerimiz çil ilacını ikinci kez tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir” denildi.
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com