SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MFF'nin Başarı ve Onur Ödülleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:16:56
MFF'nin Başarı ve Onur Ödülleri
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Uluslararası Film Festivali'nin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ve "Onur Ödülü"nün sahiplerinin belli olduğu açıklandı. “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne Münir Özkul ve Türker İnanoğlu; “Onur Ödülü”ne ise Türkan Şoray, Kadir İnanır ve John Sayles değer görüldü. 

Festival Komitesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ve “Onur Ödülü” sahipleri belli oldu. 

Bu yıl 9-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan festival kapsamında verilecek olan “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne Münir Özkul ve Türker İnanoğlu; “Onur Ödülü”ne ise Türkan Şoray, Kadir İnanır ve John Sayles değer görüldü. 

“Yaşam Boyu Başarı Ödülü”  Münir Özkul ve Türker İnanoğlu’na! 

Yaşar Usta, Turşucu Kazım Efendi ve Mahmut Hoca gibi karakterlerle hafızalara kazınan usta oyuncu Münir Özkul, bu yıl “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” alacak. Münir Özkul, yaşam boyu onur ödülüne ise ilk defa 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sahip olacak. 

Bir diğer “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise yüzlerce filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenerek sinemamızın gelişimine büyük katkı sağlayan ve kurduğu sinema müzesiyle, sinema tarihimizi gelecek kuşaklara aktaran Türker İnanoğlu’na veriliyor. 

Türk sinemasına kaleme aldığı kitaplarla pek çok eser kazandıran sinema yazarı ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç’in sinemanın bu duayen iki ismi için de özel olarak hazırladığı,  sanatçıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarının da bulunduğu “Türk Sinemasında 55 Yıl: Türker İnanoğlu” ve “Kendine Benzeyen Adam: Münir Özkul”  kitapları festival yayınları arasındaki yerini alacak. “Kendine Benzeyen Adam: Münir Özkul”   kitabı ise büyük usta için yazılmış ilk ve tek kitap olma özelliğini taşıyor.  

Sinemanın “Sultanı”na ve “Delikanlısı”na Onur Ödülü!

Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” vermeye devam ediyor.

Yıllarca oynadığı filmlerle, sinemaseverlerin gönlünde taht kuran, sinemamızın “Sultanı” Türkan Şoray ve rol aldığı yüz seksenin üzerinde filme kendi çizgisini taşıyan sinemamızın “Delikanlısı” Kadir İnanır, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin üçüncü yılında Onur Ödülü alacak.

Sinemamızın bu iki dev ismi için Ali Can Sekmeç’in kaleme aldığı kitaplar da festival yayınları arasından çıkacak ve sinemaseverlere armağan edilecek.

Bağımsız Sinemanın Usta İsmi John Sayles’a “Onur Ödülü”

Bir diğer “Onur Ödülü”nün sahibi ise 17 filme imza atmış ve hala çalışmalarına devam eden, tüm dünyada birçok yönetmene ilham kaynağı olmayı başarmış Amerikan sinemasının seçkin ve en saygın bağımsız yönetmenlerinden biri olan John Sayles.

John Sayles festivalin onur konuğu olarak festival süresince aramızda olacak ve Sayles’ın filmografisinden 4 seçkilik film izleyicilerle buluşacak. Yönetmen filmlerinin gösterimlerinde izleyiciler arasında yer alacak ve film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak.

“Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ve “Onur Ödülü” alacak olan sanatçılara ödülleri, 9 Kasım Cuma, 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’nde takdim edilecek. 

Münir Özkul

Sanat hayatına Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. İstanbul ve Ankara'da Devlet tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları oyunlarının yanı sıra Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda  da rol aldı. Asıl ününü 1950’lerden itibaren rol almaya başladığı sinema filmleri ile kazandı. 400’e yakın filmde rol alan Özkul’un en bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen “Hababam Sınıfı “serisindeki Müdür Yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. Televizyon dizilerinin yaygınlaştığı dönemde dizi oyunculuğundan uzak dursa da “Uzaylı Zekiye”, “Ana Kuzusu” ve “Şaban ile Şirin” gibi dizilerde rol aldı. Özkul'a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 

Türker İnanoğlu

1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi. Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurdu ve Erler Film bünyesinde bugüne dek 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çekti. Erler Film ülkemizde şu anda halen faaliyet gösteren en eski ve en uzun ömürlü film şirketidir. Türker İnanoğlu bugüne dek 66 uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza attı.  1979'da Ulusal Video şirketini, 1985 yılında da bir televizyon stüdyosu kurdu. Çok sayıda televizyon yapımlarına da imzasını attı. Halen SE-SAM Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin onursal başkanı olan İnanoğlu, 1997 senesinde TÜRVAK - Sinema Televizyon Eğitim Merkezi ve -Sinema Tiyatro Müzesi’ni de kurdu. 

Türkan Şoray

Türk sinemasında Sultan lakabıyla anılan Türkan Şoray, 1960'larda sinema ile tanışmış, 1964'te 1.Antalya Film Festivali'nde "Acı Hayat" filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusudur. Yılanı Öldürseler, Azap, Bodrum Hâkimi ve Dönüş filmlerinin de yönetmenliğini yapan Şoray, 90'lı yıllarla birlikte, TV çalışmalarına da ağırlık vermeye başlamıştır. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde Unesco Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiştir. 

Kadir İnanır

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon mezunu olan Kadir İnanır, 1969 yılında bir yarışmada birinci olarak sinema hayatına başladı. Yüz seksenin üzerinde sinema filminde, pek çok televizyon dizisinde rol aldı. 

John Sayles

Psikoloji okumak için Williams Üniversitesi’ne giden Sayles, son senesinde ilk tiyatro yönetmenliğini Bruce J. Freidman’ın yazdığı “Steambath” adlı oyun ile gerçekleştirmiştir. Okuldan sonra da zaman zaman tiyatroya dönüş yapmış ve New York’ta hem yazıp hem yönettiği "New Hope for the Dead" (1981) ve "Turnbuckle" (1981) isimli iki oyunu sahneye konmuştur. Williams’tan mezun olduktan sonra Sayles, kariyer olarak roman yazarlığında karar kılmıştır. “Pride of the Bimbos” (1975) and “Union Dues” (1977) isimli romanları yazmıştır. 

İlk uzun metrajlı filmi Return of the Secaucus Seven (1980) ile Los Angeles Film Eleştirmenleri’nin En İyi Senaryo ödülüne layık görülmüştür. Bu film, 80’lerin başında bağımsız film hareketi olarak ifade edilmeye başlanmış olan hareketin bir parçası olarak tarihe geçmiştir. 1983 yılında Sayles, Lianna ve Baby, It's You filmlerini çekmiş, Baby, It's You’nun gösterime girmesinin ardından yönetmen; MacArthur Vakfı’nın üstün yeteneklilere beş yıl boyunca 32,000 dolar sağladığı kaynakla ödüllendirilmiştir.

Kendi filmlerini yapmaya karar verdiğinde Sayles hep klişe tür filmlerinden özenle kaçınmıştır. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan filmlerden biri Harlem sokaklarında takılan dilsiz siyah bir uzaylının hikayesini anlatan The Brother From Another Planet (1984) olmuştur. Kömür madencilerinin 1920’lerdeki acı ve şiddet yüklü grevini anlatan küçük bütçeli Western filmi Matewan’ı (1987) çeken yönetmen her defasında faklı bölgeleri keşfetmeye devam etmiştir. Felçli eski bir pembe dizi yıldızı (Mary McDonnell) ile hemşiresinin (Alfre Woodard) hayatlarını değiştiren ilişkilerine yoğunlaştığı Passion Fish (1992) filmi Sayles’e özgün senaryo dalında ilk Oscar adaylığını getirmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız