Türkiye’nin siyasal yaşamına derin ve önemli etkileri olacağı öngörülen 7 Haziran milletvekili genel seçimlerine çok az zaman kala, seçimde iddialı olan partilerin Malatya’da yaptığı mitingler devam ediyor.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 20 Mayıs, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun 28 Mayıs tarihlerindeki mitinglerinden sonra, Malatya bugün de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ağırladı.
MHP’nin Malatya Mitingi’nin perde arkasında yaşandığı öğrenilen bir gelişme, siyasi partiler arasında olması gereken ve toplumsal barış adına özlem duyulan bir ‘jest’e sahne olduğu öğrenildi. Buna göre, 2 Haziran’da yani MHP mitinginin yapıldığı bugün, miting meydanı, aslında yarın yapılacak olan (3 Haziran) CHP mitingi için reverve edilmiş. Fakat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin programının değişmesinin yaratabileceği sorunlar nedeniyle, MHP Malatya İl Teşkilatı yöneticileri, CHP Malatya İl Örgütü yöneticileri ile görüşerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitinginin bir gün ötelenmesi ricasında bulundu. Konuyu, CHP Genel Merkezi ile görüşen CHP Malatya Örgütü yöneticileri, genel merkezden ‘olur’ yanıtı alınca, MHP Mitingi, CHP’nin miting gününde yapıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingi ise 3 Haziran’a tarihlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında yapılan miting, açıklanan zamandan yaklaşık bir saat sonra 17.00 sularında başladı. Elazığ mitinginden sonra Malatya’ya gelen MHP Lideri Devlet Bahçeli, otelde bir süre dinlendikten sonra miting meydanına geldi ve yaklaşık 30 dakikalık bir konuşma yaptı.
AKP’nin 28 Mayıs’ta yaptığı Malatya Mitingi’nin, 2002 yılından bu yana yapılan en zayıf ve en düşük katılımlı miting olması yönündeki ortak kanaat, gözlerin MHP Malatya mitingine çevrilmesine yol açmıştı.
MHP Malatya mitinginin toplayacağı kitlenin büyüklüğü, AKP’de yaşanabilecek gerilemenin boyutunu göstermesi açısından da dikkatleri üzerinden toplamıştı.
Yaklaşık 20 bin kişilik katılım
Böyle bir atmosferde gerçekleşen MHP Malatya Mitingi, Devlet Bahçeli’nin 2011 Milletvekili Genel Seçimleri kampanyası kapsamında Malatya’da 5 Haziran 2011 tarihinde düzenlediği miting ile kıyaslandığında bir hayli daha coşkulu ve çok daha büyük bir kitleyi miting meydanında buluşturdu.
MHP Mitinginin en çok merak edilen hususu, yaklaşık olarak mitinge katılım sayısı ya da düzeyiydi. Mitinge, mitingde görünmek istemeyen, ancak miting alanının çevresinde kümelenen değişik noktalardaki kalabalıklar da dikkate alındığında, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı gözlendi.
MHP mitingine bu düzeyde katılımın olması MHP’nin Malatya’da 1 milletvekili çıkarma yönündeki umutlarını güçlendirirken, 1. sıra adayı Arif Yıldız’ın miting sonrasında son derece mutlu bir görüntü çizmesi dikkatlerden kaçmadı.
MHP mitinginin dikkat çekici unsurlarından biri, mitinge gelen, özellikle orta yaş düzeyinde çok sayıda kişinin, adeta özel bir toplantıya gider gibi, takım elbise, kravatlı olması ve elinde MHP flamasını düşürmemesiydi.
Küskünler, partiden uzaklaşanlar ve kadim partililer de mitingdeydi
MHP mitinginin dikkat çekici bir başka özelliği çeşitli tarihlerde ve değişik nedenlerle partisine ya da liderine küserek siyasetten uzaklaşan, başka partilerde siyaset yapma denemesinde bulunan ‘Küskün MHP’liler’in, ‘Şimdi yeniden MHP zamanı’ düşüncesi ile mitinge katılarak Devlet Bahçeli’nin mitingine destek vermesiydi.
‘Küskün ve uzaklaşmış MHP’liler’ başlığı altında değerlendirilebilecek çok sayıda tanınmış ve tabanda toparlayıcı nitelikteki isim, kırgınlık, küskünlük ve dargınlığı bu süreçte geride bırakarak, Malatya’da 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra ilk defa 1 milletvekili çıkarabilme ihtimalinin güçlendirilmesine katkı sunmak istediği gözlendi.
Mitingde, Ülkü Ocakları’na mensup gençler de siyah takım elbise giymiş, boyunlarında görevli kartı olduğu halde, mitingin düzen ve organizasyonunun başarılı geçmesi için çalıştı.
Afişlere miting yasağı!
Bu arada, miting meydanına getirilen bazı afişlerin "yasaklı" olduğu gözlendi. Bahçeli gelmeden önce alana sokulan, ancak daha sonra toplanan, MHP Malatya Kadın Kolları Başkanlığı’na ait bu afişlerden birinin üzerinde İçişleri Eski Bakanı Meral Akşener’in fotoğrafı ve “Hırsızlık karşısında susan dilsiz, şeytandır” ifadesi yer alıyordu.
MalatyaPark AVM MHP’yi Veto mu Etti?
MalatyaPark AVM’nin üzerine inşa edildiği eski Sümerbank arazisine yönelik AKP’li H. Cemal Akın’ın belediye başkanlığı döneminde yapılan imar planı değişikliğine ilişkin olarak MHP’li eski meclis üyeleri Recep Ülkü ile Taner Özhan ve bir başka eski MHP’li meclis üyesi Coşkun Parlak iki ayrı ‘imar planının iptali’ne yönelik dava açmıştı. Bu kapsamda, Coşkun Parlak’ın açtığı davada Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu, imar planının iptal eden Malatya İdare Mahkemesi’nin kararını onaylamış, eski Sümerbank arazisi üzerindeki AVM ve otelin ‘ruhsatsız’ konuma düşmesine yol açmıştı.
İlk olarak dönemin MHP Malatya İl Başkanı Ömer Ekici’nin MHP’nin tüzel kişiliği üzerinden açtığı dava ile başlatılan MalatyaPark AVM’ye yönelik ‘imar planı iptali’ konusundaki hukuki mücadele, MHP ile MalatyaPark AVM arasında bir gerilim yaratmış olsa gerek, AKP Malatya mitinginde baştan sona AKP ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun afişleri ile donatılan AVM’nin miting meydanına bakan cephesi, MHP mitingi sırasında tümüyle boştu.
MHP Malatya İl yönetiminin, afiş ve posterlerini asabilmek için miting alanının 4 köşesine yerleştirilmiş 4 vinç kiraladığı öğrenildi.
“Ya Devlet Ülkücüleşecek, ya Ülkücüler Devletleşecek”
Miting meydanına Şubat ayında Ege Üniversitesi kampüsünde çıkan olaylarda öldürülen Fırat Çakıroğlu’nun büyük bir posteri asıldı.
Miting meydanında, üzerinde “Ya devlet ülkücüleşecek ya ülkücüler devletleşecek” yazan ve MHP eski lideri Alparslan Türkeş’e ait olduğu belirtilen afiş dikkat çekti.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi muhabirleri