PÜTÜRGE VE DOĞANYOL'DAKİ DEPREMZEDE YETİŞTİRİCİYE SÜRÜ DESTEĞİ.. Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, 24 Ocak'ta meydana gelen depremden etkilenen Malatyalı hayvan yetiştiricilerine destek olmak ve mağduriyetlerini gidermek amacıyla, Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde geçimini hayvancılıktan sağlayan iki aileye 52 koyun ve keçi armağan etti.
Malatya Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ve Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ile görüşerek Pütürge ve Doğanyol'daki hayvan yetiştiricisi deprem mağdurlarına Gaziantepli çoban ve hayvan yetiştiricilerinin destek ve dayanışma arzusunu ileten Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ve Gaziantep Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nihat Deme, Gaziantepli çobanlarla birlikte Malatya'ya getirdikleri 52 koyun ve keçiyi dün Pütürge ve Doğanyol'daki iki mağdur aileye teslim etti.
Gaziantepli çoban ve hayvan yetiştiricilerinin Malatya ve Elazığ'daki deprem mağdurları ile dayanışma ve desteği, Pütürge ve Doğanyol'daki iki hayvan yetiştiricisi ve deprem mağduru aileyi sevince boğdu.
Gaziantep Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte, deprem bölgesinde geçimini hayvancılıkla sağlayan ve depremden hem hayvanlarını hem evlerini kaybeden ailelere destek olmak amacıyla "Gaziantepli Çobanlardan Depremzedelere Destek" sloganı ile bir kampanya başlattı.
Dayanışma ve destek kampanyası kapsamında Gaziantepli çoban ve hayvan yetiştiriceleri Malatya'nın depremden en çok etkilenen Pütürge ve Doğanyol ilçesindeki deprem mağduru ailelere gönderilmek üzere 52 koyun ve keçi bağışladı.
Bağışlanan koyun ve keçiler, sabahın erken saatlerinde Gaziantep'ten yola çıkarıldı ve yaklaşık 10 saatlik bir yolculuktan sonra Pütürge'nin Aktarla ve Doğanyol'un Çolak köyüne getirildi.
"Gaziantepli kardeşlerimiz bizi yalnız bırakmadı, Allah onlardan razı olsun"
Bu köylerdeki hayvan teslim törenlerine, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Bİrliği Başkanı Osman Türkman, Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme, Malatya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Zeki Sadak, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selami Aygen, Pütürge İlçe Tarım Müdürü Zafer Koçak, Doğanyol İlçe Tarım Müdürü Rüveyda Deniz, Gaziantep'ten gelen bağışçı çobanlar ve bağış yapılan deprem mağduru aileler katıldı.
Gaziantepli çoban ve hayvan yetiştiricilerinin koyun ve keçi yardımının ulaştırıldığı Pütürge - Aktarla Köyü sakini, depremzede Hasan Erdoğan ve eşi deprem acısından sonra yapılan hayvan desteğinden dolayı duygu dolu anlar yaşadı.
Gaziantepli çobanlara ve hayvan yetiştiricilerine minnettar olduğunu söyleyen Hasan Erdoğan, "Gaziantepli kardeşime nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum, sonsuz teşekkürlerimi söylüyorum o kardeşlerime. Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne, hayvanları buraya kadar getiren Gaziantepli kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Malatya Tarım ve Orman Müdürümüz Tahir Macit'e, Pütürge ilçe Tarım Müdürlüğümüze, Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun; bizi yalnız bırakmadınız. En zor günümüzde bizimle oldunuz. Bir kez daha Allah sizden razı olsun diyorum" dedi.
Hasan Erdoğan, altı ahır üstü ev olan yapısının üst katının çöktüğünü, yaşamlarını çadırda sürdürdüklerini söyledi.
Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit de yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, deprem sırasında evlerinin yanı sıra hayvanlarını da kaybeden Pütürge ve Doğanyol'daki deprem mağdurlarına daha önce hayvan yardımı yapıldığını hatırlatarak, "Deprem nedeniyle hem Elazığ hem Malatya’mızın 4 ilçesinde hasarlar meydana geldi. Bu hasarlar içerisinde yıkılan ahırlarımız da vardı. Depremin ilk gününden itibaren ahırları yıkılan vatandaşlarımıza çadırlar vermeye başladık. Depremde ölen hayvanların yerine Bakanlığımız hayvan vererek vatandaşın zararını telafi etti hem de sahada hasta olan hayvanlar tedavi edildi" dedi.
Deprem sonrası süreçte deprem bölgesindeki mağdurlar için Türkiye'nin tüm illerinin yardım ve dayanışma seferberliği başlattığını belirten Tahir Macit, Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri'nin Pütürge ve Doğanyol'da tespit edilen iki mağdur aileye 52 koyun ve keçi yardımı yapmasının, dayanışmanın en güzel örneklerinden birini oluşturduğunu söyledi. Tahir Macit şöyle konuştu: "Bu bölgede (deprem bölgesi) yaşayan vatandaşlarımız ağırlıklı olarak geçimlerini hayvancılıkla sürdürüyor. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimizin girişimleriyle Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimizin koordinasyonunda Gaziantep’de yaşayan yetiştiricilerimizin bağışlamış olduğu 52 adet koyunu burada ihtiyaç sahibi, depremde ahırı yıkılmış, hayvanlarını kaybetmiş iki aileye vereceğiz. Gaziantep’teki hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun".
"Millet olmanın gereğini yapıyoruz"
Yardım organizasyonunu gerçekleştiren Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman konuşmasında, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.
Depremi, deprem bölgesinden 400 km uzakta olmasına karşın Gaziantep'de de çok şiddetli hissettiklerini belirterek, "Millet olmak, ulus olmak iyi günde kötü günde birbirimize destek olmaktan, dayanışma içinde olmaktan geçer. Gaziantepli çobanlarımızın, hayvan yetiştiricilerimizin Pütürge ve Doğanyol'daki depremzedelere yaptığı bu yardım millet olmamızın bir gereğidir. Biz millet olmanın, sevinçte ve kederde birlikte olmanın gereğini yapmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman şöyle konuştu:
"Depreme uzaklığımız 350 kilometre olmasına rağmen biz de Antep’te çok ağır bir şekilde hissettik. Biz o kadar uzakta o şiddette hissetiysek Elazığ ve Malatya’daki kardeşlerimizin nasıl hissetmişlerdir diye ve nasıl yardım edebiliriz diye düşündük. Hemen Elazığ ve Malatya’ya geldik. Doğanyol, Pütürge, Gökçe’ye geldik. Deprem ziyaretinden sonra Antep’e dönerek üyelerimizle konuyu paylaştık. Üyelerimizin desteği ile 230 tane hayvanı Elazığ’a götürdük ve ahırlarını ve hayvanlarını kaybetmiş depremzedelere teslim ettik. Ardından Malatya için de aynı çalışmayı yürüttük. Çobanlarımızın bağışladığı 52 baş koyun ve keçiyi Malatya’daki depremzedelere teslim ediyoruz"
"Yardımın çobanlarımızın bağışından oluşmasının özel bir önemi var"
Ulus olmanın, millet olmanın gereğinin her daim dayanışma ve destek içinde olmaktan geçtiğini söyleyen Osman Türkman, Malatya ve Elazığlı depremzedeler için toplanan 282 koyun ve keçinin çobanların bağışının olmasının özel bir anlamı olduğunu da vurguladı. Türkman, "Bir yerde bir acı varsa ve biz o acıyı hissedebiliyorsak biz bir ulusuz ve milletiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 vilayeti de o acıyı hissediyor. Biz de özellikle bu desteğin çobanlardan gelmesinin ayrı bir önemi var. Çok şartlarda üreten insanların çok zor şartlarda yaşayan ve hayvancılık yapan insanlara destek vermesi çok önemli. Malatya Tarım İl Müdürlüğümüz ve Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimizle birlikte elimizden gelen desteği sunmaya çalıştık. Ben tekrardan Malatya ve Elazığ’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.
"Gaziantepli çobanlarımızı dayanışma ruhundan dolayı tebrik ediyorum"
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ise, Gaziantepli çoban ve hayvan yetiştiricilerini dayanışma ruhundan dolayı tebrik ettiğini belirterek, "Gerek Elazığ ve Malatya’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Misafirperverliklerinden dolayı Malatya Tarım İl Müdürlüğü ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın diyorum" dedi.
"Gaziantepli çoban kardeşlerimize ve Gaziantep Birliğimize teşekkür ediyorum"
Organizasyonun yapılmasına katkı sunan Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da, Malatya'nın deprem acısını paylaştıkları için Gaziantepli çoban, hayvan yetiştiricisi ve Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman’a teşekkür ettiğini söyledi.
Malatyalı hayvan yetiştiricilerinin sesi ve destekçisi olduklarını söyleyen İhsan Akın, deprem sonrası süreçte, bölgedeki hayvan yetiştiricilerinin mağduriyetinin giderilmesi için bir dizi girişimde bulunduklarını hatırlatarak, "Ben, depremzedelerimize desteğini esirgemeyen Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımız Sayın Osman Türkman’a teşekkür ediyorum. Gaziantep’teki yetiştiricilerimize acılarımızı paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Biz üreticilerimizin sesiyiz ve her zaman yanlarındayız" diye konuştu.
Bu konuşmalardan sonra, Gaziantepli çobanların gönderdiği hayvanların 26'sı Aktarla Köyü'nde Hasan Erdoğan'a teslim edildi ve hayvanlar Pütürge İlçe Tarım Müdürlüğü'nün kurduğu hayvan çadırına alındı.
Diğer 26 koyun ve keçi ise Doğanyol Çolak Köyü'nde Hamza Derin'e teslim edildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com