Malatyada, şu sıralarda ilginç bir bilgisayar olayı yaşanıyor. Milli Eğitim, bir kısmı nizalı bilgisayarlarını, ilginç bir kararla, ihtiyacı olduğu belirtilen Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne veriyor. Bu sayı 2-3 değil, tam 30 bilgisayar..
Milli Eğitim Müdürlüğü görevine bir kez daha mahkeme kararıyla dönen Hamza Doğuç, aralarında yardımcılarının, şube müdürlerinin, müfettişlerin yani Milli Eğitim il yöneticilerinin kullanmakta oldukları bilgisayarları, mahiyetindeki bu personelden alarak, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne geçici (!) olarak tahsis ederken, bu tasarrufu için Valilikten de olur almış..
Aslında bu bilgisayarların ilginç bir hikayesi var ve de mahkemelik yönü de bulunuyor.
Şöyle..
Hamza Doğuç, ikinci kez Ankarada geçici görevlendirmeye yollanmadan önce, Malatya Fen Lisesi bünyesinde bir Teknoloji Sınıfı oluşturmak istiyor. Temmuz ayı ortalarında, bakanın da katılımıyla bu sınıfı açmayı planlıyor. Türkiyede başka emsali olmadığı öne sürülen bu sınıf için, bilgisayar desteği ildeki dershanelerden isteniyor. Dershaneciler toplanıyorlar, bir komisyon kuruluyor ve 20+1 bilgisayar, bir firmadan alınıyor. Ancak bir süre sonra, benzeri olmadığı için uygun görülmeyen bu sınıf için alınan bilgisayarlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğündeki yöneticilere tahsis ediliyor ve buradaki yetkililer tarafından kullanılmaya başlanıyor. Bilgisayarların kullanım yeri değişirken, her nedense, satın alınan firmaya para ödenmediği için, firma yetkilileri Milli Eğitime ihtar üstüne ihtar çekiyor. Parayı tahsil edemeyince, bu kez İcraya başvuruyorlar. Yani kullanımda olan bilgisayarlar için, her an haciz kararı çıkabilir.
Doğuç, kısa bir Ankara görevinin ardından geçtiğimiz haftalarda mahkeme kararıyla tekrar döndü. Ardından, bu bilgisayarlarla ilgili, ilginç bir işlem başlatılıyor.
Edinilen göre, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, ilde onarımı yapılacak 19 lise ve ilköğretim okulunun ihalesinin bu yıl yapılabilmesi için, ihaleye esas bilgi ve belge hazırlanmasının gerektiğini, ancak bunun için elde yeterince bilgisayar ve yazıcı olmadığını, ihtiyaç duyulan 30 adet bilgisayar ve yazıcının Milli Eğitimce karşılanmaması halinde işlerin yetiştirilemeyeceğini Milli Eğitime yazıyor. Danışıklı olduğu öne sürülen bu yazının ardından, Doğuç hemen Bayındırlıkın bilgisayar eksiğini karşılama girişimlerine başlıyor. En başta yardımcılarının, şube müdürlerinin kullandıkları bilgisayarlar olmak üzere, Valilik oluruyla, 30 bilgisayarı toparlamaya girişiyor.
Doğuçun imzası olan bu girişimden anlaşıldığına göre; Milli Eğitimin elinde bol miktarda bilgisayar var ve e-bilgi eğitimine, girişimlerine önderlik eden, etmesi gereken kendi kurumunun üst düzey yönetiminin faaliyetleri için bilgisayara hiç gerek yok.
Her okulda, sokaktaki vatandaş için dahi bilgisayar kullanım olanakları sağlamaya çalışan, bunun için reklam kampanyaları düzenleyen Milli Eğitim; müdür yardımcıları, şube müdürleri için bilgisayar gerektiğine inanmıyor! Belki de Türkiyedeki en geniş bilgisayar ağına sahip olan Milli Eğitimin Malatya teşkilatında bilgisayar kullanımını gerektirecek bir iş yapılmadığı düşüncesini taşıyor!
Elinde fazla bilgisayar varsa ve yardımcılarının, şube müdürlerinin bu cihaza ihtiyaçlarının olmadığını düşünüyorsa, bilgisayarları niye kendi bünyesindeki okullara ve kuruluşlara değil de, başka bir resmi kuruluşa, üstelik hiç inandırıcı olmayan bir gerekçeyle veriyor, pek anlayamadık.
Burada bir başka iddia da, bilgisayarların 21inin zaten nizalı olduğu, bunlar için Milli Eğitimden yapılacak bir haciz işleminden malları bir başka resmi kuruluşa göndererek kurtarıp, dairesinin yara almamasını sağlama şeklinde de ince bir hesabın yattığı doğrultusunda.