Malatya Belediye Meclisinin imar yolsuzluğu kapsamındaki dosyalardan 6 tanesini kendilerince aklamak üzere yaptığı olağanüstü toplantısında, yolsuzluğa konu olan firmalarla ilgili yargı kararını beklemeden, Yaka Köyünde aldığı arsaların belediyeye bağışının AKPlilerce kabul edilmesi Malatyanın duyarlı kesimlerini ayağa kaldırdı. Bu arada, il başkanına ait bir dosyanın da İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü kapsamında soruşturulduğu olaya ilişkin CHPden herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.
MİMARLAR YARGIYA GİDİYOR..
Hukukçular tarafından Açıkça hukuka aykırı olduğu ve göz göre göre suç işlendiği ifade edilen belediye meclisinin aldığı bu kararların iptali için yargıya başvuracağını açıklayan MHPnin ardından Mimarlar Odası Malatya Şubesinden yapılan yazılı açıklamada, 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı olarak gerçekleştirilen ve kamu zararına neden olan bu karar ve uygulamaların iptali için yargıya başvurulacağı belirtildi.
Odadan yapılan yazılı açıklamada, Mimarlar Odasının yanlış olduğu ve kaldırılması yönündeki girişimleri neticesinde Belediye Meclisinin ek yoğunluk transferini kaldırdığı hatırlatılarak Belediye Meclis kararı ile getirilen ve 2009/97 sayılı kararla iptal edilen 3194 sayılı İmar Yasasına göre suç sayılabilecek şekilde yoğunluk transferi kararını bir defaya mahsus uygulamaya koymuştur. Kesinlikle yasal olmayan ve yasanın üstünde olmayan bu Belediye Meclis kararı uygulanamaz denilerek, suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi.
Mimarlar Odasının yazılı açıklaması şöyle:
Mimarlar Odası olarak o günden beri gelişmeleri takip etmekteyiz. Bugüne kadar kamuoyunu yararını gözetecek ve kamuoyunu rahatlatacak yönde gelişmeler yaşanmadı.
Aksine, usulsüzlüklerin tespitine rağmen Malatya Belediyesi 3194 sayılı İmar Kanununun 32.maddesinde Ruhsatsız veya Ruhsat ve Eklerine Aykırı Olarak Yapılan Yapılarla ilgili olarak Ruhsat olmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının idarece tespiti halinde yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma yapı tatil zaptının yapıya asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tarihten itibaren en çok 1 ay içinde yapı sahibi yapısını ruhsata uygun hale getirerek mührün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılığın giderilmiş olduğunun idarece tespiti halinde mühür kaldırılır. Aksi takdirde ruhsat iptal edilerek ruhsata aykırı yapı Belediye Encümeni kararını müteakip yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir hükmünü uygulamaktan imtina etmiştir. Kamu yararı gözetilmemiştir. Yasayı uygulamamaktan dolayı suç işlendiği ifade edilmesine rağmen Malatya Belediyesi suçlulara ve usulsüzlüklere herhangi bir yaptırım uygulamamıştır.
Yine Mimarlar Odasının yanlış uygulama olduğu ve kaldırılması yönündeki girişimleri netice vermiş ve Malatya Belediyesi Meclisinin almış olduğu 2005/143 sayılı yoğunluk transferi kararı yine 2009/97 sayılı kararıyla yoğunluk transferi kararını iptal edilmiştir.
Ancak, Malatya Belediyesi Meclisi 03.02.2010 tarihinde almış olduğu bir kararla 2005/143 sayılı Belediye Meclis kararı ile getirilen ve 2009/97 sayılı kararla iptal edilen 3194 sayılı İmar Yasasına göre suç sayılabilecek şekilde yoğunluk transferi kararını bir defaya mahsus uygulamaya koymuştur. Kesinlikle yasal olmayan ve yasanın üstünde olmayan bu Belediye Meclis kararı uygulanamaz. Yasaya aykırı olmasına rağmen; 03.02.2010 tarihli Belediye Meclisinin usulsüzlük ve sahtecilik tespiti yapmış olduğu 11 dosyanın 3194 sayılı İmar Kanununun 32. 41. Ve 42. Maddesine uyulması ve yoğunluk transferi yapılması için vermiş olduğu 30 günlük süre içerisinde herhangi bir müracaat ve işlem yapılmamıştır.
Bununla birlikte, Malatya Belediyesi Meclisi 30 günlük süre içinde gerekli girişimde bulunmayan 11 adet sorunlu dosya sahibini ödüllendirecek bir girişimde bulunarak, yine yasaya aykırı olarak yapılan yoğunluk transferini 16.03.2010 tarihli olağan üstü toplantısıyla kabul etmiştir. Kamu zarara uğratılmıştır.
Adli mercilere intikal etmiş ve sonuç beklenmeden kamu zararı tazmin edilmeye çalışılıyor gibi gösterilerek, usulsüzlüklerin bertaraf edilmeye çalışılması tarafımızca manidar bulunmaktadır.
3194 sayılı İmar Kanununa aykırı olarak gerçekleştirilen ve kamu zararına neden olan bu karar ve uygulamaların iptali için yargıya müracaatta bulunacağımızı ve konunun bundan böyle de takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.
CHPDEN TIK YOK!..
Öte yandan, MHP ve Saadet Partisi il başkanlarının direkt müdahil oldukları, Mimarlar Odasının mahkemeye gideceğini belirttiği İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü ile ilgili Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında oluşan son gelişmelere, CHPnin sessiz kalması dikkat çekti.
2 Kasım 2009da İmar Müdürlüğü arşivinin mühürlenmesiyle Malatya kamuoyunun gündemine gelen İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü iddialarına konu dosyalardan birinin de CHP eski il başkanlarından Veli Ağbabaya ait olduğu başından beri kamuoyunun bilgisine sunulurken, Ağbaba geçtiğimiz günlerde CHPnin il başkanlığı görevine seçilmişti. Ağbaba karşısında seçimi kaybeden eski il başkanı Celal Berktaş, yolsuzluk iddiaları karşısında tepkisini gösterirken, hakkındaki iddialardan aklanmadan partili delegelerin çoğunluğunun oyuyla il başkanlığına seçilen Ağbabadan, son gelişmelere karşın hiçbir açıklama gelmedi.
Belediye Meclisinin geçtiğimiz Salı günü yaptığı olağanüstü toplantısında, aralarında Ağbabanın da bulunduğu 6 dosyayı aklamaya yönelik işlemlere CHPli Meclis Üyesi Doğan Ağdaş en sert tepki gösteren isimlerden biri olmuştu. Ağdaşın ağır tepkisine karşın CHPden ne kurumsal, ne de adı geçmesine rağmen Ağbabadan bireysel bir açıklama gelmemesi kamuoyunda yoğun şekilde konuşulmaya başlandı.