SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Monilyaya Karşı Azami Önlem Alınması Büyük Önem Taşıyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, “İlimiz kayısı bahçelerinde görülebilecek Monilya hastalığı ekonomik olarak büyük zararlara sebep olacaktır. Monilya hastalığına maruz kalan bahçeler özenle bakılmazsa bu bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacaktır” uyarısında bulundu.

 Akar yaptığı yazılı açıklamada, “Sert çekirdekli meyve ağaçlarında Monilya Hastalığı(Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde önemli kayıplara yol açabilen bir fungal hastalıktır. Hastalık etmeni konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı. Sürgün ve en son olarak ta meyveleri hastalandırır. Monilya hastalığına karşı her yıl koruyucu önlem almak gerektiği için ağaçlarda çiçeklenme yüzde 5-10 olduğu dönemde 1. İlaçlama, yüzde  90-100 olduğu dönemde 2. İlaçlama olmak üzere iki İlaçlama yapmak gerekmektedir. Mücadelenin başarılı olması için ilaçlamaları tam zamanında ve farklı etken maddesi olan ilaçların atılması ve kültürel önlemlerin azami derecede alınması ayrıca büyük önem arz etmektedir.” şeklinde teknik bilgi verdi.

Akar şu ifadeleri kaydetti:

“Üreticilerimiz bazen ekonomik bazen de iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapmaktadırlar. İlimiz içinde bulunduğumuz ay itibariyle nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı ve ani değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı üreticilerimizin kayısı bahçelerinde çiçek Monilyası hastalığının olmaması için mutlaka 2 defa, zamanında ve her yıl kullandıkları ilaçları değiştirerek kayısıya ruhsatlı bir kimyasal preparatla ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda üreticilerimizin ilaçlama yapmadan önce İl ya da İlçe Müdürlüklerine uğrayıp üretici kayıt defterini alıp, teknik elamanlara kullanacakları ilaçları reçete ettirmeleri ihracata engel teşkil eden kalıntı riski açısında da büyük öneme haizdir.”

-“Bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacak”
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, monilya hastalığının kayısı için çok büyük zararlara neden olabileceği uyarısında da bulunarak, “İlimiz kayısı bahçelerinde görülebilecek Monilya hastalığı ekonomik olarak büyük zararlara sebep olacaktır. Monilya hastalığına maruz kalan bahçeler özenle bakılmazsa bu bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacaktır. Üreticilerimizin hava tahminlerini takip ederek, yağışın durduğu, havanın açtığı ve fırsat verdiği zamanlarda acilen Monilya hastalığına karşı mümkünse hem kontakt hem de sistemik etkili ruhsatlı bir ilaçla bahçelerini ilaçlamaları gerekli ve şarttır. Ayrıca yağışlar biter bitmez ilaçlamalarını tekrar etmeleri gerekir. Üreticilerimizin 2023 yılında olduğu gibi Monilya hastalığından dolayı yaşadığı zararı tekrar yaşamamaları için bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri çok önemli ve menfaatleri gereğidir.” şeklinde bilgi verdi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Ahmet Yılmaz (9 ay önce)
    Sert çekirdekli meyvelerden monilya (mumya) hastalığının tek çaresi %5 ve %100 çiçeklenmede thiram etken maddeli fungusit kullanmaktır. İlgili bakanlıkça bu ilaç yasaklanmış olup Çin alışveriş sitelerinde 4 katı fiyatla satılmaktadır. Dileyen araştırmacılar ismi pomarsoldur ve çinde Türkçe yazılarla bulunmaktadır. Demekki kayısı üreticisi de gözden çıkarılmış
    0
    0
    Yanıtla
  • kariyer (9 ay önce)
    tarım il-ilçe müdürlükleri niçin vardır.ne işe yararlar.ancak sıcak yerlerinde otururlar.başkada bişeye yaramazlar.
    %100
    %0
    Yanıtla