Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, “İlimiz kayısı bahçelerinde görülebilecek Monilya hastalığı ekonomik olarak büyük zararlara sebep olacaktır. Monilya hastalığına maruz kalan bahçeler özenle bakılmazsa bu bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacaktır” uyarısında bulundu.
Akar yaptığı yazılı açıklamada, “Sert çekirdekli meyve ağaçlarında Monilya Hastalığı(Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde önemli kayıplara yol açabilen bir fungal hastalıktır. Hastalık etmeni konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı. Sürgün ve en son olarak ta meyveleri hastalandırır. Monilya hastalığına karşı her yıl koruyucu önlem almak gerektiği için ağaçlarda çiçeklenme yüzde 5-10 olduğu dönemde 1. İlaçlama, yüzde 90-100 olduğu dönemde 2. İlaçlama olmak üzere iki İlaçlama yapmak gerekmektedir. Mücadelenin başarılı olması için ilaçlamaları tam zamanında ve farklı etken maddesi olan ilaçların atılması ve kültürel önlemlerin azami derecede alınması ayrıca büyük önem arz etmektedir.” şeklinde teknik bilgi verdi.
Akar şu ifadeleri kaydetti:
“Üreticilerimiz bazen ekonomik bazen de iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapmaktadırlar. İlimiz içinde bulunduğumuz ay itibariyle nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı ve ani değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı üreticilerimizin kayısı bahçelerinde çiçek Monilyası hastalığının olmaması için mutlaka 2 defa, zamanında ve her yıl kullandıkları ilaçları değiştirerek kayısıya ruhsatlı bir kimyasal preparatla ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda üreticilerimizin ilaçlama yapmadan önce İl ya da İlçe Müdürlüklerine uğrayıp üretici kayıt defterini alıp, teknik elamanlara kullanacakları ilaçları reçete ettirmeleri ihracata engel teşkil eden kalıntı riski açısında da büyük öneme haizdir.”
-“Bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacak”
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, monilya hastalığının kayısı için çok büyük zararlara neden olabileceği uyarısında da bulunarak, “İlimiz kayısı bahçelerinde görülebilecek Monilya hastalığı ekonomik olarak büyük zararlara sebep olacaktır. Monilya hastalığına maruz kalan bahçeler özenle bakılmazsa bu bahçelerde iki yıl üst üste meyve alınmayacaktır. Üreticilerimizin hava tahminlerini takip ederek, yağışın durduğu, havanın açtığı ve fırsat verdiği zamanlarda acilen Monilya hastalığına karşı mümkünse hem kontakt hem de sistemik etkili ruhsatlı bir ilaçla bahçelerini ilaçlamaları gerekli ve şarttır. Ayrıca yağışlar biter bitmez ilaçlamalarını tekrar etmeleri gerekir. Üreticilerimizin 2023 yılında olduğu gibi Monilya hastalığından dolayı yaşadığı zararı tekrar yaşamamaları için bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri çok önemli ve menfaatleri gereğidir.” şeklinde bilgi verdi.
Bülten