SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Mozaik Sergide

A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir ilçesinde bulunan ve Milattan önce 4 bin yıllarına aitolduğu sanılan karaca motifli taban mozaiği iki yıllık bir çalışmadan sonra tablo haline getirilerek Malatya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Doğanşehir ilçesine bağlı Günedoğru köyünde eski Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram'ın babasına ait tarlada bulunan Roma dönemine ait otlayan karaca motifli taban mozaiğinin onarımı tamamlanarak Malatya müzesine kazandırıldı.

Otlayan karaca motifli Roma mozaiğinin sergilenmesi nedeniyle Malatya Müzesi'nde bir tören düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Malatya Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, Kütüphane Müdürü Ali Gün, Mimarlar Odası şube başkanı Abdurrahman Yavuz, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Kültür Yaşam Derneği başkanı Yaşar Karaaslan, eski Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Otlayan Karaca motifinin bulunma aşamasından müzeye kazandırılması sürecini sinevizyon eşliğinde anlatan Malatya Müze Müdürü İzzet Esen özetle, "M.Ö. 3-4 binli yıllara ait olan Karaca motifli taban mozaiğin bulunduğunu vatandaşlardan öğrendik. Eski Belediye başkanı Hanifi Bayram’ın arazisinde bulunan mozaiklerin müzemize kazandırılması çalışmaları 2007 yılında başladı. Bulunan mozaiğin önemli bir bölümü define arayıcıları tarafından tahrip edilmişti ama . Malatya ve Malatya Müzesi önemli bir esere kavuştu. Mozaiğin onarımı esnasında Güzel Sanatlar Fakültesi ile müze personeli de bu alanda kendilerini geliştirdiler. Ayrıca Mimarlar Odası Malatya şubesi de mozaiğin müzemize kazandırılması konusunda önemli katkıları oldu” diye konuştu.

Doğanşehir eski Belediye Başkanı Hanifi Bayram ise, Babasını tarlasında bulunan mozaiklere zamanın da müdahale edilememesinden dolayı üzüntülü olduğun belirtti ve özetle, “Doğanşehir, tarihi bir ilçe, hemen hemen her karışında tarih fışkırıyor. Vatandaş olarak eserlerimizin fazla tahrip olmaması için yetkililerimize bildiriyoruz, fakat bugüne kadar ilçemizde bu anlamda geniş kapsamlı bir çalışma göremedik” dedi.

Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ise mozaiğin müzede sergilenmesine kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek, 2007 yılının kasım ayında kazı çalışmalarına başlanan mozaiğin kazı çalışması sonunda müzeye getirildiğini, 2.5 aylık restorasyon çalışması sonunda MÖ 4bin yıllarda kaldığı tahmin edilen mozaiğin teşhire hazır hale getirildiğini belirtti.

Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel ise özetle, “Turizm denilince, kamuoyunda hatta bir çok yetkililer arasında deniz ve denize giren turistler geliyor. Antalya, Muğla, İzmir gibi yerler geliyor. Böyle olmaması gerekir. Kültür ve tarih turizmine de önem vermeliyiz. Yurdumuzun her yerinde olduğu gibi ilimizde de tarih ve kültür fışkırıyor. Çocuklarımıza tarih ve kültür turizminin, deniz turizmi kadar önemli olduğunu öğretmeliyiz. Malatya Valiliği ile Kültür Yaşam Derneği’nin ortak çalışması olan Kültür Rehberleri (KÜ-RE) yetiştirme projesinde yetişen 25 öğrencimizin yaklaşımları Ağaç yaş iken eğilir özdeyişinin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Çocuklarımız yaptığı konuşmalarla biz büyüklere çok önemli mesajlar veriyor. Otlayan Karaca motifini müzemize kazandıran kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra mozaiğin müzeye kazandırılmasına katkı sunanlara ödülleri verildi ve Taban açılışı yapıldıktan sonra tören sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız