SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MTÜ Rektörünün Siyanürlü Üründen Sonra Dezenfektan Skandalı

MTÜ Rektörünün Siyanürlü Üründen Sonra Dezenfektan Skandalı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Aysun Bay Karabulut’un, patentinin kendisine ait olduğunu söylediği ve kanser tedavisinde etkin olduğunu belirterek televizyon programlarında tanıtımını yaptığı Kayısır markalı kayısı ektresinin, Rektör ve eşinin yakın arkadaş olduğu İskenderiye Ltd. Şti.’ye ait olduğunun ortaya çıkmasından sonra, bu defa da yine Rektör Karabulut tarafından MTÜ tarafından üretildiği belirtilen Bio-Zen – F adlı dezenfektanın da yine aynı şirkete ait olduğu öğrenildi.

AKP'nin ‘kıdemli’ Milletvekili ablası Öznur Çalık'ın ‘siyasi gölgesi’ nedeniyle adının karıştığı tüm skandallara rağmen, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarının yaptıklarına ‘kör ve sağır kaldığı’ Rektör Aysun Bay Karabulut’un, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak Bio-Zen – antibakteriyel hijyen spreyin üretimini gerçekleştiriyoruz” dediği ürünün patentinin ve üretiminin de, MTÜ Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi  ile aynı binada şirket şubesi bulunan, Rektör ve kocasının yakın arkadaşı Mahmut Serdar T.’nin sahibi olduğu İskenderiye Ltd.Şti’ne ait olduğu Türk patent Enstitüsü Kurumu ve şirketin kendi sitesinde ilan edilmiş durumda.

MTÜ’de yaşananlar karşısında denetçi ve hesap sorucu devlet kurumlarının suskunluğu ‘skandal’ kavramının ağırlığını da yok etti.

Kayısır skandalından sonra dezenfektan skandalı
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut’un, “Kanser tedavisinde etkin bir ürün” olarak pazarladığı ve çok sayıda TV programında propagandasını yaptığı, patentinin de kendisine ait olduğunu iddia ettiği acı kayısı çekirdeğinden Kayısır markası ile üretilen kayısı ekstresindeki siyanür miktarı, Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği miktarın tam 132 kat fazla çıkmış, Tarım ve Orman Bakanlığı, MTÜ’ye ait olması gereken, ancak özel bir şirkete ait kılınan üretici firmaya 36 bin TL’den fazla para cezası yazmıştı.

Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yazdığı para cezasına yapılan itirazı reddetmiş ve Kayısır markası ve Malatya Turgut Özal üniversitesi logosu ile satılan üründeki siyanür miktarının, söz konusu ürünü, olması gerekenden 132 kat fazla çıkması nedeniyle adeta bir zehir deposuna dönüştürmesine yönelik tespitleri tescil etmişti.

Bu süreçte, sadece Kayısır markasındaki siyanür miktarının olağanüstü düzeyde yüksek olması değil, bir de bu ürünün üretilmesi için Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanlığı’ndan aldığı 500 bin TL destek ile kurulan tesisin, İskenderiye Ltd. Şti. adlı özel bir şirkete ait kılındığına yönelik şok bir bilgi de ortaya çıkmıştı.

Rektör Aysun Bay Karabulut’un “patenti bana ait” dediği acı kayısı ekstresi / ekstraktı olarak Kayısır markasıyla üretilen ürünün, patentinin de İskenderiye ltd.Şti.’ye ait olduğu da Türk Patent Enstitüsü’ndeki kayıtlarla belgelenmişti.

Devlet üniversitesinin gücü ile özel şirketin ürününü pazarlamış
Rektör Aysun Bay Karabulut’un, ‘bilim insanı’ olarak kanser hastalarına hararetle tavsiye ettiği zehir deposu niteliğindeki Kayısır patentini elinde bulunduran İskenderiye Ltd. Şti ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yönetimi arasındaki akçeli işlerin arka planının bir hayli karanlık olduğu belirtilirken, bu defa da Rektör Aysun Bay Karabulut’un “MTÜ’nün ürettiği dezenfektanlar” diye tanıttığı ve özellikle resmi kurumlara satmaya çalıştığı dezenfektan ürünlerin de yine İskenderiye Ltd.Şti.’ne ait olduğu öğrenildi.

Rektör Karabulut’un, tam da Covid-19 salgınının başladığı bir dönemde, “MTÜ’nün ürettiği dezenfektan” diyerek pazarladığı ve MTÜ logosunu ürünün üzerine koyarak devletin resmi kurumlarına satmaya çalıştığı dezenfektanın patentinin, rektör ve kocasının yakın arkadaşı Mahmut Serdar T.'ye  ait olduğunu gösteren belge ve bilgiler Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesinde bulunuyor.

Rektör Karabulut’un “MTÜ üretiyor” şeklindeki yanıltıcı yönlendirmesiyle aldı 
Bu süreçte, “Malatya’nın üniversitesi dezenfektan üretiyor” düşüncesi ve üniversiteye destek sağlama amaçlı olarak bazı resmi kurumlar üniversiteden dezenfektan satın aldı. Ancak, bu dezenfektanların üzerinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi logosu olmasına karşın, asıl mal sahibi, rektör ile bir görevi ve yetkisi bulunmamasına rağmen üniversitenin her işine müdahil olan kocası Ercan Karabulut'a yakın bir kişinin sahibi olduğu özel bir şirketti.  

Bio-Zen-F markası, güncel durumda İskenderiye Ltd.Şti.’nin internet sayfasında şirketin ürettiği bir ürün olarak pazarlanıyor. 

O şirket üniversitenin laboratuvar malzeme işini de almış… 
Kayısır ürünün üreticisi olarak, MTÜ  Kayısı Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi binasında faaliyet gösteren şirket ve şirketin sahibi ile ilgili olarak yeni detaylar da gündeme geldi.

Kayısır markasının patent sahibi olan şirketin aynı zamanda üniversiteden Malatya Turgut Özal Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 11.11.2019 tarihinde gerçekleştirilen Laboratuar Demirbaş Malzeme Alımı ihalesini de aldığı biliniyor. İhalede, tek teklifin İskenderiye Ltd.Şti. tarafından verildiği ve bu  ihalenin 280 bin TL tutarla 25. 11. 2019 tarihinde adı geçen şirkette kaldığı öğrenildi. 

Şirket sahibinin eşi de üniversiteye sürekli işçi kadrosunda işe alınmış… 
Devletin Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne aktardığı 500 bin TL ile kurulan MTÜ Kayısı Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üretilen Kayısır adlı markanın yanı sıra, üniversitenin ürettiğini söylediği dezenfektan markasının da üreticisi ve marka sahibi  sahibi olan Mahmut Serdar T.'nin  eşi E.T.’nin  Ekim 2019’da üniversiteye 4/D kadrosu ile sürekli işçi kadrosuna alındığı belirtiliyor.

Sayıştay ve YÖK Denetçilerinin yanı sıra kayısı ektresi projesini destekleme üzere MTÜ’ye 500 bin TL para aktaran doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanlığı müfettişlerinin, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yönetimi ile İskenderiye Ltd. Şti. arasındaki parasal ilişkinin boyutlarını ortaya çıkarması için harekete geçmesi gerektiği belirtiliyor. 

malatyahaber.com

GÖRSELLER: MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut, söz konusu ürünleri Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'a da hediye etmişti (Üstteki fotoğrafta).. Rektörün sosyal medyadaki paylaşımına rağmen dezenfektanın üniversitenin değil, sahibi rektör ve kocasına yakın olan şirkete ait olduğuna ilişkin kayıtlar.. Ve MTÜ amblemli ürünler..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Murat malatya (2 yıl önce)
    https://ilan.memurlar.net/ilan/64484/malatya-turgut-ozal-universitesi-11-sozlesmeli-personel-alacak.html Personel Alım ilanında lütfen inceleyin nasılda kişiye özel ilana çıkıyor . Yorumlarda insanlar malatyaya dil uzatacak kadar ileri gidiyorlar. Lütfen bu kadını görevinden alsınlar.Kendisi Okulun başına gelip kaç gün kalıyor sorarım.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Kenan Memiş (2 yıl önce)
    Bu gün güzel ülkemi sömüren ahlaktan uzak siyasi anlayış, bütün çirkinliği ile Eşsiz güzellikleri olan Malatya'ma da sirayet etmiş. Bir makalesi dahi bulunmayan kifayetsiz, kendisini akademisyen zanneden bazıları, üzerine güzide isimlerin yazıldığı kurumların başına getirilmiş. Onlar da tam birs fırsatçı edasıyla edep ve terbiyeden uzak kanun ve ahlak dışı uygulamalarla yeltenmişlerdir. Maalesef Malatya, Yerelde ve Kamuda ehil olmayan iktidar yandaşı, kötü niyetli insanların kaderine terkedilmiştir. Üzücü olan şu ki; Malatya halkı da buna teşni olmuştur. Saygılarımla...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    seçim kararı alındığında çalık kardeşlerin siyasi hayatlarını bitmiş göreceğiz.onlarda farkındalar,ne yaparsak kardır diye bekliyorlar.umurlarında bile değil.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • bilirkisi (2 yıl önce)
    malatyahaber.com bence yeter kadinin artik sokaga cikacak yuzu kalmadi :))
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    İnönü üniversitesi GSF müzik öğrencileriyiz. İkinci öğretim harcı ödüyoruz ama hocalar hep gündüz vakti ders yapıyor. hocaların hepsi gece ders yaptık diye fazla maaş alıyor. 6 öğrenci harç ödedik bölümün tüm hocaları gece yaptık diye fazla maaş alıyorlar.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • DENETÇİ (2 yıl önce)
    Rektörün Üniversiteye hiç gitmeden evine düzeni kurup yönetip paraları ANKARA DA yiyorlar işte DEVLETİN organlarında buna göz yumuyor
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Gurur (2 yıl önce)
    Kifayetsiz insanlar. El birliğiyle Malatya'yı parsellediler. Allah yanınıza koymasın inşallah. Nasıl rahat uyuyabiliyorsunuz acaba.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Seçenlerin suçu yok mu
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ferdi (2 yıl önce)
    Az yapmışlar, daha çok yapın daha çok.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Yorumsuz (2 yıl önce)
    Yaa bu insanlar akademik camiada arkadaşlarının yüzüne nasıl bakıyor Allah aşkınıza bu nasıl iş. Siyasete benzemez akademik camia. Yaptığınız herşey gittiğiniz her kurumda üzerinizde sizinle gelir. Silemezsiniz. Bir İnönü üniversitesinde çıkan haberlere bakın bir de bu üniversitenin haberlerine bakın. İnönüde her hafta neredeyse bir başarı hikayesi okuyoruz bu üniversitede Turgut Özal da yani hergün yolsuzluk usulsüzlük utanmazlık. Vay anam vay vay vay. Bu üniversitede yokmu akademisyenler profesörler doçentler neden rektöre demezler ki hocam artık ayıp biz utanıyoruz hele bir dur ya bir dur.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gerçekler (2 yıl önce)Yorumsuz isimli kullanıcı yorumuna
    Kimse bir şey diyemez İnönü üniversitesi farklı Turgut Özal üniversitesi farklı Turgut Özal üniversitesinde nefes alsan sürgün yeme diye bir kural var
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Üniversiteli (2 yıl önce)
    Yazıklar olsun. İnsan onuruyla istifa eder. Ama nereden? Pişkin pişkin bir de poz veriyorlar karı koca her yerde. Allah bunların acısını çıkaracak da bakalım nereden dolaşacak ayağınıza? Haram zehir zıkkım olsun yolsuzlukla kazandığınız her bir kuruşunuz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Gece olunca başlarını rahatca yastıga koyup uyuyabılıyorlar mı yada nasılda abla kardeş malatyalıları uyuttuk dıye gülüyorlar mı
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Akp tandansli hangi yolsuzluk ve suistimal yargıya düşüp hesabı sorulduki bu konuda düşsün.SNe ahlak,ne vicdan nede töre kaldı.Devlet malı deniz,yemeyen domuz hesabı .Ondan sonrada vay efendim dış güçler.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Serkan (2 yıl önce)
    Bu mesajı okuyan dostlarim,Kardeşlerim,üzülmeyin öyle bir Rabbimiz varki ceza icin erteler ama unutmaz..kısacası el Hasib ismi sahibi bir Allahimiz var.... hesap gününün sahibi kimsrnin hakkı kimsede kalmaz.....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bozkurt (2 yıl önce)
    Ya anlamış değilim bu İSKENDERİYE firması kim ??? S.T kim ?? Bunlarla ne ilişkisi var demekki büyük ihale ve paralar dönüyor ortalıkta…nerde ADALET diyenler bu kelime sadece adliye duvarlarında yazıyor…bir yandan temizlik personeli kadrosuyla işe girip ögretim görevlisi olan ezgi ,diger taraftan eşi bir örgütüyle bağlantısı olan nurcan ,. Ve ihaleler dönen paralar ve ..onlar şuanda keyfteler ve buyazılanlar umurlarında değil..ama ben diyorum İLAHİ adalet tecelli edecek….
    %88
    %12
    Yanıtla
  • RAMO (2 yıl önce)
    yahu hem malatya haber hemde yorumcular burdan yazacağınıza cimere şikayet etsenize burdan eleştiri yapmanı bi faydası yok
    %72
    %28
    Yanıtla
  • @RAMO , Kesinlikle size katılıyorum anlam veremiyorum bu haberler okuyan bu haberlere yorum yapan inanın bir 15 kişi bile cimere bu üniversitede olan artık mide bulandıran bu şeyler için yazsa inanın bu dikkate alınır artık bir farkındalık oluşturulur. Allah rızası için bunu Malatya için yapın artık yaa yeter yazık günahtır. Herkes CİMERE yazıp bu durumu bildirsin
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ruba (2 yıl önce)
    kocanın firmalara olan borçları icralık olan borçları mahmut serdar t.tarafindan ödendi.Bu kadar borçlu olan aile nasil oluyorda kısa sürede borçlarını kapatıp 4 araba ev yazlık sahibi oluyor.Bunlar kamuoyunun bildiği daha neler çıkacak.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Dokunmayın (2 yıl önce)
    Girisimci Üniversite! Bir üniversitenin ürünler üretip sattığı nerede görülmüş? Üstelik sağlığa zararlı ve izinsiz. Liyakat olmayınca böyle oluyor. Örnekleri çok bu ülkede. Eyy YÖK! Dokunma! Yanarsın! Otur orada! Tırnakçıdan 24 saatte Öğretim görevlisi yaratma becerisi dünyaya örnek. Tırnakçı sadece 1 ders verecek. Vereceği dersin adını biliyor mu? Alanı nedir? Haftada 40 saat ders yükü olması gerekmiyor mu? Ye mamo ye! Bilim dediğin böyle olur!
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Y. ASLAN (2 yıl önce)
    Daha nasıl bunlar yönetici olarak kalıyor? Nasıl bu kadar rahatlar görevden alınması için neyi bekliyorlar? Ortada bu kadar iddaa varken neden bunları burda tutuyorlar? Yazık Yazık hıc bırınıze hakkımı helal etmıyorum.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bilim (2 yıl önce)
    Sayın basın, Birilerini sıkıştıracağız diye acı kayısı çekirdeğini zehir ettiniz gitti. Sayın Rektör bilimi katlediyor sizde ona alet oluyorsunuz. Günlük hayatta 2000 farklı tükettiğimiz gıdada amigdalin var. Yapmayın. Acı bademide yasaklayın o zaman. Avrupa'daki amerikada acı kayısı badem kurabiyeleri ezmeleri serbestçe satılıyor. Yapmayın. Adalete güvenelim. Herkes yaptığı yanlışın hesabını mutlakaaa verecektir. Ya bu dünyada yada ahirette. O tarafa kalırsa iş kötü. Keşke adalet karşısında aklanmayı öğrenebilsek, becerebilsek. Bakın neler değişiyor. Sabır ve selametle.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Ya Bilim sen nesin kimsin? Önce oku, araştır sonra .. Önce o BİLİM adını da kullanma.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Önce fikirlere saygılı ol. OKU OKU OKU Bilimi öğretmesini bilirim. Yazık sizin gibilere cevap vermek dahi zuldur.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Bilim rumuzunu yunus yapmışsın. İlerleme var. Evet havanda su döğmek ve normal bir ülkede olsa hemen tutuklanması gerekecek şahısların kamu kurumlarını kullanarak siyasi kontaktları ile zehir satıp zengin olmalarını destekleyici çaktırmadan subliman sözler çalıştığın belli oluyor. Yapılanlara iyimser ve umutla bakmak gerektiğini siyanür konusunda da yazmıştın.. Irada da sana yazdım ve oku bilgilen. Sanıyorum birilerinin tavassutu ile bir yerlere gelmişsin. Ama unutma; öyle olsa bile sözlerle de olsa dolaylı destek vermek insanlık onuruna aykırı. Aslolan Adalet ve dürüstlüktür. Akrabam, dostum, hemşehrim, siyasi görüşüm, dindaşım vs önemli değildir. Bu ülke sittin senedir bu anlayışlardan dolayı sürünmeye devam ediyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Zafer Demir (2 yıl önce)
    Bizim küçük enişteyi foto karesine almamışlar. Nasıl eksik kalmış. Bu kadının ne bilgisizliği kaldı ne reklamı bitti. Ne koltukmuş ne makam parasıymış bırakamadı gitti. Bacın bile bu kadar rezil olmadı. Daha fazla rezil olma bırak. Sana çok üzülüyorum. :D (Daha beter ol) Senin de üniversiteye nasıl girdiğini belli etme. Üstün başarını sadece kızlarına anlat boşver milleti. Yazık sana göre reklamın iyisi kötüsü olmaz ama koskoca Malatyanın içine Rektörlüğü bıraktıktan sonra katılmayacaksın herhalde. Yazık sana yazık.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Adem (2 yıl önce)
    Ya ya şa şa şa aysun hoc aysun hoca sen çok yaşa .
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Alp (2 yıl önce)
    Öznur Çalık Malatya'nın menfaati yerine kardeşinin menfaatini korumayı seçmiştir. Bu yaşananların hepsinin Türk Ceza Kanununda yeri ve karşılığı var.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • erhan (2 yıl önce)
    daha neden bu rektör görevde duruyor anlmış değiliz her yaptığı fos çıktın ancak eşi ve kendisi oldukça zenginleşti rektör olduktan sonra
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Yusuf (2 yıl önce)
    Çok yazık ne işler dönüyor. Gazeteci Lik böyle olur işde helal olsun
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Vahap (2 yıl önce)
    Şu işler CHP'li bir belediyede yaşansaydı analarından emdiği sütü burnundan getirirlerdi. Ama yapan akplı bir vekilin kardeşi olunca kimse karışmıyor, hesap sorulmuyor. Türk Ceza Kanununda bu işlerin karşılığı organize suçtan yargılamaktır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Öznur Çalık koruma kalkanını kaldırsın bu rektör burada 1 saat bile kalamaz. Öznur Çalık, bacısının AK parti'ye verdiği zararı bildiği halde kendi ve aile çıkarlarını parti çıkarlarının üzerinde görüyor. Nasıl olsa bir daha aday olmayacağı için kaybedilen oylar umurunda bile değil. O nedenle bacısının önünde kale gibi duruyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hamdi (2 yıl önce)
    İyiki İnönü Üniversitesi, Battalgazi Kampüsündeki matbaasını zamanında alıp götürmüş... Yoksa!!!!
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Söz konusu dezenfektanın Sağlık Bakanlığından ruhsatı yoktur. Piyasadaki tüm dezenfektanların Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan ruhsat almış olması gerekmektedir. Ruhsatı olmayan bu dezenfektan halk sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Ruhsatlı dezenfektanların listesine www.titck.gov.tr resmi web sitesinin önemli listeler sekmesindeki ''Ürün tipi-1 ve ürün tipi-19 izinli biyosidal ürünler listesinden ulaşılabilir.'' (https://titck.gov.tr/storage/Archive/2022/contentFile/r%C3%BCn%20Tipi-1%20ve%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Tipi-19%20%C4%B0zinli%20Biyosidal%20%C3%9Cr%C3%BCnler%20Listesi_25.02.2022%20(1)_b8d192b3-dcbe-4372-b220-740d3b4c6564.pdf)
    %98
    %2
    Yanıtla