Şaibeli, yasa dışı iş ve işlemleri ve rektörünün “çok hızlı zenginleşme” iddiaları ile sadece Malatya’nın değil Türkiye’nin de gündeminde olmak konusunda istikrarlı bir tablo çizen Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde; sürekli işçi, memur ve akademisyen kadroları alımlarında, üniversitenin kendisinin düzenlediği ‘göstermelik kurslar’ sonrasında verilen ‘sertifikalar’ın, alım öncesi “başvuru şartı” olarak kullanıldığı belirtiliyor.
MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut ve üniversiteyi “eş rektör” pozisyonunda yönettiği ileri sürülen eşi veteriner Ercan Karabulut ile üniversitede yetkisi olmadığı halde yasa dışı biçimde söz sahibi olan bazı isimlerin, bu yolla Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne çok sayıda akademik ve idari kadroda personel aldığı ya da aldırdığı, bu kişilerin bu işlemlere bağlı olarak yasa dışı çıkar elde ettiği de ileri iddia ediliyor.
MTÜ’deki “Sertifika tezgahı”nın, organize suç niteliğinde olduğu, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının, YÖK Denetleme Kurulu’nun bu konuda soruşturma başlatabileceği ifade ediliyor.
“Sertifika ile kadro alım tezgahı” nasıl işliyor?
“Kadro alımlarında sertifika tezgâhı” olarak nitelenebilecek “ MTÜ’deki düzen”e göre; üniversiteyi yöneten bazı isimlere maddi – manevi bir hayli çıkar sağladığı iddia edilen sistem şöyle işlediği ileri sürülüyor:
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut, kocası Ercan Karabulut, Genel Sekreter Ömer Akkuş, temizlik işçiliğinden ışık hızıyla Rektör tarafından akademik kadroya atanan ‘olağanüstü yetkili rektör danışmanı’ Ezgi B. gibi isimler önce kadrolara alınacak kişileri belirliyor.
Kadrolara alınacak bu kişiler için, kadro ilanları yayınlanmadan önce, belirlenen isimlerden başkaları kazanıp ‘arıza çıkarmasın’ diye, Üniversitedeki Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) kağıt üzerinde sertifika programları düzenliyor.
Daha sonra ilan edilecek sürekli işçi, memur ya da akademik kadrolar için başvuruda istenecek belgelere kaynaklık oluşturmak üzere, kağıt üzerinde düzenlenen 1 günlük, 2 günlük ya da 5 günlük sözde Sertifika Programlarına çok sınırlı sayıda kişi alınıyor.
Örneğin, 2021 yılında düzenlendiği açıklanan ve daha sonra alınacak kadrolar için başvuru koşulu olarak gösterilen SEM Eğitimlerinden 12’sinin 11’ine sadece 5 katılımcı, 1’ine ise 11 katılımcı kabul edilmiş.
Bu sertifika programlarının gerçekleştirildiğine yönelik resmi prosedür tamamlandıktan bir süre sonra, sıra ‘tezgahın’ can alıcı bölümüne geliyor: Sadece MTÜ SEM’de kapalı devre düzenlenen sertifika programlarına katılanlara verilen sertifika belgelerinin başvuru şartı olarak gösterildiği kadro alım ilanları yayınlanıyor.
Bu aşamada, Resmi Gazete’de MTÜ SEM’de kapalı devre sertifika programı ile kurs görmüş gibi gösterilerek sertifika verilmiş 3-5 kişi dışında hiç kimsede olmayan ve ilginç başlıklarla verilmiş olan, örneğin, “Sanayi Tipi Kenevir yetiştiriciliğine Giriş” gibi sertifika sahipleri dışında hiç kimsenin başvuruda bulunamayacağı kadro ilanları yayınlanıyor.
Son sertifika tezgahı örneği: temizlik işçisi ve bahçıvan kadrosu için ‘Liderlik Sertifikası’ istendi
Bu durumun son örneğini 5 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne Sözleşmeli Personel Alım İlanı oluşturdu.
Başvuru tarihi önceki gün sona eren bu ilana göre, MTÜ’ye 11 sözleşmeli personel alınacaktı ve bu 11 kişiden 8’i için, “Kurumsal Davranış, Duygu, Stres Yönetimi ve Liderlik Kursu Sertifikasına Sahip Olmak” şartı getirilmişti.
‘Bahçe bakımcısı, şöför, temizlik işçisi ve büro elemanı’ gibi kadrolar için ‘Liderlik ve Stres Yönetimi’ sertifikası şartı koyan MTÜ Rektörlüğü, bu tezgah sayesinde, önceden belirlenen isimlere sertifika veriyor, sonra ise bu sertifikayı başvuru şartı olarak gösterip, sadece önceden belirlenen isimlerin kadroya alınmasını sağlıyor.
Bu tezgâh ile kimler kadro aldı?
MTÜ’de bugüne değin “Sertifika tezgahı” ile bugüne kadar çok sayıda kişinin akrademik ve idari kadrolara alındığı belirtiliyor.
Bu durumun en çok konuşulan örnekleri arasında, geçici temizlik işçiliğinden, kadrolu işçiliğe, daha sonra memurluğa, son olarak da öğretim görevliliğine yükseltilen, Aysun Bay Karabulut ve Ercan Karabulut’tan sonra MTÜ’nün 3. Rektörü düzeyinde yasa dışı yetki kullandığı ayyuka çıkan Ezgi B. yer alıyor.
Ezgi B.’nin akademik kadroya alınması için, MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut’un talimatı ile, ‘Trikolojiye Giriş’ ve ‘Nütrisyon ve Saç Sağlığı’ eğitim programları düzenlenmiş gibi gösterildi.
İki gün boyunca yapılmış gibi gösterilen ve resmi prosedürü yerine getirilen bu kurs sonunda anılan başlıktaki sertifikaları alan Ezgi B., Ekim 2021’de Resmi Gazete’de ilanı yayınlanan ve bu sertifikaları şart koşan akademik kadro ilanı sonrası, uzmanlık alanı yaşlılarda tırnak bakımı olmak üzere Yeşilyurt MYO’na öğretim görevlisi olarak alındı.
“Sertifika Tezgahı”ndan geçen bir örnek kadro alımı ise adliyelik oldu. Sınava katılan ve kaybettiği açıklanan Kıymet B. Ç.’nin suç duyurusunda, jüri üyesinin kendisine attığı mesajlarda verdiği bilgiye göre, “sınavı arabasını satıp para ödeyerek kazandığı” ileri sürülen Yeşilyurt MYO’da Gülşah D. de MTÜ’nün düzenlediği 1 günlük ‘Cam Seramik Endüstrisi Temel İş Güvenliği Kursu’na katıldı. Gülşah D.’nin atandığı kadro ilanında da bu sertifika başvuru şartı olarak yer aldı.
Örneklerle Sertifika Tezgahı
Üniversitede açılan kurslar
ÖRNEK 1
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında “Trikolojiye Giriş Kursu” ile “Nütrisyon ve Saç Sağlığı Kursu” düzenlendiği iddia ediliyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda; Trikolojiye Giriş Kursu’nun 2 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığı, Nütrisyon ve Saç Sağlığı Kursu’nun ise 2 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığıiddia ediliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 23 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğretim Elemanı Alım İlanı’nda Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Bölümü Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetler Programına alınacak olan 4 derece “Öğretim Görevlisi” için aranan nitelikler arasında “Trikolojiye Giriş ile Nütrisyon ve Saç Sağlığı Sertifikalarına sahip olmak” şartları bulunuyor. İlanda Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında düzenlenen 2 kursta verilen 2 sertifika da ilanda istenen sertifikalar arasında yer alıyor.
ÖRNEK 2
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında “Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde Bulaşıcı Hastalıklar ve Hijyen Kursu” düzenlendiği ileri sürülüyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda; “Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde Bulaşıcı Hastalıklar ve Hijyen Kursu”nun 3 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığı iddia ediliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 23 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğretim Elemanı Alım İlanı’nda Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Bölümü Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetler Programına alınacak olan 6 derece “Öğretim Görevlisi” için aranan nitelikler arasında “Güzellik ve saç bakım hizmetlerinde bulaşıcı hastalıklar ve
Hijyen sertifikasına sahip olmak.” İstenen sertifika arasında yer alıyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında düzenlendiği iddia edilen 1 kursta verilen 1 sertifika ilanda istene sertifika arasında yer alıyor.
ÖRNEK 3
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında Meyve Bahçelerinde Gübreleme Kursu ile Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği Kursu düzenlendiği iddia ediliyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda Meyve Bahçelerinde Gübreleme Kursu’nun 6 gün ve 5 kişinin katıldığı, Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği Kursu’nun ise 5 gün yapıldığı ve 5 kişinin katıldığı ileri sürülüyor.
İŞKUR web sayfasında yayınlanan ilana göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde istihdam edilmek üzere sürekli kadroda KPSS şartsız 5 Bahçe Bakım Elemanı alınacağı belirtiliyor ve son başvuru süresinin ise 19 Kasım 2021 tarihi olduğu belirtiliyor. Adaylar için İŞKUR başvuru numaraları ise 00006406762 ve 00006407199 şeklinde veriliyor.
Adaylardan aranan şartlar arasında “Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği sertifikası sahibi olmak. Meyve Bahçelerinde Gübreleme Sertifikası sahibi olmak.” sertifikalarına sahip olma şartı bulunuyor. İstenen her iki sertifika da Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından düzenlenen kursta verilen sertifikayı kapsıyor.
ÖRNEK 4
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında “Cam Seramik Endüstrisi Temel İş Güvenliği Kursu” düzenlendiği ileri sürülüyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda; Cam Seramik Endüstrisi Temel İş Güvenliği Kursu’nun 1 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığı belirtiliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 30 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğretim Elemanı Alım İlan’ında 5. Sırada Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Malzeme veMalzeme İşleme Teknolojiler Bölümü Endüstriyel Cam ve Seramik Programına 4. ve 6. Derecede alınacak Öğretim Görevlisi için istenen nitelikler arasında, “Cam Seramik Endüstrisi Temel İş Güveliği Kursu sertifikasına sahip olmak.” şartı bulunuyor. Söz konusu sertifika üniversitenin düzenlediği kursta verilen sertifikayı kapsıyor. Alınan iki öğretim görevlisi içinde aynı sertifika istenmiş.
ÖRNEK 5
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında, “Sanayi Tipi Kenevir Yetiştiriciliği Kursu” ve “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik kursu” düzenlendiği iddia ediliyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda; “Sanayi Tipi Kenevir Yetiştiriciliği Kursu”nun 2 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığı, “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik Kursu”nun ise 2 gün düzenlendiği ve 11 kişinin katıldığı belirtiliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 18 Aralık 2021tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve toplum 19 kişilik 4-B sözleşmeli memur alımını kapsayan “Sözleşmeli Personel Alım İlanı”nda 1 sıra no da yer alan “1 tekniker” için istenen belgeler arasında “Sanayi Tipi Kenevir Yetiştiriciliği Kursu Sertifikasına Sahip Olmak.” “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik kursu sertifikasına sahip olmak.” şartları isteniyor. Her iki belgede üniversitenin düzenlediği kursta verilen sertifikaları kapsıyor.
ÖRNEK 6
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında, “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik kursu” düzenlendiği iddia ediliyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda; “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik Kursu”nun ise 2 gün düzenlendiği ve 11 kişinin katıldığı belirtiliyor. Üniversitenin 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan sözleşmeli personel alımında 11 kadro için bu sertifika isteniyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve toplum19 kişilik 4-B sözleşmeli memur alımını kapsayan “Sözleşmeli Personel Alım İlanı”nda 3 sıra noda ki, “10 Destek personeli (Temizlik)” için istenen belgeler arasında, “Kapalı ortam çalışanlarına yönelik biyolojik ve kimyasal güvenlik kursu sertifikasına sahip olmak.” Şartı aranıyor. İstenen bu belge üniversitenin düzenlemiş olduğu kursta verilen sertifikayı kapsıyor.
ÖRNEK 7
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında, “Güvenlik Görevlilerine Yönelik Risk, Kriz ve Afet Yönetim Kursu” düzenlendiği belirtiliyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda;“Güvenlik Görevlilerine Yönelik Risk, Kriz ve Afet Yönetim Kursu”nun 2 gün düzenlendiği ve 5 kişinin katıldığı belirtiliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve toplum 19 kişilik 4-B sözleşmeli memur alımını kapsayan “Sözleşmeli Personel Alım İlanı”ndaki 2 sıra nolu “1 Koruma ve Güvenlik Görevlisi (Erkek)” için, 4 sıra nolu “1 Koruma ve Güvenlik Görevlisi (Erkek)” için ve 10 sıra nolu “1 Koruma ve Güvenlik Görevlisi (Erkek)” için istenen belgeler arasında “Güvenlik Görevlilerine Yönelik Risk, Kriz ve Afet Yönetim Kursu Sertifikasına Sahip Olmak” şartı isteniyor. Söz konusu sertifika üniversitenin düzenlemiş olduğu kursta verilen sertifikayı kapsıyor.
ÖRNEK 8
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021 Yıl Faaliyet Raporuna göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MTÜ-SEM) tarafından 2021 yılında “İş Dünyasında Örgütsel Davranış, Stres Yönetimi ve Liderlik Kursu” düzenlendiği aktarılıyor.
MTÜ 2021 Yılı Faaliyet Raporunda;İş Dünyasında Örgütsel Davranış, Stres Yönetimi ve Liderlik Kursu”nun 2 gün yapıldığı ve 5 kişinin katıldığı belirtiliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve toplum 19 kişilik 4-B sözleşmeli memur alımını kapsayan “Sözleşmeli Personel Alım İlanı”ndaki 5, 6, 7, 8 ve 9 sıra numaradaki “5 Büro Personeli” için istenen belgeler arasında “İş Dünyasında Örgütsel Davranış, Stres Yönetimi ve Liderlik Kursu Sertifikasına Sahip Olmak” şartı bulunuyor. Söz konusu sertifika üniversitenin düzenlemiş olduğu kursta verilen sertifikayı kapsıyor.
malatyahaber.com