Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde (MTÜ) Eylül 2018- Eylül 2022 döneminde 4 yıl süreyle rektörlük görevinde bulunan, adı bu süre içerisinde çeşitli usulsüzlük, mal varlığındaki aşırı artış, yolsuzluk ve yasa dışı uygulama iddialarıyla gündeme gelen Aysun Bay (Karabulut), hakkındaki soruşturma konusu yapılan çok sayıdaki iddiadan YÖK ve Danıştay'da 'paçayı kurtarırken', temizlik personeli olarak üniversiteye alınıp sonra öğretim görevlisi yapılan bir kişinin alımındaki usulsüzlük yüzünden 'Görevi Kötüye Kullanma" suçunu işlediği gerekçesiyle, Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. MTÜ'nün eski rektörüyle ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki devam eden bir başka davayla birleştirilmek üzere kabul edildi. Eski rektörün ilk duruşması Ekim ayında yapılacak.
HAKKINDAKİ BİRÇOK İDDİAYI YÖK VE DANIŞTAY YOK SAYDI!
Rektörlük görevi bittikten sonra, hakkında tamamına yakını malatyahaber.com'da haber olarak, belgeleriyle gündeme getirilen yolsuzluk, usulsüzlük ve yasa dışı uygulama iddialarına karşın, Adliye teşkilatı üzerindeki etkisi nedeniyle MHP'ye yakınlaşarak bunlardan yakayı sıyırmak istediği iddiaları da haber konusu olan, bu dönemde hakkında çıkan çok sayıda habere hukuk ve yasalara aykırı şekilde 'erişim engeli' getirten eski rektörle ilgili iddialar, idari soruşturmalara konu oldu.
Rektörlük görevini, üniversiteyle herhangi bir ilgisi bulunmamasına rağmen kısa bir süre önce boşandığı eski kocası Ercan Karabulut'u da gayri resmi olarak kattığı, onun yönlendirmesiyle birçok işlemi yaptığı öne sürülen Aysun Bay (Karabulut)'unüniversitede rektörlük yaptığı dönemde, hakkında soruşturma açılan iddia ve suçlamalar şöyleydi:
"-2019-2021 yıllarında edindiği taşınmazlar ve araçlar için yasal süresi içerisinde mal beyanında bulunmayıp bildirmemek.
-Kendisine ve aile fertlerine ait araçları, Üniversitenin araç kiralama ve yakıt ihalelerini alan Seviye ve Mert- Tur firmalarına ait taşıt tanıma sistemine kaydettirerek bu araçların yakıt giderlerinin Üniversite tarafından ödenmesine ve kamu zararına neden olmak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
-Üniversite tarafından kiralanan 44 ABC 765 plakalı Volkswagen marka aracı ailesinin ulaşım, okul servisi hizmetlerinde kullanmak, bu amaçla aracı sürekli olarak Ankara'da bulundurmak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
-Bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yapılması amacıyla Üniversiteye tahsis edilen tesisin, eşi (eski) Ercan Karabulut ile Serdar T. isimli bir şahsa ait İskenderiye İnş. Mak. Güv. Kim. İlaç San. Tic. Ltd. Şti. tarafından kullanılmasına, Kayısır markalı ekstratın geliştirilerek üretiminin yapılmasına imkan sağlamak suretiyle kamu malını şahsi çıkarları için hukuksuz şekilde kullanmak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
- Alım ve yapım işlerinin tamamına yakınını açık ihale usulü yerine pazarlık usulü ile yapıp ihaleden önce belirlenen firmalara/kişilere söz konusu işleri vererek bu firmalardan/kişilerden menfaat elde etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak.
-Mevzuat gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan kişilerin daire başkanı, genel sekreter gibi görevlere atanmaları mümkün olmadığı halde, 2016 yılında kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla tecziye edilen Ömer Akkuş'u mevzuata aykırı davranarak 15.3.2021 tarihinde Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı, 21.10.2021 tarihinde de Genel Sekreter olarak atamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
- Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Bölümüne öğretim görevlisi alımına ilişkin 23.10.2021 tarihli ilana göre adayların "alanında en az iki yıl deneyime sahip olma" şartını taşımaları gerekirken, söz konusu şartı taşımayan Ezgi B.'ı bu kadroya usulsüz olarak atamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
- Nurcan D. (Y.)'ün ve eşinin terörle bağlantılı olduğunu bildiği halde, Cumhurbaşkanlığından izin almadan adı geçeni sözleşmeli personel (4/B) olarak atamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
- 2019/2021 yılları arasında Cumhurbaşkanlığından izin almadan sürekli işçi (4/D) alımları yapmak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
- Güvenlik soruşturmaları sonucunda terörle bağlantılı olduğu (iddia edilen) H. A., B. Ö., İ. . A., N. T., S. S. K., Ö. Ö., M.A.G. adlı kişileri akademik ve idari kadrolara atamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
-Üniversitede 2019-2022 yıllarına ilişkin tüm araç kiralama ve akaryakıt ihaleleri ve yapılan ödemelerin incelenmesi sırasında üniversiteye tahsisli olmayan 44 ABJ 511 plakalı Kia Sportage markalı aracın Kasım 2020 den 2022 Mayıs ayına kadar yakıt ödemelerinin üniversite bütçesinden yapıldığı, söz konusu aracım rektörlük ve eğitim binalarının yapım işi yüklenicisi olan Z sistem şirketine ait olduğu ve herhangi bir sözleşme yapılmadan üniversitenin kullanımına tahsis edildiği ve ilgili yıllarda aracın yapı işleri daire başkan vekili ve aynı zamanda üniversitenin genel sekreteri olan Ömer Akkuş tarafından kullanıldığı.."
Bu iddialar ile ilgili olarak görevi kötüye kullanma suçu yönünden Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan kurulca soruşturma yapıldı ve söz konusu iş ve işlemlerde görev alan şüphelilerin lüzum-u muhakemeleri için konu Yükseöğretim Denetleme Kurulu'na iletilmişti. YÖK, bu suçlamalardan bir kısmıyla ilgili men-i muhakeme, bir kısmıyla ilgili lüzum-u muhakeme kararı verdi.
YÖK, eski rektör hakkındaki birçok çok ciddi suçlamayı görmezden gelmeyi ve ‘men-i muhakeme’ kararı vermeyi seçerken,eski rektörün itirazda bulunduğu Danıştay da küçük bir farkla benzer değerlendirme yoluna gitti.
Aysun Bay (Karabulut)'ın, lüzum-u muhakeme kararına karşı Danıştay'a yaptığı itiraz sonucu, Ömer Akkuş ile ilgili konudaki lüzum-u muhakeme kararı men-i muhakemeye çevrilirken, Ezgi B. (S.) hakkındaki men-i muhakeme kararı, "Genel Sekreter, Daire Başkan Vekili, Dekan, Ezgi. ve Öğretim Üyesi toplam 5 şüphelinin kısmen men-i muhakemesine, kısmen lüzum-u muhakemelerine ilişkin Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkili Kurulun 11.9.2023 tarih ve 2023/1 sayılı kararının onandığı, söz konusu atama işleminin hazırlık sürecindeki iş ve işlemlerde görev alan şüphelilerin lüzum-u muhakemelerine karar verildiği, bu atama teklifini onaylayan Rektörün de usulsüz atamayı gerçekleştirdiği, Ezgi B.'a menfaat sağladığı gibi anılan kadroya atama şartını taşıyan diğer adayların mağduriyetine sebep olduğu, bu nedenlerle atılı suçla ilgili mevcut delillerin, şüpheli hakkında kamu davası açılması gerektiği hususunda yeterli şüphe oluşturduğu anlaşıldığından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Yetkili Kurulun 27.7.2023 tarih ve 2023/63 sayılı kararının; 7 nei maddede atılı suçtan Aysun Bay Karabulut'un men-i muhakemesine ilişkin kısmının bozulmasına.." gerekçesiyle, lüzum-u muhakeme kararına çevrilmişti.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN AĞIR CEZA'DA YARGILANACAK..
MTÜ'nün eski rektörü hakkında, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Danıştay 1. Dairesi'nin 'kesin' olan söz konusu kararı ışığında, 'Görevi Kötüye Kullanma" suçlamasıyla iddianame düzenlendi.
Savcılığın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ilettiği iddianamesinde, "2547 sayılı kanunun 53/c maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturmada görevli olmadığı bu minvalde üniversite görevlileri yönünden yapılan soruşturmalarda üniversite ceza soruşturma kurulu tarafından ya da YÖK son soruşturma yetkili kurulu tarafından verilecek karar ile soruşturmanın tamamlandığı ve Cumhuriyet Başsavcılığınızın gelinen aşamada kamu davası açılması hususunda, suç nitelendirmesinde ve kovuşturma aşamasına geçilmek üzere soruşturma evresinin sona erdirilmesinde aracı konumda olduğu, lüzum-a muhakeme kararı doğrultusunda evrakın yargılama yapılmak üzere ilgili kanun hükümleri uyarınca doğrudan mahkemeye intikalinin sağlanmasının gerektiği hususları dikkate alındığında, şüpheli Ezgi B. (S.) Devlet üniversitesi olan Malatya Turgut Özal Üniversitesine öğretim görevlisi olarak atandığı ancak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Son Soruşturma Yetkili Kurulunun 27/07/2023 tarihli ve 2023/63 sayılı kararı ile de tespit edildiği üzere bu atamanım usulsüz olduğu, bu doğrultuda şüphelinin diğer şüpheliler Ömer A., Kazım G. ve Gani S. ile iştirak iradesi altında fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek, şüpheli Ezgi B. (S.) Devlet Üniversitesi olan Malatya Turgut Özal Üniversitesinde temizlik işçiliğinden usulsüzce yapılan atama de öğretim görevliliğine yükseltilmesi doğrultusunda adı geçenin öğretim görevlisi olarak atanma işleminde imza yetkisini kötüye kullanmak suretiyle üzerine atılı görevi kötüye kullanma suçunu işlediği hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Son Soruşturma Yetkili Kurulu tarafından verilen 27/07/2023 tarihli ve 2023/63 sayılı karar doğrultusunda kamu davası açılması için yeterli şüpheye ulaşılmıştır.
Açıklanan gerekçeler ve nedenler ile: daha önce mahkemenize açılan kamu davası doğrultusunda 2024/223 esas sayılı dosya ile birleştirme kararı verilip şüphelinin yargılamasının mahkemenizce yapılarak, eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca CEZALANDIRILMASINA ve şüpheli hakkında hapis cezasına hükmedilmesi halinde işlemiş olduğu kasıtlı suç nedeniyle TCK 53. maddesi uyarınca gerekli görülen GÜVENLİK TEDBİRLERİNE HÜKMEDİLMESİNE karar verilmesi.."denildi.
Halen MHP'de ‘yedek’ MYK üyesi olan Aysun Bay (Karabulut)'un tek şüpheli olduğu bu iddianamenin, diğer bazı sanıkların yargılandığı I. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayla birleştirilmesinin ardından, yargılamanın 24 Ekim günü yapılacağı öğrenildi.
Eski rektör, bu görevinin bitiminin ardından, iddiaya göre hakkındaki soruşturmalara karşı ‘güç’ elde etmek için MHP'ye dahil olma girişimlerini başlatmış, Mayıs 2023 genel seçimleri öncesinde, bu partiye İzmir'den aday adaylığı başvurusunda bulunmuş, ancak reddedilmesine ve dosyasının iade edilmesine karşın 1 yıl sonra ilginç bir şekilde bu partinin kurultayında MHP MYK'sına yedek 7. sıradan girmeyi başarmış, bu da şaşkınlığa ve çeşitli yorumlara yol açmıştı.
malatyahaber.com