SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mücadeleyi Bu Millet Kanıyla Tarihe Kazımıştır'

'Mücadeleyi Bu Millet Kanıyla Tarihe Kazımıştır'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na, Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı İbrahim Cengiz çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal MarşıInın okunmasının ardından Vali Şahin ve beraberindekiler Yeşiltepe Şehir Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret ederek, kırmızı ve beyaz karanfil bıraktı.

Protokol, okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından dua etti.

Törene İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ercan Altın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

19 Eylül Gaziler Günü etkinlikleri Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla devam etti. 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Cengiz’in konuşması, Malatya Anadolu Lisesi öğrencisi İlayda Ercan tarafından “Gaziyim” adlı şiirin okunması, Garnizon Komutanlığında görevli Albay Rıdvan Berberler tarafından “Gazilik” konulu konuşmanın yapılması, Malatya Anadolu lisesi öğrencisi Fatih Meray tarafından “Bu Vatan Kimin” adlı şiirin okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Vali Şahin, “Sakarya Meydan Muharebesi Türk tarihinin en önemli savaşıdır. Çünkü milletimiz, bitme noktasına gelmiş, elinde avucunda hiçbir şey kalmamış, son bir hamle ile son bir nefesle, o zor şartlarda toparlayabildiğimiz kadar kuvvet ile oluşturduğumuz bir ordu ile kazandığımız bir savaştır. Bir çok eksiği olan ordunun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Tekalif-i Milliye Emirleri” yayınlanıyor ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk her şeyi sıfırdan kurmak zorunda kalıyor. İşte o yüzden Sakarya Meydan Muharebesi bizim tarihimizde çok değerlidir” dedi.

Sıfırdan ordu kurarak Polatlı önlerine kadar gelmiş düşman ordusunu durdurmanın ve bu milleti yıkımdan kurtarmanın Sakarya Meydan Muharebesi ile mümkün olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin; ‘Gazilik’ unvanının da Mustafa Kemal Atatürk'e bu savaş neticesinde tevdi edildiğini söyledi.

19 Eylül’ün Gaziler günü ilan edilmesiyle bugünün Gaziler Günü olarak kutlandığını söyleyen Vali Şahin, “Gaziler bizim bir parçamız, ailemizin bir ferdi, biz onların ailelerinin bir ferdiyiz ama böyle bir gün ile de taçlandırılması son derece anlamlı oldu. Böylece hem Sakarya Meydan Muharebesi’ni hem Mustafa Kemal Atatürk'ü hem de Gazilerimizi anma fırsatı buluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra Nikah Sarayında Gaziler Günü dolayısıyla gaziler ve aileleri onuruna yemek verildi.

Gaziler Günü münasebetiyle ikindi namazı öncesi Yeni Cami’de mevlit ve dua programı düzenlenerek şehit ve gaziler için dualar edildi.

VALİ ŞAHİN ve BAŞKAN GÜRKAN'IN MESAJLARI

Gaziler Günü ve Haftası dolayısıyla Vali Hulusi Şahin de bir mesaj yayınladı.

Vali Şahin'in mesajı şöyle:

"Mukaddes değerler uğrunda, insanın en değerli varlığı olan canını ortaya koyarak mücadele etme fedakârlığını ifade eden gaza ruhu tarih boyunca Milletimizin şuurunda yaşayan en temel değerlerinden biri olmuştur.

Şanlı tarihimiz, ‘Gaza’ anlayışının bir gereği olarak mukaddes vatanımızın bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü uğrunda canını feda etmekten çekinmeyen şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin fedakârlıklarıyla elde ettiği nice zaferlerle doludur.

Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Çanakkale’de, Sakarya’da ve 15 Temmuz’da gösterdiği eşsiz mücadele ile İstiklalimizi korumak, ülkemizin her köşesinde huzur ve emniyeti sağlamak için cansiperane mücadelesine devam edeceğini bu Gazi Millet kanıyla tarihe kazımıştır.

Aziz milletimiz, milli ve manevi değerlerimiz uğrunda kendi varlığını hiçe sayarak savaş meydanlarına atılan kahramanlarımıza, kutsal vatan topraklarını bizlere ebedi yurt kılan devlet büyüklerimize gazilik payesini layık görerek onları yüceltmiştir.

İstiklal Mücadelemizin dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Paşa’ya “Gazilik” unvanının verilmesi bunun en güzel örneklerinden birini teşkil etmiştir.

Ülkemizin bütünlüğüne, bağımsızlığımıza ve birlikte yaşama irademize kast eden düşmanlar karşısında “ölürsem şehit, kalırsam gazi” anlayışı ile Vatan toprakları üzerinde bağımsız ve hür olarak yaşamamızı sağlayan Aziz Şehitlerimiz ve Kahraman Gazilerimize gösterdikleri ulvi mücadele nedeni ile teşekkürü borç biliyoruz.

19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ülkemizin bağımsızlığı ve milletimizin bütünlüğü uğrunda mücadele ederken hayatlarını ortaya koyan şanlı gazilerimizi şükran ve minnetle yâd ediyor, bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Hayatta olan tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü tebrik ediyor, kendilerine sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyorum. "  

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, tüm Şehit ve Gazileri minnetle andıklarını söyledi.

Başkan Gürkan mesajında şunlara yer verdi:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Ordusuyla birlikte 13 Eylül 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesini kazanırken aynı zamanda yaralanmış ve Gazi olmuştur. 19 Eylül 1921’deki Meclis oturumunda da Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanı verilmiştir. Dolayısıyla 19 Eylül günü her yıl Gaziler Günü ve Haftası olarak kutlanmaktadır.

Vatan topraklarının nasıl vefakâr, iman dolu bir ruhla kazanıldığını ve bugün şerefle dalgalandırdığımız ay yıldızlı bayrağımızın ne büyük kahramanlıklarla bizlere emanet edildiğini idrak etmenin sorumluğu içinde sadece bir gün, bir hafta değil tüm yaşamımız boyunca şehit ve gazilerimize minnet ve şükran duyuyoruz.

Ülkemizin bağımsızlığı, vatanımızın bütünlüğü, birlik ve beraberliğimizin korunması uğrunda girişilen mücadelelerde sergilenen fedakârlık ve kahramanlıklar hafızlarımızdan asla silinmeyecek ve nesiller boyunca, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza aktarılacaktır.

Bugün kutlamakta olduğumuz Gaziler Günü ve Haftası, Türk Tarihinin önemli bir dönüm noktasının ifadesidir. Bu vatan toprağı için şehit olmuş, bu toprağa düşmüş Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmetle minnetle anarken; hayatta olan Gazilerimize de sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum. Allah, Milletimizin dirliğini, birliğini, beraberliğini, düzenini bozmasın diyorum.”

Bülten- AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu Gazilerimize Sağlıklı Uzun Bir Ömür İhsan Eylesin Rabbimiz Cellecelaluhu Onlardan Razı Olsun İnşaAllahu Teâlâ
    0
    0
    Yanıtla