SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mücbir Sebep Hali' 30 Nisan'a Kadar Uzatıldı

'Mücbir Sebep Hali' 30 Nisan'a Kadar Uzatıldı
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen aralarında Malatya’nında bulunduğu bazı bölgelerde mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldığını açıkladı.

Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen "mücbir sebep hali"nin aralarında Malatya’nında bulunduğu bazı bölgelerde 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldığını açıkladı.

Malatya’nın yeniden imarı ve ihyası için çalışmayı sürdüklerini kaydeden Ölmeztoprak, kararın hayırlı olması temennisinde bulundu.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI..

Bu arada, mücbir sebep halinin uzatılmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duyurusu şöyle:

"Bilindiği üzere, 6.2.2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremlerden etkilenen 11 il ve bir ilçede deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunları uygulaması bakımından 6.2.2023 tarihinden itibaren mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiş ve mücbir sebep halinin başladığı tarihten mücbir sebep halinin sona ereceği tarihe kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi ertelenmişti.

Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde mücbir sebep hali 31.7.2023 tarihinde sona ermiş, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için 31.7.2023 günü sonu itibarıyla sona ermesi uygun bulunan mücbir sebep halinin 30.11.2023 Perşembe günü sonu itibarıyla sona ermesi uygun bulunmuştu.

Bu defa Bakanlığımıza iletilen talepler ve genel hayatın gidişatı dikkate alınarak; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için 30.11.2023 günü sonu itibarıyla sona erecek mücbir sebep halinin 30.4.2024 Salı günü sonu itibarıyla sona ermesi uygun bulunmuştur.

Buna göre;

  • Mücbir sebep halinin başladığı 6.2.2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 30.4.2024 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimler 15.5.2024 Çarşamba günü sonuna kadar verilebilecek,
  • Bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksiti 31.5.2024 Cuma günü sonuna kadar ödenebilecektir.
  • Deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ile deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ise her bir vade tarihi itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilerek, normal vade tarihlerinden itibaren 1 yıllık sürenin sonuna kadar; 1 yıllık sürenin 31.5.2024 tarihinden sonrasına tekabül etmesi durumunda ise 31.5.2024 günü sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre verilmesi gereken beyannameler ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden özel tüketim vergisi, 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince işlem yapılmadan ödenmesi gereken harçlar, Noterlerce Yapılacak Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyanname ve Ticaret Sicil Harçlarına İlişkin Bildirimler üzerine tahakkuk eden alacaklar önceden olduğu gibi mücbir sebep hali kapsamı dışında olup bu yükümlülüklere ilişkin sürelerde herhangi bir erteleme söz konusu değildir.

Bu yerlerde bulunan vergi mükelleflerinin borçları 1.7.2024 Pazartesi günü sonuna kadar başvuru yapmaları ve gerekli şartları da taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın 24 aya kadar taksitlendirilecektir.

Ayrıca, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçeleri dışında mükellefiyet kaydı olup, söz konusu yerlerdeki meslek mensuplarıyla arasında deprem tarihi itibarıyla Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi bulunması nedeniyle mücbir sebep kapsamında değerlendirilen mükellefler (ilan edilen mücbir sebep halinin 31.7.2023 tarihi itibarıyla sona erdiği illerde mükellef olanlar dâhil) için de mücbir sebep halinin 30.4.2024 Salı günü sonu itibarıyla sona ermesi ve mücbir sebep halinin başladığı 6.2.2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 30.4.2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin 15.5.2024 günü sonuna kadar, bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin ise 31.5.2024 günü sonuna kadar uzatılması uygun bulunmuştur.

Diğer taraftan, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9 uncu maddesinin ondokuzuncu fıkrası gereğince;  mücbir sebep halinin devamına karar verilen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borçlu olanlar; 7440 sayılı Kanun kapsamında başvurularını 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü sonuna kadar yapmaları ve ilk taksitlerini (peşin ödeme dâhil) 31 Ağustos 2024 tarihine (bu tarihin hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle 2 Eylül 2024 Pazartesi gününe) kadar, diğer taksitlerini de bu taksiti takip eden aylık dönemler hâlinde ödemeleri gerekmektedir."

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Bülent Yaşar (4 ay önce)
    Gündeme girmek için devletin açıkladığı kanunlara sahip çıkıyor. Malatya depreminde hepiniz Ankara'da sıcak evinizde uyudunuz. Kimse bir yardım görmedi , Malatya sahipsiz sözü her zaman doğrulandı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Neden evinden çıksın (4 ay önce)Bülent Yaşar isimli kullanıcı yorumuna
    Neden evden çıksınlar, daha mevtalar enkaz altında iken %70'le tekrar seçilmediler mi? Halinden memnun olana değil itirazını gösterene gider hizmet aman elden kaçmasın oylar diye. Biz halay çekerek belli ettik halimizi, daha kimseden bir şey beklemeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (4 ay önce)
    mücbir sebep halini uzatan hazine ve maliye bakanlığı resimde görünen vekil değil. bu başlığa hazine ve maliye bakanlığı adının konulması lazımdı vekilin değil
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hacı Ayvaz (5 ay önce)
    Bunu açıklamak için neden ödeme süresinin son gününü bekliyorlar. Bunda iyi niyet yok. Vatandaş yolunacak kaz olarak görülüyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Başefendi (5 ay önce)
    Havan da su dövmeye devam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci AYVAZ (5 ay önce)
    Pek muhterem Malatya Battalgazi belediyesi yıkılan binalara ve bunların kalan arsalarına emlak vergisi tahakkuk ettirmiş. Adamın hem malı hem sermayesi hem de gelirleri yok olmuşken bir de belediye para istiyor. Kanun gereği 3 yıl emlak vergisi alınmaması gerekirken kör tutuğunu öper misali bunlar kanunlardan bilgisi olmayan zavallı depremzedelerden para sızdırmanın peşinde. Allahtan bir dizi yeni depremler yolda sanırım.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Bunu beğenmeyen hangi zihniyet acaba çok merek ediyorum. Troller mi yoksa gevrek zekalılarmı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Tr44 (5 ay önce)
    Sayın vekiller sayın yetkililer mücbir sebep neden özel bankalara da uygulanmıyor kredi ve kredi kartları içinde erteleme istiyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (5 ay önce)
    Arabam Adana seyhan noterliğinden ruhsatlı (Burası deprem bölgesi) ve Malatyanın yerlisi olup (Burası da deprem bölgesi) ağır hasarlı evi olup yıkılan bir Malatyalı olarak arabamın plakası sırf plaka 34 ile başladığı için İkinci kez benden MTV aldılar.Öte yandan Plakası 44 olan ve Depremde Malatyada olmuyanlarda vergi ödemediler.Bir depremzede olarak hakkımı helal etmiyorum.Ne güzel bir vergi sisteminiz var ?Mücbir sebep olsa ne olur olmazsa ne olur?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (5 ay önce)
    Devleti ilgilendiren borçlar değil, mesele kredi ve kredi kartlarına faiz siz erteleme gelmeli. Ticari krediler ve kartlar, bunların dışı hepsi boş
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (5 ay önce)
    Depremi bire bir yaşayan, burada ikametgah ( Yeşilyurt ) eden, birisi olarak sırf plaka 06 başkent diye MTV ni ikinci defa ödedik, benim gibi beki de binlerce araç sahibi var ve hiç kimseye de ödenen extra para dönmedi. Zaten beklemiyorum da.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ben de ödedim. İkamet adresime bakmadan plaka 35 diye ödedim. İkinci mtv yi de şimdi ödeyeceğim. Bu vergiler biz depremzedelere yardım olsun diye toplanıyor. Bizden de alıyorlar. Adalet mi bu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya TC (5 ay önce)
    Şimdiye kadar mücbir sebep vardı da ne oldu.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Emre Demir (5 ay önce)
    Sayın milletvekilimize böyle bir karar aldığı için ne kadar teşekkür etsek az.Bakanlığa kalsa bu kararı almazlardi.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Sgk prim ödemeleri konusunda hakkım helal değildir hırsız esnaflar ( gerçek esnaflara saygım sonsuz ) sgk primlerini ödemeyecek çalacaklar vebali hırsız olanların boynuna inşallah 6 ay önce işten çıktım ocaktan beri primim yatmamış HAKKIM HELAL DEĞİL
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (5 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Hemşehrim, yanlış biliyorsun. Açıklayayım; Bu ertelemeden dolayı henüz işveren parayı yatırmadı. Yattığı an bütün yatmamış olanlar gözükecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eyvallah abim ama adama neden primimi odemiyorsun benim seninle işim kalmadı dediğim halde bana dediği devlet bana bu hakkı verdi bende sonuna kadar kullanacam belki de prim ödemelerine af getirir bende ödemem sizin primleri devlet karşılar dedi bu hırsızlık değilde nedir ağabeyim hem devlet hemde böylesi kişilerin hırsızlığı sayılmaz mı
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (4 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Allah kötülerden korusun herkesi
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 ay önce)
    Vekile mesaj attık ama sadece görüyor dönmüyor. Sorum çok basit. Yerinde dönüşüm ne zaman baslayacak. Yerinde dönüşümü emlak konut yapsa başımıza taş mı yagar. Bu müteahhitler yeterince zengin olmadı mı? Devlet ihale etse daha ucuza olacak işiden bizden 3 milyon isteyenler çıktı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • VATANDAŞ (5 ay önce)
    Ne kadar önemli açıklama yapmış, evlerimiz ağır hasarlı, orta hasarlı öyle bekliyoruz bir vekil çıkıpta ne olacağını açıklamazken "Bücbir sebep in tarihi açıklanıyor Toki teslimi, kaç adet yapılacak ne kadar açığımız var ne kadar esnafın yeri hangi tarihde yapılacak konuşan yok sahipsiz Malatyam
    %78
    %22
    Yanıtla