SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Muhakeme Gücü Yüksek Çalışanlar Arıyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

“Sanayinin Üniversiteden Beklentileri” isimli panel İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi ve Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz moderatörlüğünde düzenlendi. Panele  “Malatya Makina Sanayii A.Ş.” (MAKSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Tortum Kaya ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür İpek Tortum konuşmacı olarak katıldı.

İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Kariyer Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Necati Çobanoğlu, İİBF ve Mühendislik fakültelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

MAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Tortum Kaya, MAKSAN’ın kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “MAKSAN, 1974 yılında kuruldu ve bu sene MAKSAN’ın 50’nci senesini kutluyoruz. MAKSAN’ın kuruluşu çok ortaklı bir yapıya dayanıyor. MAKSAN’ın kuruluş süreci makina ve parkur seçimi açısından oldukça profesyonel ve donanımlı bir şekilde gerçekleşiyor. Yani MAKSAN’ın kuruluşu ve ilk faaliyetleri üst düzey teknolojilerin kurulmasıyla başladı. Şu anda çeşitli trafolar üretiyoruz. Yılda yaklaşık 5 bin adetlik üretim kapasitemiz var. Son dönemlerde ise standart üretimden daha çok terzi usulü, mühendislik isteyen üretimler yapmaya başladık.”

Ebru Tortum Kaya, pek çok sektörde üretim yaptıklarını ve Avrupa başta olmak üzere 4 kıtada ağırlıklı olarak çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmasına sanayiciliğin problemlerine değinerek başlayan İpek Tortum, bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla birlikte rekabetin hiç olmadığı kadar arttığını ifade etti. Dijitalleşme ve teknolojideki hızlı ilerlemeye rağmen nitelikli insan kaynağı problemi yaşadıklarını ifade eden İpek Tortum konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, alanında uzman ve nitelikli insan yetiştirmede zorlanıyoruz. Örneğin, şu anda çok sayıda sistemi iş hayatında kullanıyoruz. Ancak elimizde verilerimizi yorumlayacak yeterli sayıda ve düzeyde eleman olamayabiliyor. Teorik olarak yetişmiş ancak pratikte eksikleri olan gençler muhakeme yapmakta zorlanıyor. Dolayısıyla şu anda bizim analitik düşünmeyle birlikte, konular arası bağlantı kurup muhakeme yapabilecek insan kaynağına ihtiyacımız var. Bunu sadece mühendislik alanı için değil şirket içindeki her alan için düşünebiliriz.”

İpek Tortum, dijitalleşmenin sanayi alanında önemli olduğunu ve üretim sürecinde yapay zekânın her alanda kullanıldığını vurguladı. Çin’in bu alanda çok hızlı bir ilerleme kat ettiğini söyleyen Tortum konuşmasına şöyle devam etti:

“Örneğin ‘nüve’ dediğimiz ham maddeyi biz 20 kişiyle yaparken Çin, bir tane operatörle bunu gerçekleştirebilecek bir kapasiteye ulaşmış. Bunlar bizim şu an hayal olarak gördüğümüz şeyler. Çin bu ilerlemeyi bir sene gibi bir sürede gerçekleştirdi. Bizim de bu noktada dijitalleşmeye geçmemiz, bu sürece hazırlıklı olmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.”

Tortum, sanayide dijitalleşmeyle ilgili nitelikli mühendis ve çalışanın olmasının çok kritik olduğunu, genç mühendislerin bu alanda bir gelecek oluşturmaları gerektiğini dile getirdi.

MAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Tortum Kaya, üniversite- sanayi iş birliğinde neler yapılabileceğini açıklayarak bu alandaki eksikleri şöyle sıraladı:

“Üniversite- sanayi iş birliğiyle ilgili yapılacak çok şey var. Gençlere sahada neler yapıldığını, iş hayatının nasıl yürüdüğünü öğretmemiz gerekiyor. Bu alanda sorunları masaya yatırıp beraberce yol alınması çok önemli. Özellikle son sınıftaki öğrencilerin haftanın belli günleri staj yapıp işi öğrenmesi, bu noktada çok faydalı olacaktır. Öğrenci mezun olduktan sonra yaklaşık iki sene boyunca bize çok fazla katkı sağlayamıyor, işi ancak yeni öğrenmiş oluyor.”

MAKSAN’ın kent yaşamıyla ile ilgili birçok yenilikçi iş birliğine imza attığını ifade eden Tortum Kaya, merkezi Malatya olan ilk Ar-Ge merkezini kendilerinin kurduğunu, ilk TSE belgesini aldıklarını, MAKSAN’ın birçok konuda öncülük yaptığını, bunun zaman zaman yorucu ve dezavantajlarının olduğunu, fakat şehre katkısı olduğundan dolayı gurur duyduklarını belirtti. Tortum Kaya bu alanlarda çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek sözlerini noktaladı.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kariyer Merkezi Koordinatörlüğü ve Malatya Teknokent işbirliğinde gerçekleşen panel, soru- cevap etkinliği ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

İNÜHABER

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • kml (1 ay önce)
    öğrenciler ezberleyip unutuyor böyle bilgileri.buna çözüm bulunmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla