6 SALDIRGAN ADLİYELİK AMA, İDAREDEN'TIK' YOK!. Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde tartışmalı bir şekilde 'düzmece deprem hasarlı' raporuyla yıktırılan tarihi binaların yerine yapılan inşaatın tekniğine uygun yapılmadığı gerekçesiyle müdahale eden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) kadrosundaki mühendisin, müteahhidin adamları tarafından dövülmesiyle ilgili adli soruşturma sürerken, bu konuda ne işletmenin bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, ne de TİGEM'den bir tepki geldi. İnşaatların denetimi için Kırşehir TİGEM'den görevlendirilen mühendisin 6 Ağustos günü dövülmesiyle ilgili adli işlem sürerken, idari olarak ne işlem yapıldığı, 'etkili ve yetkili' yerlerle yakın bağlantısı bulunduğu öne sürülen müteahhit firma hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.
Sultansuyu Harası'nda, 24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra aldırılan 'deprem hasarlı' raporuyla, 80 yıllık binalar, TİGEM'in o dönemki genel müdürü, şimdiki Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ve haranın yerel yöneticilerinin özel çabasıyla yıktırılmıştı. Haranın özelleştirilmesine yönelik, 'bölüp- parçalama' projesinin bir parçası olarak gerçekleştirildiği öne sürülen süreçte, haranın bazı tesisleri de ihaleyle kiraya verilerek 'özelleştirilmişti'.
Yıktırılan binaların yerine yapılacak inşaatlar için yine tartışmalı bir ihale süreci yaşanmış, ihale süreci kamuoyuna yansıtılmayan iş, açıklama yapılmadığı için önce 12 milyon TL olduğu öne sürülen sonra da 18 milyon TL olduğu öğrenilen bedelle, Ankara'da gerçekleştirilen ihaleyle Malatya'da birçok kamu kurumu inşaatı için 'davetiye' yoluyla tercih edilen, Işıngece ve diğer bir bakan yardımcısı gibi Elazığlı olan Abdulvahap Yılmaz'ın müteahhitlik firmasına verilmişti.
Söz konusu müteahhit, harada inşaata başladıktan bir süre sonra, TİGEM tarafından inşaat kontrolu için Kırşehir'den Malatya'ya gönderilen Mühendis M.B., inşaatın teknik ve standartlara göre yapılmadığı, özellikle kalıp ve demir kullanımı konusunda uyarıda bulunması üzerine, müteahhit firmanın inşaat çalışanları tarafından saldırıya uğrayarak, işçilerin, inşaatta kullandıkları malzemelerle feci şekilde dövülmüştü. Mühendisin şikayetçi olması üzerine, saldırıya karışan 6 firma işçisi hakkında Jandarma tarafından işlem yapılmış, konu Akçadağ Adliyesi'ne intikal etmişti. Ayrıca, inşaatta güvenliğin sağlanması için korucu görevlendirilmişti.
Kontrol mühendisinin saldırıya uğrayarak dövülmesi karşısında, bakanlık ve TİGEM'in yanı sıra, Malatya'daki mühendis odaları ve tartışmalı deprem raporu üzerine vazife ve yetkinliği olmamasına rağmen 'acele haraya gidip, cep telefonu ışığıyla kolonda inceleme yaparak, binaların düzmece raporda iddia edildiği gibi sağlam olmadığını açıklamakla görevlendirildiği anlaşılan' Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve başında olduğu kuruluştan herhangi bir ses çıkmaması dikkat çekti. İnşaatı yapan müteahhidin, AKP ve bakanlık ile yakın ilişkilerinin bulunduğu, bu nedenle hakkında herhangi bir idari işleme girişilemediği iddia ediliyor.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Sultansuyu Harası'nın tarihi yapıları, daha sonra yöneticileri hakkında başka iş ve ihalelerdeki 'usulsüzlük ve yolsuzluk' nedeniyle işlem yapılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan 'düzmece' deprem hasarlı raporuyla yıktırılmıştı