SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mühendisler Tutuklandı da, Belediyeler ve Çevre Şehircilik Nerede?!'

'Mühendisler Tutuklandı da, Belediyeler ve Çevre Şehircilik Nerede?!'
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, belediye bünyesinde yapıp vatandaşa sattığı daha 5 yıllık ve 6 aylık binaları bile ağır hasar görerek yıkılan Yeşilyurt Belediyesi yönetimine ve AKP Meclis Üyelerine, “Yeşilyurt İmar Komisyonu 15 gün önce 5 kat diye açıklama yaptı, şimdi 7 kat diye karar çıkarıyor, bir ay sonra 10 kata da çıkarırlarsa şaşmayın. Zemin +4 kat taahhüdünü herkesten önce AKP  Genel Başkanı dile getirdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı da her ağzını açtığını bu konundan geri adım atılmayacağını söyledi. Şimdi ne değişti de zemin +7 kat için çaba gösteriliyor. Bu mücadele aynı zamanda partinizin genel başkanına karşı da bir mücadeleye dönüşmüşe benziyor. Sizleri anlamakta zorluk çekiyoruz.” dedi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısı Başkan Vekili Ramazan Yakıcı’nın açılış konuşmasından sonra gündemdeki maddeler görüşülüp karara bağlandı.

Toplantı da  ‘Doğal Afetlerin Yapılaşmada Etkilerini Daha Aza İndirmek İçin Yapılan Yapı Yüksekliğinin Belirlenmesine’ yönelik hazırlanan İmar Komisyonu Raporunu görüşen Yeşilyurt Belediye Meclisi, 6 Şubat 2023 tarihinde Malatya ile birlikte 11 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bu türdeki doğal afetlerin yapılaşmadaki etkilerini azaltmak maksadıyla meri imar planında maksimum yapı yüksekliğinin 22.50 metre (zemin+6) olarak belirlenmesine karar verdiği kaydedildi.

-“Gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez”

CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel,  “Öncelikle 6 Şubat depreminde neden bu kadar yıkım ve can kaybı yaşadığımızı, yapılan hataları görerek gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez. Önce sorunlar masaya yatırılmalı, neden niçin bu kadar yıkım oldu bu tartışılmalıydı ve bunun sonucuna göre çalışma yapılmalıydı. Geçmiş dönemlerde; imar durumunu belediyeler verir, projeleri belediyeler inceler, yapı denetim olmadan önce belediye kontrol edip belediye teslim alırdı, yapı denetim çıkınca denetimi yapı denetim ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontrol edip, belediye teslim alırdı. Eskiden tarım alanlarının imara açılması, kat yükseklikleri ve yoğunlukların rastgele verilmesine rağmen, bu depremden sonra gördük ki tek suçlu yüklenici ve mühendislermiş, sadece onlar tutuklandı. Oysa imara açan belediye, imar durumunu veren belediye, tüm kontrolleri yapan ve teslim alan belediyeler ve şehircilik İl Müdürlüğü nerede, öncelikle bunu sormak lazım.”

-“İlçemizin 50-100 yılını planlayacağımız bir fırsat varken, bu şekilde 12 kattan 7 kata indirdik demekle olmaz”

Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, “Bu depremden ders çıkarıp bu büyük felaketi imar açısından fırsata çevirmek lazım diye düşünüyoruz. Önümüzde ilçemizin 50-100 yılını planlayacağımız bir fırsat varken, bu şekilde 12 kattan 7 kata indirdik demekle olmaz. Aradan 9 ay geçti, bu sürede belediye ilçenin ada ada planlarını çalışıp zemin etüdüne göre planlama yapmalıydı. Şimdi yerinde dönüşüm olacak yerlere, bakanlık 5 kat olursa hibe, kredi verecek ve harçlardan muaf tutacak, gerekirse proje desteği verecek. Dün yeni bir haber duyduk, bakanlık z+7 yede kredi ve hibe verecekmiş diye. Bizler burada oturmuş bakanlık ne verecek ona göre şehrimizi planlayalım mantığı ile hareket ediyoruz. Oysa bu şehrin, ilçelerin belediye başkanları bu işin neresinde, burada yaşayan , buranın sorunlarını bilen, zeminin durumunu bilenler ortada yok.” İfadelerini kaydetti.

-“Bu kaçak yapılaşmayı nasıl çözeceksiniz?”

Tabel şunlarıda kaydetti, “Depremden sonra insanlar başlarını sokacak bir evleri olsun diye çabalıyor, imar durumu veren yok, ruhsat veren yok, vatandaşta rastgele buldukları yerlere kacak, kontrolsüz evler yapıyorlar, bu evler hem tehlikeli, hem çarpık kentleşmenin yolunu acıyor, yarın buraya su, elektrik, doğalgaz ve yol isteyecekler ve belediye yapacak. Tarım alanı mı, plana uyuyor mu önemi kalmayacak. Bu kacak yapılaşmayı nasıl çözeceksiniz?”

-“Bu mücadele aynı zamanda partinizin genel başkanına karşı da bir mücadeleye dönüşmüşe benziyor. Sizleri anlamakta zorluk çekiyoruz”

Yeşilyurt Belediyesi’ndeki çalışmaların neredeyse Cumhurbaşkanı ve AKP  Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik bir mücadeleye dönüştürüldüğünü aktaran CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, “Yeşilyurt imar komisyonu 15 gün önce 5 kat diye açıklama yaptı, şimdi 7 kat diye karar çıkarıyor, bir ay sonra 10 kata da çıkarırlarsa şaşmayın. Zemin +4 kat taahhüdünü herkesten önce AKP  Genel Başkanı dile getirdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı da her ağzını açtığını bu konundan geri adım atılmayacağını söyledi. Şimdi ne değişti de zemin +7 kat için çaba gösteriliyor. Bu mücadele aynı zamanda partinizin genel başkanına karşı da bir mücadeleye dönüşmüşe benziyor. Sizleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, tek sorun kat yüksekliği değil, doğru bir planlama olması gerekir, böyle müteahhittin, vatandaşın, isteğine göre planlama yapılmaz. Bugünkü durumumuzun en büyük sebebi kişilerin isteğine göre yapılan planlamadır.” şeklinde konuştu.

-“Artık biliyoruz ki kat ne kadar yüksek olursa riskte o kadar artıyor”

Tabel şunları kaydetti, “Şunu unutmamak lazım, Malatya merkezli bir deprem yaşanmadı, onun için depreme dirençli şehir oluşturmamız lazım. Artık biliyoruz ki kat ne kadar yüksek olursa riskte o kadar artıyor. Tabii ki projeleri yapılır ama proje ile iş bitmiyor;  projeden, yapan ustadan, betoncu-demirciye kadar hepsi bağlantılı. Kat yüksekliği artınca o şehir gelişmiş olmuyor, modern olmuyor, bir şehrin gelişmesi belediyenin yaptığı yollar, parklar, sosyal donatılar ile sağlanır.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Ah be Malatya (1 yıl önce)
    Döneminde yapılan binaların kat sayısı ve yıkılmadığından dem vuran belediye başkanları İlinde deprem olmuş ilinde bulunan tüm binanın yapı stok bilgisi varmı bu binaların performans testi yapılmış merkezde bulunan ağır hasarlı binaların içerisinde faaliyet gösteren işleymelerle ilgili neyaptın yada ne yapacaksın acil iş merkezinin balkanların dan sarkan can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan yapı ile ilgili bugüne kadar neyaptın merkezde bulunan ( Caddelerde ) ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin yaptığın bir çalışma varmı Tekrar başkan ola bilmek için sarf ettiğin mesaiyi başkanlık yaptığın yer içinde yaptınmı
    0
    0
    Yanıtla
  • Adalet Konuşsun (1 yıl önce)
    Belediye Meclis Üyesi Günnur Hanıma; -Kaçak yapılar ile alakalı komisyon teklifi veriniz. -Komisyon başkanı siz olunuz. -Tüm işlerinizi bırakıp kaçak yapılarla mücadele ediniz. - Ceza kısmından kepçe ile yıkımına kadar işin başında olunuz. -Canı yanmış evi yıkılmış vatandaş ile siz muhatap olunuz. -Gözü yaşlı arkadasında 5 yetim bırakmış çocukların evini yıkınız. Buyurun...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Yine troller iş başında.gunnur hanımla ne alakası var kepçenin başında dursun işini gücünü bırakıp kaçak yapılar ile mücadele etsin. Sabah 11 de ise gidip 12 de öğlen yemeğin derdine düşen, saat üçte eve giden zabıtalar ile, akşama kadar cami fotoğrafı paylaşan Osmanlıca kelimeler bulup durumuna yerleştiren , üç beş oy mesaj atmak uğruna için cuma gününü sabırsızlıkla bekleyen başkanlariniz yapsın. Yakıtını belediyenin karşıladığı Kiralık arabalarla çocuklarina okul servisi yapan daire başkanlarıniz yapsın. Bı de arada bunu yazayım az delikanlılar ise sonsuza kadar İsrail mallarını tesislerinde ve marketlerinde satmasinlar. Hadi görelim
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adalet Konuşsun (1 yıl önce)Pırasa isimli kullanıcı yorumuna
    Bakın sorun üretmekle sorun çözülmüyor. Eğer insan hayatı ile alakalı bir sorun varsa sizde bundan şikayetçi iseniz Taşın altına elinizi koyacaksınız ! Doğru konuşulunca Trole bağlamak tabiki işinize geliyor. Eğer dediğiniz şekilde personel varsa hepsine hakkım haram olsun. Fakat bunları söyleyip ispatlayamazsanız çok büyük vebale girersiniz. Ayrıca bahsettiğim komisyona sizde katılıp 7/24 zabıta ve diğer personellerin yapmadıklarını yapın en azından birileri çalışıyor diyelim.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bunun olacağına inanıyormusunuz . Yani komisyon kurulup beni seni boşver, gunnur hanıma yetki verileceğine. Adamlar sahte meclis kararı ile arsa satmışlar. Neyi ispat edeceğiz .
    0
    0
    Yanıtla
  • ceza (1 yıl önce)
    sorumlulardan hesap sormasa magdur olanlar bunlar 12 katada çıkarırlar magdur olanda gitsin bunlara sebebiyet verenlerin mallarına çöksün bak bakalım o imza atanlar abdesiz geziyomu Admin yayıla yazdıgımı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bu problem sadece Yeşilyurt belediyesi problemi ya da onların yaptığı evlerin ağır hasar alınması problemi değil. Yıkılan sözde rezidans ile ilgili çok güzel bir haber yaptınız. Tüm detaylar süreçler yapım tadilat teknik bilgiler mevcuttu. Malatya da yıkılan ve ağır hasar alan tüm yeni binalar için resmî bir şekilde aynı sürecin işlemesi ve sorumluların cezalandırılması lazım. O kişiler müteahhitliğe devam edecek. Zorla not ortalaması ile kopya çekerek ona buna proje çizdirip geçen mühendisler iş yapmaya devam edecek. Belediyelerde torpille işe girmiş yeni mezun mühendisler çalışmaya devam edecek. Elazığ depremi sonrası elinde çekiç topograf bile bina denetimine gönderildi. Süper başgan depremi azgınlığa bağlayacağına test çekici ve röntgen cihazı ile birde laboratuvar kurup karot örneği ile test yapsa malatya bu halde mi olurdu. Kendi gözümle 4 demirle kolon çıkmış 87 yapımı ağır hasarlı bina gördüm. Şükür yıkılmamıştı. Benim zamanımda ruhsat verilenler yıkılmadı diye kenara çekilip böbürlenilmez. Bir Allah’ın kulu demiyor mu Elazığ depreminden sonra yıl geçti, şimdi beton santrali kuracağına o zaman denetim laboratuvarı kursaydın. Kurmadın üniversiteden hizmet alıp karot alma makinası Demir röntgen cihazı alıp hizmet verseydin. Tüm ölülerimizi tek mezara gömdük ve kimse beton satmaktan kar etmesin diye beton santrali açtık. Ve insanlar bunu alkışlıyor. Ben mi garip düşünüyorum insanlar mi? Anlayamadım. Ne kadar kötü degil mi. Yıkılacak evlerimizi test edecek belediye hizmeti sunmadı. Yıkılan evlerimizi yeniden yapmak için ucuz beton satayım diyor. Kimse kral çıplak demiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Müteahhitlerin hiç mi suçu yok? Belediyelerin hiç mi suçu yok? Binalara oturma ruhsatı, imar izni veren belediyelerin hiç mi suçu yok? Deprem insanların azmasından oldu diyen belediye başkanı suçluyu buldu. Yazıklar olsun. Güzel Malatya'mı mahvettiler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatya (1 yıl önce)
    Biz millet olarak ders çıkarmadık, çıkarmıyoruz ve çıkarmayacağız.....Erzincan'a gidin bakın bakalım nerede z+7 var adamlar hiç bozmamış. Jilet gibi şehir. Biz daha yıkım bitmeden derde düştük. Rabbim bizi ıslah ede diyecek bir şey yok. Sen eğer japonların yaptığı teknoloji ile yerinde dönüşüm yaparsan sana değil bir hibe 5 hibe yetmez. Bir de o evleri z+7 müteahhit yapacak. Toki yapsa neyse diyeceğim ama o da mümkün değil. Dur bakalım üç tarafı faylarla bu şehre kimler ne kadar kötülük yapacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • akif (1 yıl önce)
    Her şey, mühendise atın. depremden sonra kaç tane müteahhit gördünüz sahada gezen (suçlu olduklarını bildiği için kayıplar). hepsi saklandı halen gizliler. şimdi diyeceksiniz inşaatı mühendis kontrol eder müteahhit değil. ama o işler sahada öyle olmuyor. ne müteahhitler gördük sahada mühendisi, iş güvenliği uzmanını kovalayan. ne ustalar gördük mühendisle tartıştıktan sonra mühendisin arkasından hatayı daha da büyük yapan. hepimizde suçluyuz maalesef, paralı müteahhiti gördük ayağı kalktık parası olduğu için, mühendisi hiç umursamadık. daire almaya gidince kaç tanemiz buranın şantiye şefi kim diye sorduk, eğer şantiye şefi yoksa demek ki mühendis tutmamış müteahhit ( bilgiyi çalan, malzemeden hayli hayli çalar), mühendisi sormadık ama para babasının yanına gittik pazarlık yaptık, altın sarısı muslukları gördük bayıldık. daha da uzar gider böyle...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Önemli olan imzadır imza. İmza namuslu olacak; vicdan ile cüzdan arasında gidip gelmeyecek. Odalar disiplinli olacak. Birlik olacaklar. Odalar oda olursa, memkekette memleket olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • muhammed (1 yıl önce)
    Mühendis işsiz, mühendis asgari ücret ile çalışıyor. Dışarda iş arayan binlerce mühendis var, iş böyle olunca müteahhit de sen olmazsan başkası olur kafasında oluyor. Biliyorsunuz bizim ülkemizde parası olan müteahhit olur bilgisi eğitimi olan değil. O yüzden inşaat mühendisi ya da mimar öyle olmaz yanlış hesap dediği an işten çıkartır, insanları ekmeğe muhtaç hale getirip sonra da kendi doğruları ile yönlendirmek en büyük ayıptır bu memlekete. Yapı denetimciler sahaya gelir müteahhit bir güzel ağırlar yedirir içirir, belediyeciler gelir yine aynı şekilde yedirilir içirilir, ama bir olay olduğu zaman suçlu Mühendis!!! geçeceksin o ayakları, HIRSIZIN HİÇ Mİ SUÇU YOK!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • arif (1 yıl önce)
    Ebrar sitesi bilirkişi raporunda belediyenin ilgili birimlerindeki muhendisler tali kusurlu gösterilmiş. Belediyede fenni mesul olan mühendislerin varsa bir kusuru araştırılmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Belediyeler; asfaltlama işini özel sektöre devretmiş, su ve kanalizasyon işinizde özel sektörler yapıyor, toplu taşıma zaten özel sektörde. Peki bu belediyeler imarla vatandaşın tapulu arazisinin %35-40 na el koymak ve para toplamaktan başka ne iş yapıyor. En iyisi seçilenlerin süresi bitmişken bu kurumları toptan kapatın,
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Belediye başkanı beton satarsa r kat değil de 7 kat ister, Malatya'da beton 2500 Elazığ'da 1500 diyorlar. Kime yarıyor bu fiyat farkı. Her halde emekliye yaramaz beton santralleri olanlara yarar, sonra da kader planlaması diye bir yalana inanlar olur. Bal tutan parmağını yalıyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Evet kat sayısı arttıkça hata artar; çünkü inşaata doĝrudan yada dolaylı tüm çalışanların belirli bir eğitimi ve bunun standardını güvence altına alacak bir sistem/ kalite yok. Ayrıca Konut, depremin bizi yatarken, çocuklarımız, yaşlılarımız ve hastalarımızla ya yatarken yada istirahattayken uygun olmayan kıyafet ve durumda, çaresizlik içinde yakaladıĝı yerdir. Diyer yapılar ile kıyaslanmayacak kadar yapı hatası kabul edilecek yer deĝildir. Konut insanı tabiattan koparmamalı, tek katlı olmalı, maksimum Z+2 kat olmalı, Çevresi yeşil, yeşili bina boyu olmalı, bina yeşil içerisinde kalmalı. Biraz abartılı gelebilir, esasen abartılı olan yanlış olana alıştırılmış olmamız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yalçın (1 yıl önce)
    CHP'li meclis üyesinin belli ki evi yıkılmamış. Acaba bostanbaşındaki 12 katlı yıkılan evleri z+4 ile nasıl yerinde dönüşüm ile yapacak. Buyursun yapsın görelim. Akplisi de chplisi de halka karşı muhalefet yapmaktan vazgeçsin. Madem Z+7ye kadar müsade var bunu aynen uygulamalı idi. Bu depremde yıkılan 3 katlı binada var 12 katlıda, yıkılmayan 3 katlı binada var 12 katlı da. Yani sorun kat sayısında değil yapının sağIam olup olmamasında
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Günnur Tabel hanımefendi gerçekten muhalefet yapmak için mi konuşuyorsunuz yoksa inşaat yönetmenliği ve imar konusunda bu kadar bilgisizmisiniz lütfen yönetmenliği bir o açıp okuyun inceleyin; deprem iki veya dört katlı binaları yıkmıyor diye bir mantık yok yönetmenliğe ve imara aykırı yapılan her türlü bina yıkılır, kat yüksekliği ile hiçbir alakası yok merak edenler incelesin Hon kong, Singapur, Manhatten,Japonya daki binalar niye yıkılmıyor..!
    %26
    %74
    Yanıtla
  • Katılıyorum (1 yıl önce)
    Sayın Tabele katılıyorum. Mütehit mühendis icerde yargılanıyor. Ya belediye başkanları yardımcıları. Belediye üst bürokrasisi görevini tam yapsa hiçbiri olmazdı. Zengin sofralarına her oturmaları, ufacık menfaatlanmalari tüm şehri mahvetti. Bir an önce hesap vermeliler
    %98
    %2
    Yanıtla