SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Mükellefler Bu Fırsatı Kaçırmasınlar.."

A- A+ PAYLAŞ

Mücbir sebep hali kapsamında 7440 sayılı Kanuna göre vergi borçları için başvuru ve ödeme süreleri yeniden belirlenirken, bu konuda değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Mustafa Bahadır Altaş, "Bu imkandan daha önce yararlanamayan mükelleflr bu fırsatı kaçırmasınlar." dedi.

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerden en çok etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçeleri için mücbir sebep halinin 30/4/2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uzatılması ile ilgili olarak 13.12.2023 tarihinde Resmi Gazete'de Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan yayınlanan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun uygulanmasına ilişkin 5 seri nolu  genel tebliği mücbir sebep hali kapsamında bulunan illerde 7440 sayılı Kanuna göre başvuru ve ödeme süreleri yeniden belirlendi.

Konu ile ilgili bilgi veren Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borçlu bulunan mükellefler vergi borçlarının yapılandırılmasının dışında istemeleri halinde Matrah ve Vergi Artırımı ile İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine ilişkin olarak 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılacak başvurularını 31/7/2024 tarihine kadar yapabilecekler.

Gelir İdaresi tarafından yayınlanan tebliğde yer alan açıklamada mücbir sebep hali 30/4/2024 tarihinde sona ereceğinden 7740 sayılı kanunun 9.maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre yapılacak başvurunun süresi mücbir sebep hâlinin sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar (bu tarih dâhil) uzar hükmü gereğince 7440 sayılı Kanun kapsamında matrah ve vergi artırımından yararlanmak isteyen mükellefler, 7440 sayılı Kanun kapsamında stok beyanında bulunmak isteyen mükellefler, 7440 sayılı Kanun kapsamında kayıtlarında yer aldığı hâlde işletmelerinde mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlara ilişkin bildirimde bulunmak isteyen mükellefler ile 7440 sayılı Kanun kapsamında 31/12/2022 tarihi itibarıyla düzenlenen bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklar cari hesapları ile ilgili beyanda bulunmak isteyen mükellefler  31/7/2024 tarihine kadar, beyan veya bildirimde bulunabileceklerdir.”

Altaş, ayrıca  “Daha önce yapılandırılan taksit ödemeleri de bu kapsamda yeniden belirlenen tarihlerde ödenebilecek. Yapılan bu düzenleme ile yapılandırılan borçların ödeme süreleri de uzamaktadır. İlk taksit başvuru süresinin sona erdiği tarihi (31.07.2024) takip eden ayın sonuna kadar (31.08.2024 bu tarih dâhil), diğer taksitler ise bu taksiti takip eden aylık dönemler hâlinde, Kanunun 6.maddesi kapsamında ödenmesi gereken tutarlar beyanname verme süresi içinde, taksitle yapılacak ödemelerde ise ilk taksit beyanname verme süresi içinde, diğer taksitler izleyen aylarda ödenecektir” diye konuştu.

YMM Altaş “Bilindiği üzere mart 2023 ayında yürürlüğü giren 7440 sayılı kanunla yapılan düzenleme vergi kanunları gereğince 31.12.2022 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacakları kapsamaktadır. Düzenleme ile özellikle cezaların kaldırılması ve gecikme faiz ve zamlarının Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarına göre yeniden hesaplanacak olması önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Bu imkandan daha önce yararlanamayan mükellefler bu fırsatı kaçırmasınlar” uyarısında bulundu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • malatyalı (1 yıl önce)
    helallik isteme adet oldu , haram yeme helallik de isteme.bunlar şirin gözükmek için ayak oyunları.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ESNAF (1 yıl önce)
    depremde ilk hasar tespitinde iş yerimize az hasar verildi daha sonra 5,6 depremde ikinci tespitte iş yerimize ağır hasar verildi bizde kapanış verdik dükkan sahibi tekrar itiraz edince az hasara çevrildi bizde tekrar açılış verip işyerimizi faliyete geçirdik. kosgebin verdiği krediye başvuru yaptık iş yerinizi depremden sonra açtığınız için başvuru yapamazsınız dediler şimdi size soruyorum asrın felaketi yaşamış esnaf olarak kaç ay kapalı kaldık cepten yedik ödemelerimiz birikti hakettiğimiz bu mu ?
    %80
    %20
    Yanıtla