SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müteahhidi Belki Yeşilyurt Belediye Başkanı Tanıyordur"!.

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ve il yönetim kurulu üyeleri ile birlikte mağdur vatandaşların çağrısı üzerine Yeşilyurt Belediyesi tarafından depremden 6 ay önce bir bölümü  satılarak vatandaşa tapusu verilen ve 6 Şubat depremlerinde kullanılmaz hale gelen Yeşil Topsöğüt Konutları’nı ziyaret etti.

-"Bu binalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ağır hasarlı raporu vermiş, kapıya kırmızı etiketi yapıştırmış"

Ziyarette vatandaşlar ile birlikte açıklama gerçekleştiren Yıldız, "Geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar bir televizyon programına çıktı ve dedi ki sürekli belediyemizin açığı aranıyor. Sanki insanların tek derdi belediyenin açığını aramak. Gün geçmiyor ki Sayın Çınar’ın bir olayıyla daha uğraşmayalım. Biz bugün Yeşilyurt Belediyesi eliyle yapılmış her yere ilanları depreme dayanıklı olarak verilmiş Yeşil Topsöğüt Konutlarındayız. Burada mağdur olan belediyeye ve devlete güvenerek ev alan vatandaşların sesine ses olmak, mağduriyetlerini duyurmak ve çözüme kavuşturmak adına burada yanlarındayız.  

Depremin ilk günlerinden beri söylüyoruz Bostanbaşı’nda, Yakınca’da, Yeşilyurt’ta, Malatya’nın ve depremden etkilenen her yerde vatandaş aldığı binanın müteahhidinden önce o binayı denetleyen belediyeye ve devlete güvendi. Vatandaş buralarda ev alırken nasıl olsa belediye denetliyor, belediyenin bir deprem yönetmeliği var, bu evler ve müteahhitler birden çok aşamada denetleniyor diyerek denetimi yapana güvendi.  

Bugün burada görmüş olduğumuz manzara tüm Malatya’dan daha farklıdır ve normal değildir. Yeşil Topsöğüt Konutlarının resmi internet sitesinde belediye başkanının güvencesiyle satılan ve hala depreme dayanıklı, deprem yönetmeliğine uygun olduğu iddia edilen Yeşil Topsöğüt Konutlarına bakın ne oldu. Depremden altı ay önce tapularını aldılar ve ilk depremde kullanılamaz hale geldi.  Bildiğiniz üzere deprem sonrası Malatya'da birçok binamıza önce ağır hasarlı daha sonra orta hasarlı ya da daha önce az hasarlı daha sonra orta hasarlı gibi raporlar verildi. Evlerdeki durumun belirsizliği Malatyalıları belki de deprem kadar yordu. Maalesef verilen raporlar da kafaları daha çok karıştırıyor.

 Yeşilyurt Belediyesi bile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği rapora güvenmiyor. Bu binalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ağır hasarlı raporu vermiş, kapıya kırmızı etiketi yapıştırmış, zaten kolon gözle bakıldığında bile işçilik hatası denilmeyecek derecede ve kullanılmaz halde oldukları belli." dedi.

-"Burada ev alan vatandaşlar Kocaelili müteahhidi nereden tanısın"

CHP İl Başkanı Barış Yıldız şunları söyledi:

"Yeşilyurt Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iki defa ağır hasarlı raporu vermesine güvenmeyerek, gidip kamunun parasını vererek üç farklı üniversiteden hoca getirip ağır hasarlı değil de orta hasarlı ya da az hasarlı olduğunu söylüyor. Buradaki vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na mı güvenecek Yeşilyurt Belediyesi’nin yaptırdığı özel teste mi? Buradaki vatandaşları bu belirsizlikte bırakmaya kimin hakkı var.  Yeşilyurt Belediye Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na güvenmeyin bu testler doğru değil derse üniversite hocalarına yaptırdığı testi tüm Malatya’ya yaptırmak zorundadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın testi doğruysa buradaki vatandaşların mağduriyetini gidermek zorundadır.  Binanın yapı ruhsatında belirtilmiş tuğla kullanılması gerekirken binada briket kullanılmış. Burada ev alan vatandaşlar Kocaelili müteahhidi nereden tanısın. Kocaelili müteahhidi belki Yeşilyurt belediye başkanı tanıyordur, koşullarında pazarlık usulü ile hem bu konutları hem de Yeşilyurt belediye binasını yaptırdığı müteahhit kimdir, ne tür bir ilişki vardır, neden normal bir ihaleyle verilmemiş de pazarlık usulü ile verilmiştir bilemiyoruz ama aynı ilişkiyi kullanıp buradaki vatandaşların mağduriyetini giderin.  Yaptığınız kural dışılığı bugün vatandaşın hakkını savunmak için yapın.” 

Yeşil Topsöğüt Konutları sakinlerinden Seda Güven ise; “Evi temelden aldım, tüm birikimimin hepsini bu eve yatırdım, şuan evin taksiti ve eşya borcum var. Eve ilk girdiğimizde malzemelerden dolayı sıkıntılar vardı, bunu sorduğumuzda işçilik hatası dediler. Eviniz çok sağlam, temeli çok sağlam bunların hepsinde belediyeye güvendim. Deprem olduktan sonra bir kere bile nasılsınız diye sorulmadı. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kaydetti.

Yeşilyurt Belediyesi'nden açıklama..

Bu arada, konuyla ilgili olarak Yeşilyurt Belediyesi'nden Cumartesi gecesi şu açıklama yapıldı:

"Yeşilyurt Belediyesi tarafından Topsöğüt Karşıyaka Mahallesinde hasılat paylaşımı ile ihalesi yapıldıktan sonra inşa edilen Topsöğüt Konutları, 6 Şubat 2023 Tarihindeki ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak kabul edilen iki büyük deprem ve ardından meydana gelen artçı depremlerin ardından hasarlı olduğu rapor edilmiştir.

Yapılan itirazlar neticesinde; Malatya 2.Sulh Hukuk Mahkemesi 2023/539 D.İş kararı ile A-1 ve A-2 Blok yapıların ORTA HASARLI olduğu, A-3, A-4, A-5, A-6 ve B blok yapıların AZ HASARLI olduğu tespit edilmiştir. 

Ülkemizin farklı teknik üniversitelerindeki akademisyenlerden oluşan bağımsız uzman ekipler tarafından da incelemeler yapılmıştır. Hazırlanan uzman görüşlerinde Topsöğüt Konutları A-1 ve A-2 blokların orta hasarlı olduğu ve güçlendirilebileceği, A-3, A-4, A-6 ve B blokların hasarsız olduğu, A-5 bloğun da az hasarlı olduğu rapor haline getirilmiştir. Alınan karar ve uzman görüşleri doğrultusunda; açılan idari davalarda yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. 

İdare Mahkemesinde dava süreci devam etmekte olup, davanın sonuçlanmasının ardından gerekli işlemler yapılacak ve kamuoyu bilgilendirilecektir."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Mert (7 ay önce)
    Yeşilyurt Belediyesi Mehmet Çınar Yeşilköy 1 Konutları Bekir Elkoca Kayısı Haber Mahir Temur Habere Yorum Yaz! Yorumlar 1 Hasan 14 Eylül 2023 14:29 Zemin etüdü yapan,imara açan,ruhsat veren,çok kata müsade eden,8aydır malatya ya su veremeyenleri,matya için mimar konusunda hala bir açıklama yapmayan herkesi acımadan eleştirelim. Bu eleştirenlerin içinde her konuda depremi fırsata çevirmek isteyen kiralık ev sahiplerinin de olması ayrı bir yüzsüzlük. Depremden önce 2000 tl.ye anca kiracı bulabilenler bugün 15 000 tl.isterken yukarıda yazdığım eleştirilmesi gerekenlerle ne farkı var. Depremden önce sattığı ürünü şimdi 3 katına satanın enkaz altında kalan kadınının yüzük veya bileziğini alanlarla ne ne farkı var. Hani yaramızı kendimiz saracaktık hani el ele verip kısa zamanda kalkınacaktık. İnsanlar düzelmeden dünya düzelmez deriz ama düzelmeyi hep başkasından bekleriz. Kusura bakmayın sorumlular ceza alsın idam edilsin derken onların yerine bizlerin sorumluluk olacağımız umut etmiyoruz. Ben evalırken nekadar depreme dayanıklı olduğunu araştırdım mı.? Herkes sismik izalatörlü ev istese mütahitler depreme dayanıklı ev yapmak zorunda. Beyler siyasetçisi de, mütahidide,esnafıda,memuruda,işçiside,köylüsüde bu memlekette yetişti kimse başka ülkede gelmedi. Demeki tencere dibin kara seninki benden kara misali herkes cürümü kadar hatalı. Köylüden Bir kilo teryağı ki birkaç yemeklik 250 tl. Kasaptan bir kilo et neredeyse birkişi yer 400 lerde bir gömlek 500lerde Yazmaktan vazgeçtim yazmakla bitmez. Toplum düzelmeden dünya düzelmez
    0
    0
    Yanıtla
  • A3/8 (9 ay önce)
    Sayın Mehmet Çınar bey siz reklamla sattığınız topsöğüt konutlarının arkasında durmadan sadece reklam filmi çekiyorsunuz çevre şehircilik bakanlığı 2 defa Ağır hasarlı demesine rağmen sizlerin iddiası A3/8 az hasarlı diyorsunuz madem öyleyse reklamla satığınız evimi sağlam bir şekilde istiyorum İnsan canı koltuktan rantdan daha önemli değilmi Size soruyorum madem A3/8 sağlamsa gelin siz oturun sizden kira almam kira yardımı yaparım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Omalatyali (9 ay önce)
    Çınar gri pasaport olayı ile dünya basınına çıktı ne oldu Reyiz tuttu elinden yılın en başarılı belediye başkanı plaketi verdi. Ismarlama paralı plaket ile de ayrı vaka. Yesilyurt topsöğüt konutları ile hiç ses çıkmadı 3, 5 tane müteahhit içeri alıp milletin gazını al sonra dışarıdalar. Millet hak ediyor. Esnafım 7 ay olacak daha kontynır yok adamı olanlar aldı olmayanlar bekliyor. Esnof odaları şov yapsın bakırcılar mı kayısı penirciler mi akla geliyor Malatya diyince
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (9 ay önce)
    Boşverin sayın Chp Malatya il yönetimi.malatya seçimde safını belli etti,neyin mücadelesini veriyorsunuz...herkes hayatından memnun. şu dönemi başka bir parti yapmış olsaydı dilden dile anlatılırdı.zamlara bakarmısınız.ekonomiye bakar mısınız. Yöneticilerin liyakatsızlığına bakarmısınız.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • uğur tn (9 ay önce)
    Bir şey olmaz. Vatan bölünmez. Bayrak inmez. Ezan susmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • savas (9 ay önce)
    il baskanindan olmaz boş
    %38
    %62
    Yanıtla
  • ozkan (9 ay önce)
    malatya tarihinin en yeteneksiz yerel yöneticileri ile böyle bir afete yakalanmakta bizim şansımız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beyza (9 ay önce)
    Dairemizin senesi dolmadan borcu hafiflemeden magdur olduk. Üstüne binbir itirazla sürec uzadı öyleki haklı iseniz buyrun sorunluluk alın yok ayıplı mal verilmişse yine sorumluluğu alın ve magduriyetlerimizi tek tek daire daire giderin. Gerçek çözüm kuşkusuz süreci uzatmayarak sorumluluğu gereken kurumun almasıyla gerçekleşecektir. Örnek vericek olursam sürecin uzaması soguyarak gelmiş ve küflenmiş yemeğe benzer !!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • naki (9 ay önce)
    mahkeme bir tanesini ortaya diğerlerini az ve hasarsıza çevirmiş
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Saban (9 ay önce)
    Para ve siyaset için insanların canına kast ediyorlar. Çevre ve şehircilik bakanlığının verdiği ağır hasar raporunu yok sayıp kendi düzmece raporlarıyla mahkemeyi kandırmaya çalışıyorlar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mehmet Reşat (9 ay önce)
    Türkiye'de hasar tesbiti konusunda tek yetkili çevre şehircilik bakanlığı iken bakanlık tarafından yapılan Ağır hasar raporunu yok devletin başka bir resmi kurumu yok saymak akıl tutulmasından başka birşey değildir,bunu yapan bir belediye başkanı ve inşaat mühendisi...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • ahmet44 (9 ay önce)
    bu başkan denen zatın özürü kabahatinden büyük sen devlet kurumunu yok sayıyorsun ama resimler herşeyi ortaya koyuyor lakin malatyalılar bunun gibi başkanları tekraar seçmekte israr ederler işte bu zihniyet sorgulanmalı mazeret hazır oy verecek başka parti mi var kardeşim git sandığa tepkini koy yoksa daha çok sırtına binecekler bak seçimden önce her türlü iftirayla iktidara gelenler sonrasında zengini doyurmak için fakir fukara emekli memurun sırtına yüklediler işte tepki vermezseniz daha çok sırtınızda taşırsınız
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Vedat (9 ay önce)
    Parayla adam getir yalan yanlış rapor tuttur. Çevre şehircilik 2 defa ağır hasar vermiş hala hasarsız diyerek sıyrılmaya çalışan bir belediye başkanı !!!
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mlt (9 ay önce)
    Akıl var mantık var.. sıfır bina güçlendirilir mi? Sıfır bina satın alacağım, çürük güçlendirilmiş binada oturacağım... Güçlendirilmiş bina, satmaya kalksanız kimse satın almaz...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Rauf (9 ay önce)
    Sayın M. Çınar Yeşilyurt Belediyesi sahasındaki binlerce AĞİR HASARLI binalar için bir teşebbüsünüz oldu mu? ÇŞB'nın raporlarına nasıl güven duyup itiraz et(tir)mediniz. Yazık değil mi? Kendi yaptırdığınız Topsöğut Konutları için gayretinizi diğer binalar için göstermediniz. Binlerce bina ÇŞB'ğının raporlarına istinaden yıkıldı. YAZIK oldu.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Rauf (9 ay önce)
    Yeşilyurt Belediyesi,Topsögüt'te yaptırdığı konutlarına, ÇŞB ilk inceleme ve itirazdan sonraki ikinci incelemede ağır hasarlı raporu verdi. Ancak Belediye üç kişilik bir heyete binaların orta, hafif ve hasarsız raporları aldırarak yıkımı durdurdu. ÇŞB'ğının ağır hasar vediği Yeşilyur Belediyesi sahasındaki diğer binalar için hiçbir işlem yapmamasını nasıl yorumlamak lazım. Not:ÇŞB'na güven yerlerde...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Saban (9 ay önce)
    Para ve siyaset için insanların canına kast ediyorlar. Çevre ve şehircilik bakanlığının verdiği ağır hasar raporunu yok sayıp kendi düzmece raporlarıyla mahkemeyi kandırmaya çalışıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Saban (9 ay önce)
    Para ve siyaset için insanların canına kast ediyorlar. Çevre ve şehircilik bakanlığının verdiği ağır hasar raporunu yok sayıp kendi düzmece raporlarıyla mahkemeyi kandırmaya çalışıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sinan A3/8 (9 ay önce)
    Sayın Mehmet Çınar bey sağolsun reklamla satığınız evimi istiyorum zemin+4 katlı bina Malatya'da ev almayacakken eşim sizin reklamlarınız göstere göstere aldırdı Bir Van depremini yaşayan birisi olarak deprem yönetmeliğine uygun Yatay mimari sözlerinize güvenerek aldım almaz olaydım İNSAN CANI RANTTAN KOLTUK SEVDASINDAN DAHA MI UCUZ MADEM ÖYLEYSE GELİN KENDİNİZ OTURUN ALDIĞIM KİRA YARDIMI VE 5 BİN KİRA YARDIMI VEREYİM
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Orhan (9 ay önce)
    Yeşilyurt belediyesine güvenerek buradan ev aldım, depremde Ağır Hasarlı oldu, Yüzlerce aile evsiz kaldı, Paramızı geri istiyoruz!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Rıfat Taşcı (9 ay önce)
    Kesinlikle Beton hatası görünüyor bu çevrede diğer yapılarda sıkıntı yok
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Çüsiad (9 ay önce)
    Başkan bir derneğin gençlik kısmının Malatya il başkanı olduğu dönemde aynı derneğin kocaeli gençlik başkanı ve samimi arkadaşı olan kişi bu inşaat firmasının sahibi. Dostluklarını taçlandırmışlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cahil (9 ay önce)
    Ne var ki o resimde ufacık kılcal çatlak ve o çatlaktan dışarı çıkmış yaramazlık yapmış üç dört demir.. bnece hasarsız o bina hatta o istikamette deprem de olmamış sanki hiç hasar yok maşallah kale gibi sağlam.. Malatya'ya müstehaktır ...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Kernekli (9 ay önce)
    Sayın başkanımız Çınar mütahite, beton santralına hesap soracaktır. Milli servet sonuçta.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Şey mi? Bundan çınarın haber var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasbi (9 ay önce)
    O binalar güçlendirilse bile, bir sonraki depremde yine ağır hasara uğrar.. Burda oyalama taktiği var, beş yıllık mesuliyet süresini doldurmak istiyorlar... Bina sakinlerinin yapacağı en mantıklı şey üniversiteden bu konuda profesyonel kendi bilirkişilerine rapor hazırlattıracaklar, bu raporu mahkemeye sunacaklar... Hakim de kendi bilirkişisiyle keşif yapacak... Hakim kendi bilirkişi raporu ile bina sakinlerinin bilirkişisinin raporunu karşılaştıracak, gerek görürse büyük ihtimalle gerek görecek... Bu iki bilirkişiyi mahkemede tartıştıracak ve nihayetinde mütelaasını verecek... Hakimler bu konuda çok tecrübelidir, bilirkişileri karşılaştırarak gerçeği ortaya zekice çıkarırlar... Böylece hakikat ortata çıkar... Bina sakinlerinin mutlaka mahkemeye vermesi laxım... Çünkü nihayetinde hakimin kararı doğrultusunda binalar yıkılır veya yıkılmaz... Ama 5 yıllık müteahhit sorumluluğunu mahkemede zabıt altına alırlar...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • hasan (9 ay önce)
    ya kardeşim siz ne diyorsunuz, adam kaza olabilir diye arabaya binmesin mi? halimiz içler acısı. adaletli bir ülkede bu başkan ömrü boyunca hapisten çıkamaz, kendi ve ailesinin de tüm mal varlığına el koyarlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşil Topsöğüt Konutları (9 ay önce)
    Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın personellerine güvenmeyen Belediye Başkanı , şehirde yıkılan bütün binalar için bu siteye yaptığı gibi neden Yürütmenin Durdurulması kararı talep etmedi ? Madem eğitimleri yeterli değil yazık değil mi bir sürü binayı kontrollü yıktılar ? Söz konusu raporu incelediğimizde 3 bloğun hasarsız olduğu yazıyor . HASARSIZ BİNA ‘nın bırakın taşıyıcı elemanlarını duvarlarında bile KILCAL ÇİZİK OLMAMASI GEREKİR . En azından ÇSB ‘ da çıkıp kendi personellerine güvenmememiz gerektiği çağrısını yapsın da biz de rahatça diğer taraf olan hocalara güvenelim …
    %96
    %4
    Yanıtla