SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Müthiş Bir Talep Var, Yetiştiremiyoruz"

0
Güncellendi - 2017-08-23 05:28:47
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, bademin Malatya’da yetişen uyumlu bir bitki olduğunu ifade ederek “Özellikle de son birkaç yıldır bizden müthiş bir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz” dedi.

Fakülte çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun Malatya’da kayısıya en güzel alternatiflerin badem ve ceviz gibi kültür bitkileri olduğunu dile getirdi. Fakültelerinde bademle ilgili çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Tursun, “Badem Malatya toprağını çok seviyor. Malatya’ya çok uyumlu bitkilerden bir tanesi. Özellikle de son birkaç yıldır bizden müthiş bir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz. O yüzden bu sene biraz daha fidan yetiştirerek insanlara dağıtmaya çalışacağız. Bunun yanında diğer bitkileri de bizim fakültemizdeki deneme bahçelerinde yetiştiriyoruz. Burada çok da güzel ürün alınıyor” şeklinde konuştu.

Malatya’nın tarım ve ziraat konusunda bazı tropik bitkiler hariç bütün bitkilerin yetiştirildiği bir il olduğunu kaydeden Tursun, “Malatya’da ekonomiye baktığınız zaman insanların yüzde 50’ye yakın bir kısmı tarımla uğraşıyor. Malatya’da ekonominin yüzde 80’i tarıma dayalıdır. Bugün müteahhitlere de sorsanız, araba galericilerine de sorsanız onlarda kayısıdan para kazanıyorlar” dedi.

Malatya’nın hayvancılık konusunda da Doğu Anadolu Bölgesinin merkezi olduğunu belirten Tursun, “Küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı konusunda, tavuk hindi gibi kümes hayvancılığı konusunda da Malatya Doğu Anadolu’nun hatta Türkiye'nin önde gelen yerlerinden bir tanesidir. Tavuk yetiştiriciliği olsa belki çoğu kimse bilmez ama Türkiye’de ilk beşe giren ilk üçe giren illerden bir tanesi Malatya olur. Eğer çevre illeri gezerseniz her yerde tavuk çiftliklerini görürsünüz. Bu da Malatya’ya 2-3 yıl boyunca verilen destekle oldu. Bu konuda da ben gerçekten yöneticilere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Malatya’nın hem hayvancılık hem sebzecilik hem de meyvecilik konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Dekan Tursun şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük şeker fabrikalarından bir tanesi Malatya’da ve aktif halde.Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş ve Malatya’da yetiştirilen şekeri işleyen bir fabrikamız var. Yine balıkçılık konusunda Türkiye’de üçüncü sıradadır. Son birkaç yıldır bu şekildeydi. Dört seneyi aşkın bir süredir buradayım daha öncesinden de Malatya’yı biliyordum. Hekimhan’a gittiğiniz de cevizin, Arapgir’de üzümün, Doğanşehir’e gittiğiniz zaman elmanın, Malatya merkeze geldiğinizde kayısının, Yeşilyurt’a gittiğiniz zaman kirazın olduğunu ve bunların Türkiye’nin en güzel en kaliteli meyveler yetiştirildiği bir bölge olduğunu görüyorsunuz.”

Ziraat Fakültesinin ileride Türkiye’de merkez olacağını da umduğunu dile getiren Tursun, “Rektörümüzün verdiği destek için ben hocamıza da teşekkür etmek istiyorum. İleriye dönük buranın çok farklı bir fakülte olacağına ben canı gönülden inanan bir insanım” şeklinde konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mustafa (7 yıl önce)
    Feragnes ve feradue badem dikin ince kabuklu verimli bir badem çeşidi Kalın kabuklu iri badem istiyorsanız bertina dikin Kabuğu çok ince olan Teksas bademi dikmeyi kabul açılıyor kuşlar yiyor Feragnes bademi kaysidan 15 gün sonra açıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (7 yıl önce)
    Yıllar önce (tahminen 60 yıl) Malatya da bu konuda önemli bir çalışma yapılmış o zaman görev yapan bir yetki deneme amaçlı orduzu sırtlarına badem diktirmiş fakat her ne hikmetse o tayin olup gittikten sonra hiç kimse bu konuda bir gayret göstermemiş. Aragirde çok güzel badem yetişir. Bizim çocukluğumuzda bademe payam derlerdi. Bu çalışma çok doğru bir çalışma kesinlikle kayısıya rakip değil bilakis Malatya için kayısı dışında 2. bir ürün çünkü badem susuzda yetişiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (7 yıl önce)
    Merhaba ben nihat kaya mesleğim çiftçi Beydagi kasabasında 20 hektar boş arazim var bu arazinin tamamını badem yapmak istiyorum bu konu hakkında beni aydinlatirsaniz sevinirim yazılı veya GSM 0530 4932271 aramanizi rica ederim saygılarımla Nihat Kaya
    0
    0
    Yanıtla
  • abi tarım il müdürlüğüne git kesinlikle yazılı başvuru yap hatta müdürden,müdür yardımcılarından görüşme talep et. badem fikri kesinlikle doğru bir tercih.
    0
    0
    Yanıtla