SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mut'ta Günde 1000 Ton Yaş Kayısı İhraç Ediliyor

Mut'ta Günde 1000 Ton Yaş Kayısı İhraç Ediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Mersin'in Mut ilçesinde günlük bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiriliyor. Sezonun ortası olmasına rağmen kayısı fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, ilk hasadı yapıldığında 50 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, şu an 15 ila 30 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Fiyatlar geçen yıllara oranla 10 katı. Kayısı bu yıl üreticiye para kazandırıyor" dedi.

Bu yıl kayısının kalitesinin tartışılmaz derecede olduğunu söyleyen Şeker, “Hiçbir ihracatçının bahane bulamayacağı kadar kaliteli ürün var. Bundan sonra gelecek tatlı kayısılar iç piyasada pazarlanacak. Onlarda Septik, İtalyan Tokalı, Alyanak, yerli Tokalılar ve şekerpareler. İç piyasa tüccarlarımızda bu kayısıların hasat mevsimini beklemekte. Buna rağmen iç piyasa tüccarlarımız ihracata giden Trintina dediğimiz kayısıları bile iç piyasaya pazarlamakta. Özellikle rekolte Trintina kayısıda çok güzel oldu. Geçen yıla göre birazcık tatlı kayısılarda Bebeko dediğimiz dış ticarette alıcı bulan kayısılarımızda da biraz boşluk var ama kalite yüksek fiyat yüksek olacak, beklentimiz budur” diye konuştu.
Kayısıların genel ağırlıkta Rusya, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderildiğini, şu anda 50 firmanın Mut halinde kayısı aldığını belirten Başkan Şeker, "İlçede yeterli derecede ihracatçımız var. Buna karşında yeterli derecede kayısı mahsulümüz var. Hiçbir şekilde bu yıl pazar sıkıntımız yok" dedi.

Mut'ta geçen yıl 130 bin tona yakın kayısı rekoltesi gerçekleştiğini hatırlatan Şeker, şunları kaydetti:

“Bu yıl o rekolteye belki ulaşamayız ama yakın olur geçen yıla göre fiyatların 10 katı olması nedeniyle ilçe ekonomisine bu yıl daha fazla katkısı olacaktır. Şu an ihracata günlük 35-40 kamyon gitmekte buda yaklaşık günlük bin tonun üzerinde demektir."

Mersin, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Üstelik bu Mut ve Iğdır kaysıları Türkiyenin dörtbir yanında Malatya kayısısı diye satılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (2 yıl önce)
    mut kayısının tadı yok adı kayısı çaput gibi birşey malatya kayısısının yanına yaklaşmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (2 yıl önce)
    Değerli Malatyalılar Akıllanalım artık, şu ilde bölgesel yanmaya karşı dirençli sofralık kayısı üretemediler. Kendini otorite zannedenler mevcut kayısıyı da mahvettiler. Gelişmiş ülkelerde don zararı minimum. Neden yılda bir veya iki üç gece olan ve bir kaç saat süren olayda büyük pervanelerle hava sirkülasyonu yapılarak ve/veya ateş yapılarak duman ile beraber don olayı önlenmektedir. Bu yılki zararı düşünün iki gecede 500 bin ton kayısı gitti. Zarar milyarlarca TL. Neden kaybedildi bilim yok, teknoloji yok, kazanan malının sadakasını vermiyor, teknolojiye para harcamıyor. Sigorta yaptırıp don olması için dua edenler mi, ortalama 7, 10, 17 yılda bir kayısı olan bahçeler mi dersiniz. Yazık. Artık bu işin çözülmesi gerekiyor. Olması gereken olmadığı, yapılması gereken yapılmadığı ve hepsinden önemlisi yalan doğru olduğu-bilim hile olduğu zaman vakit geçmiş demektir. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla