SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Namazgâh Güvende Değil

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:48:18
Namazgâh Güvende Değil
A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Battalgazi yolunun hemen kenarında bulunan 770 yıllık tarihi Namazgâh'ın, duble yola çok yakın olması ve yoldan geçen ağır vasıtaların yolaçabileceği çarpma olaylarına karşı korumasız olduğu belirtilirken, bu eserin korunabilmesi için yolun bu bölümünde kaldırımın yükseltilmesi veya koruyucu bir engel konulması gerektiği ifade ediliyor.

İlçe girişine yakın bir yerde bulunan Namazgâh'ın, 30 Temmuz gecesi bir otomobilin çarpması sonucu "çok hafif" zarar gördüğünü, bu kazada otonun sürücüsünün öldüğünü hatırlatan vatandaşlar, "Namazgâh eski yol güzergahına uzak iken, duble yol yapılmasıyla hemen yolun kenarında yeralmaya başladı. Asfalt yolla Namazgâh arasındaki mesafe ancak 1 metre bile yok. Selçuklu döneminden kalan bu önemli eseri yolda kaza yapabilecek bir ağır aracın neden olacağı hasardan korumak için önlem alınması gerekiyor." diye konuştular ve ilgilileri bu eserin karayolundan gelebilecek çarpma vs. tehlikesine karşı korunması için çalışma yapılmasını istediler.

NAMAZGÂH TARİHİ..

Selçukluların yolcuların rahatlıkla namaz kılmaları için  yol güzergahlarına yaptırdığı namazgahlardan biridir. Battalgazi ilçesinde yer alan yapı orijinalliğini koruyarak günümüze gelmiştir. Mihrapta bulunan kitabesine göre 1243 yılında Selçuklu kumandanlarından Seceddün İshak oğlu Kemaleddin Kamyar tarafından yaptırılmıştır. Diğer bir kitabesinde ise 1473 yılında Mısır Memlüklarından Seyfeddin  Kayıtbay zamanında onarım geçirdiği yazmaktadır. Dikdörtgen planlı kaide ve düzgün kesme taşlar örülerek namazgahın alt yapısı oluşturulmuştur. Yapın iç kısmında kıble duvarının tam ortasında mihrap yer alır, mihrabın yüzeyi dıştan içe doğru Selçuklu motifleri ile tezyin edilmiştir. Mihrabın üst köşesine yakın iki yanında birer mühür görülmektedir. Bu mühürlerden; Memlük sultanı, Sultan Melikul Eşref Ebu’l Nasır Kayıdbay lakaplarını ihtiva etmektedir. Mihrabın sağ tarafında 8 taş basamaklı minber yer alır. Yapının girişi kuzeyden sağlanmıştır. Bölgede ; açık sahada namaz kılınabilmesi için yapılan tek eserdir. İpek yolu olarak bilinen surların güney batısına yakın yol güzergahında kuruludur. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında onarım tamamlanmıştır.

HABER-FOTO: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız