CHP’nin Radar Üssü Eyleminden Notlar
CUMHURİYET Halk Partisi’nin aralarında grup başkan vekili Emine Ülker Tarhan’ın da bulunduğu 10 kadın milletvekili ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın katılımı ile gerçekleştirdiği Kürecik Radar Üssü eylemi sırasında en dikkat çekici husus, 28 Şubat’da üsse asılan NATO bayrağının indirilip, üssün girişine 2 Türk bayrağının asılmış olmasıydı.
ABD yönetiminde olduğu bilinen üste, NATO bayrağının indirilip 2 Türk bayrağının göndere çekilmesinin yanı sıra üs içindeki bir prefabrik yapı üzerine çizilmiş Atatürk portresi ve Türk bayrağı da, özellikle Amerikan askerlerinin üsse yerleştirilmesinden sonra kamuoyunda oluşan yoğun tepkinin yumuşatılması yönünde bir halkla ilişkiler çalışması olarak yorumlanıyor.
Üsteki ABD komutasının kafa karışıklığını da gösterdiği belirtilen bayrak değişiminin bundan sonraki seyrinin nasıl olacağı ise bilinmiyor. Bayrak değişiminin, CHP’nin Türkiye ölçeğinde gündem oluşturacak nitelikteki üst düzey katılım ile gerçekleştirdiği eylem süresi ile kısıtlı olup olmayacağını ise zaman gösterecek.
EYLEME damgasını vuran olay ise kuşkusuz askerin CHP’li milletvekillerinin üsse girme talebine karşı kurduğu barikattı. Üs girişine yaklaşık 500 m. uzak noktada CHP milletvekillerini karşılayan jandarma yolu kapatarak milletvekillerinin üsse o noktadan itibaren gidişini engellemek istedi. Ancak, CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, askere komuta eden Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Recep Ayas’la konuşarak adım adım üs kapısına ilerleme yönünde kararlılıklarını bildirdi.
Komutan Albay Recep Ayas, CHP’lilere engellemenin gerekçesini "Ankara’da Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na yaptığınız başvuru sonrasında izin verilmemiş. Bu nedenle üsse girmenize izin vermemiz mümkün değil" sözleri ile açıklarken, Tarhan ve Ağbaba’nın ısrarı üzerine askerler 3 defa konum değiştirerek, geriye doğru üs kapısına ilerledi ve milletvekillerinin yürüyüşünü bu noktalarda durdurdu. Ama bu durum aynı zamanda CHP milletvekillerinin de üs kapısına yavaş da olsa ilerlemesi anlamına geliyordu.
Emine Ülker Tarhan bu sırada hem yürüyor hem de Albay Recep Ayas’la konuşuyordu: "Biz size verilen talimata uymayacağız. Emre itaat etmeyeceğiz ve üsse gireceğiz. Biz kendi askerimize zorluk çıkarmak istemiyoruz. Terörist değiliz, silahımız yok. Biz barış için buradayız."
CHP milletvekillerinin asıl talebini karşılamayan ancak sorunu çözen gelişme İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Ayas’ın Malatya Valisi Ulvi Saran’ı arayıp durumu iletmesi ile gerçekleşti. Vali Saran, CHP milletvekillerinin üs kapısına kadar gitmelerine ve burada açıklama yapılmasına izin verilmesi talimatını verdikten sonra CHP milletvekilleri ve basın mensupları üs kapısına ulaştı. Ancak güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi amacıyla üs kapısının çevresi tel örgüyle çevrildi.
ÜS kapısında dondurucu soğukta yapılan konuşmalar yine bir hayli sertti ve AKP hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ABD’ye devretmekle suçlandı. Veli Ağbaba, "Buradan bir kez daha haykırıyoruz, Burası Kimi koruyor, Türkiye’yi mi? Hayır. Bunun adı İsrail Kalkanı. Biz kendi topraklarımızdaki üsse girmek için devlet makamlarından izin istedik ama ‘Yetkimiz yok’ dediler. Bunun anlamı, bu topraklar ABD’ye soruluyor demektir. Bize meydanlarda cazgır diyen, bu konunun önemini anlamak istemeyen bazı cahiller var. Gerçeği görmek istemeyen cahiller, bilgisizler işte görün, gerçek burada. Biz şimdi burada kendi askerimizle karşı karşıya getiriliyoruz. Ama şu unutulmasın ki bu radar üssü kapatılıncaya kadar CHP olarak her zaman halkın yanında olacağız, mücadelemize devam edeceğiz" şeklindeki konuşması ile üsse girişe izin vermeyen makamları eleştirirken, AKP’nin yerel yöneticilerine de göndermede bulundu.
GRUP Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, ‘İşte manzara-i umumiye’ diyerek eliyle işaret ettiği üssü gösterdi ve "Kendi topraklarımıza girmek için ABD askerlerinden izin almamızı istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları başka ülkelere devredilmiştir. Füze Kalkanı kimi koruyor? Türkiye’yi mi, Kürecik’i mi? Hayır. ABD’yi mi yoksa ABD’nin arkasındaki bir başka ülkeyi mi koruyor?" şeklindeki sözleri ile Radar Üssü’nün İsrail’e istihbarat üretmek üzere ABD tarafından kurulduğuna işaret etti.
EYLEMİN farklı boyuttaki protestosu sanatçı milletvekili Sabahat Akkiraz’dan geldi. Akkiraz, Radar Üssü’nü söylediği türkü ile protesto etti. "Bir tabip getirin yaramı açın" türküsünü söylemeye başlayan Akkiraz, türküyü tamamlayamadı, çünkü ağlamaklı bir durumdaydı. Kameramanlardan rica etti, "Kapatın, devam edemeyeceğim" dedi. Akkiraz, radar üssünün barışa değil savaşa hizmet edeceğini vurguladı ve "Bu toprakları savaşın değil barışın üssü yapmak zorundayız. Bu yüzden bu üs kapatılmalı" dedi.
CHP’NİN eylemi askerler tarafından adım adım izlendi. Kalabalığın toplandığı noktaya hakim bir konumda bir asker fotoğraf çekerken, bir başka asker de eylemi kamera ile kayıt altına aldı.
Kısa Notlar
CHP’nin Radar Üssü protestosuna kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
İlk olarak yaklaşık 5 aydan bu yana Füze Kalkanı Radar Üssü’nü protesto etmek için kurulan Direniş Çadırı’nı ziyaret eden milletvekilleri burada özellikle kadınların yakın ilgisi ile karşılaştı.
Bölge halkının en çok ilgi gösterdiği milletvekili Sabahat Akkiraz, Emine Ülker Tarhan ve Binnaz Toprak’tı.
Çok sayıda Kürecikli kadınlar başta Sabahat Akkiraz olmak üzere CHP’nin kadın milletvekilleri ile fotoğraf çektirdi.
CHP’li milletvekillerinin eylemine Afşin MHP İlçe Başkanı ve bazı MHP’liler de Afşin’den Kürecik’e gelerek destek verdi.
CHP’den sonra Saadet Partili bir grup da direniş çadırına giderek Radar üssünü protesto eylemine destek verdi.
YAZI-FOTO: Niyazi DOĞAN- Selahattin GÖKATALAY- Güler HAZAR