SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ne Kadar Korunabilir ki!.

0
Güncellendi - 2016-07-08 20:54:24
Ne Kadar Korunabilir ki!.
A- A+ PAYLAŞ

Yağmur, sergende üzerine naylon serilerek önlem alınan kayısıya bile önemli zarar verdi. Özellikle Akçadağ, Darende, Hekimhan ilçeleri ile Merkeze bağlı birçok bölgede sergendeki kayısıları su bastı. Son üç yıldır don zararı nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan, ürününün büyük bir kısmını da geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen don olayında kaybeden kayısı üreticisinin geri kalan ürünü de yağmurdan zarar gördü. Büyük zarara uğrayan çiftçiler,  kara kara düşünüyor. Sergendeki kayısılarını, yağmura karşı üzerine naylon örterek korumaya çalışan üreticiler bile yağmurlardan büyük çapta etkilendiler.

Üreticiye kara bayram

Kayısıda hasat dönemi devam ederken, Malatya’da bayram boyunca aralıklarla yağan ve etkili olan sağanak yağış kayısıyı vurdu.  Gün kurusu ve kükürtlü kayısı sergenlerini yağmur ve sel suları bastı. Başta Akçadağ, Darende, Battalgazi ve Hekimhan ilçeleri olmak üzere merkezde de etkili olan yağış sonucunda kurumaya bırakılan kayısılar adeta su göletlerinin içinde kaldı.  Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, yağışların bugün öğleye kadar devam edeceğini belirtirken, büyük ekonomik kayıp yaşayan üreticiler şimdi devletten destek bekliyor.

 Kılınç: Hekimhan ve Akçadağ’da afet yaşandı

Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, yağışların özellikle Akçadağ ve Hekimhan’da afet derecesinde etkili olduğunu söyledi. Malatya merkezde de çok sayıda kayısı sergeninin sele kapıldığını söyleyen Kılınç, “Üreticinin hasarı çok büyük. Bilindiği gibi TARSİM, sergendeki ürünü sigorta yapmıyor. Yağmur vurunca kayısı büyük oranda çürüyecek. Muhafaza etmek zor.  Zararın boyutu ilerleyen günlerde tam anlamıyla ortaya çıkmış olacak” dedi. 

“Üretici, arazisini satsa borcunu ödeyemez”

Son birkaç yıldır kayısıyı don vurduğunu, bu yıl da Mart ayında yaşanan dol olayından geriye kalan kayısıların da sel baskınına uğramasıyla üreticinin borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirten Kılınç, “Arguvan ve Yazıhan’da ekinler kuraklık nedeniyle biçilemedi. Kayısıyı da don ve sel vurdu.  Çiftçi borçları bu yıl da ertelenmedi. Malatyalı üreticiler bankaların esiri haline gelmiş durumda. Değil ki kayısıyla, arazisini satsa borcunu ödeyemez” diye konuştu. 

“Tarım Bakanını ziyaret edeceğiz” 

Malatya Ziraat Odaları başkanları olarak önümüzdeki günlerde Ankara’ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret edeceklerini belirten Yunus Kılınç, “Tarım Bakanımız bize Erzurum’da katıldığımız bir toplantıda, Malatya’ya geleceği ve kayısının sorunlarını yerinde tespit ederek çözüm üretileceği sözünü vermişti. Biz de bu ziyaretimizde yeniden Bakanımızı ziyaret ederek sorunlarımızı ileteceğiz. Ümit ediyoruz üreticinin bu derdine bir çözüm üretilir” ifadelerini kaydetti.

Prof. Dr. Asma, uyardı: “Gün kurusunu toprağa sermeyin”

Öte yandan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma, gün kurusu kayısını direkt toprağa serilmemesi yönünde üreticileri uyardı.  Son günlerdeki yağışın, Malatya’da ender görülen bir hava durumu olduğunu belirten Prof. Dr. Asma “Genelde kurak ve sıcak bir hava olurdu ama bu yıl nadir görülen bir durum yaşanıyor. Yağış elbette ki sergendeki kayısıya zarar verdi. Bir kere ürünün kalitesini düşüreceği için fiyatını da düşürecek veya ürünün tamamen bozulmasına da yol açabilecek.  Özellikle gün kurusu kayısıyı toprağa direkt seren üreticilerimiz var.  Böylesi durumda hafif bir yağmurda bile kayısı çürür.  Kayısıyı bir bez üzerine serdiklerinde ani bir yağışta üzerini kapatma imkanı var. Üreticinin kaliteli üretim yapması ve ürünün de doğa olaylarında zarar görmemesi için dikkatli davranması gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Orhan ALKAYA

kayısıb1

kayısıb2

kayısıb3

kayısıb4

kayısıb5

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • ahmet (8 yıl önce)
    bezde de çürür ..alt ıslak üst ıslak yağmur bittiğinde bezin kurutulması lazım..mantıklı değil..başka bir önlem bulunmalı!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent Arıkan (8 yıl önce)
    Ah Malatya`m Ah kayısısı olanın altında sıfır araba yeni ev ikinci ev alma planı vesayri don vurdu deyip ekspere ayar verip don olmadığı halde sigortadan para alan eee sigorta şirketi ne yapsın Devlet ne yapsın eee bu zararıda siz karşılayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent efendi anlaşılan senin tuzun kuru. Açıklamandan kayısı çiftçisi olmadığında belli. Kayısının ne kadar emek ve zahmet ile yapıldığından da haberin yok. Tok açın halinden ne anlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • tok açın halinden anlamaz fakat göz göre göre gelen yağmura tedbiri de mi siyasiler yapsın. Allahım bu cahillerin yüzünden rahmetini üstümüzden eksik etme...
    0
    0
    Yanıtla