SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ne Yaptığınızın Farkında mısınız?

A- A+ PAYLAŞ

DSİ, Derme Kanalı boyunca 14 sondaj kuyusu açıyor. Kent merkezinde sulamaya katkı için açılacak kuyuların, ileride çökmeye yol açıp açmayacağına ilişkin bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı merak konusu oldu. Derme Sulama Birliği'nin konuyla ilgili ehil olmayan yöneticilerinin bu konudaki istemlerine karşın, DSİ'nin aynı doğrultuda hareket etmesi eleştirilere yolaçtı.

14 KUYU..
DSİ Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, yaptığı açıklamada, "Sulama Birliği ile işbirliği çerçevesinde Derme sulama kanalı civarında su için 14 adet sondaj vurulacak. Kanalboyu'nda sondaj vurulmaya başlandı. Elazığ'dan gelen teknik ekip sondaj kuyuları açmaya başladı. Hangi noktalarda su belirlenirse Hanımınçiftliği'ne kadar toplam 14 sondaj kuyusu açılacak" dedi.

DSİ Malatya Müdürü Albostan, Çat Barajı'na Şerefhan Deresi'nin bağlanması konusunda da çalışmaların devam ettiğini belirtti.

2008 yılının Çat ve Sürgü Barajları ile ve Şahnahan bölgesinde sulama suyunda sıkıntı yaşandığını belirten Albostan, "Bilindiği gibi, küresel ısınma, ilimizi de etkiledi ve su kaynaklarında azalma oldu. Çat Barajı'ndan pompajla su çıkarıp, özellikle Battalgazi ilçesi ve yöresine sulama suyu vermeye çalıştık. Battalgazi'ye sulama suyu verirken, Derme Kanalı üst kısmında bu kez sıkıntı görüldü. Ancak, bu yıl ağaçları kurutmadan sulama mevsimini geçirdik. Sürgü Barajı'ndan ise baraj hazinesinden 10 milyon eksikle 2008'e girdik. 11 milyon metreküp de su girişi olmadı. Daha önceki yıllarda bu sıkıntı olmuyordu. 21 milyon su eksikliği meydana geldi. Şahnahan kasabası ile Dilek kasabasında münavebe yaparak su verdik" şeklinde konuştu.

Battalgazi ilçesine 7 kuyu açtıklarını, bunu 2009'da hizmete sunacaklarını söyleyen Mehmet Albostan, "Şahnahan'da 7 sondaj vurduk. Çıkarılan su ile 2009 yılında Şahnahan bölgesinde sıkıntı olmayacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KONYA ÖRNEĞİ..
Derme Kanalı boyunca 14 sondaj kuyusu açılmasına ilişkin olarak başlayan çalışmalar, tedirginlik yaratıyor.

Bilindiği gibi, özellikle Konya bölgesinde, "hesapsız" yapılan sondajların yeraltı sularını tüketmesinin ardından, geniş çaplı zemin çökmeleri meydana gelmişti.

DSİ'nin, kent merkezini "açık arazi gibi" değerlendirip sondaja başlamasını ve bundan bir sorun çıkmayacağına dair gerekçesini kamuoyuna açıklaması, aksi halde de bu işten vazgeçmesi gerektiği ifade ediliyor.

Derme Sulama Birliği'nin tamamen "siyasi" alt yapıyla oluşturulan ve konunun uzmanı olmayan yönetimi, sulama suyu sorununun çözümü için kanala yakın yerlerde sondaj kuyusu vurulmasını alternatif olarak ortaya koyuyor, ancak bu çözüm iddiası "işi bilen" kimi çevrelerce "gereksiz ve tehlikeli" bulunuyordu. Birliğin sözkonusu yönetimi, tüm uyarılara karşın, suyun yetmediği dönemlerde, kanalizasyon suyunun sulamada kullanılmasına gözyummakla da suçlanıyordu.

FOTOĞRAF: Kanalboyu'nda Atatürk Evi yanında başlatılan sondaj çalışması..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız