Malatya Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın başkanlığında yapıldı. Gündem ve gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı.
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen ve gündeminin büyük bölümünü imar konularının oluşturduğu toplantıda gündem dışı verilen 13 önergenin 9 u da imar konularını içerdi. Toplantıya bağımsız üye Mehmet Moran’ın gündem dışı verdiği 2 önergenin AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmesi damgasını vurdu. İnsan Kaynakları, Destek Hizmetleri ve Emlak İstimlak Müdürlüğünün 1’er İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 9 toplam 13 önergenin okunup gündeme alınması için yapılan oylamadan sonra bağımsız üye Moran’ın Vagon Onarım Fabrikası (VOF) alanına belediyenin el atması ve Bit Pazarının çevre düzenlemesi yapılması önergeleri ayrı ayrı okunup oylanarak kabul edilmesinden sonra gündem maddelerine geçildi.
"NEDEN GEREK DUYULDU?"
İmar dışında tek madde olan Kadın Erkek Eşitlik komisyonunu kurulması önergesi ile ilgili olarak söz alan CHP’li meclis üyesi Doğan Ağdaş “ Buna neden gerek duyuldu bilmiyorum. Ülkemizde eşitsizlik diye bir şey yok. Zaten anaerkil bir topluma sahibiz. Eşitsizlik, geri kalmış ülkelerde olur. Her ülkenin gelenekleri, görenekleri vardır. Avrupa’nın dayatması ile eşitsizliği kabul edemeyiz.” diyerek buna neden gerek duyulduğunu sordu. Belediye başkanı Çakır’da “Kurulacak olan komisyon sizin dile getirdiğiniz düşünceleri içeriyor zaten” diyerek önergenin lehine konuştu.
Yapılan oylama ile komisyonun kurulması ve 7 kişiden oluşacak komisyonun Suna Şekeroğlu, Asuman Sarıtaş, Günnur Tabel, F. Betül Çalışkan Aksoğan, Ertan Mumcu, Salih Büker ve Hüseyin Apak'tan oluşması oylanarak kabul edildi.
TECDE'YE ERTELEME, SAMANKÖY'E RED
Tecde’de İmar planında konut alanı olan arsanın akaryakıt istasyonu alanı olması talebi ertelenirken, Samanköy’de aynı yöndeki talep reddedildi. Bağımsız üye Mehmet Moran; “ Reddetme gerekçesini öğrenmek bizim hakkımız. Gerekçesi nedir?" diye sordu. Belediye başkanı Çakır “ Gündemimiz yoğun. Zamanı verimli kullanma amacı ile bu yöntemi benimsedik. Komisyon dileyen meclis üyesine bilgi verebilir” diye yanıtladı.
TARTIŞMALI İMAR KONULARI..
Çöşnük mahallesinde yoğunluk sabit kalma şartı ile 5 kattan 10 kata çıkarılması talebi AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.
Aşağıbağlar Mahallesinde arsası olan bir vatandaşın geçen mecliste kabul edilen Horata Vadisi projesinin kendi parselini de kapsadığı için alınan meclis kararının iptali için verdiği dilekçe oy birliği ile redddildi. İmar maddeleri arasında, plan değişikliği, plan tadilatı, trafo tahsisi, sağlık tesisi alanından konut alanına çevrilmesi, kat artışı, yol düzenleme, nizam değişikliği gibi taleplerin bulunduğu önergelerin bir kısmı kabul edilirken, diğer maddelerin ret ve ertelenmesi kararlaştırıldı. Bazı maddeler de komisyona havale edildi.
Özel Güvenlik hizmetlerinin 2 yılı kapsaması ve kadro iptal ihdası önergeleri dairenin teklifi doğrultusunda oylanıp kabul edildikten sonra, Yeşilevler’e devam Emlak İstimlak Müdürlüğünün mülkiyeti belediyeye ait ve Yeşiltepe toplu konut alanında bulunan yaklaşık 8500 m2’lik 4 parselin satılması için encümene yetki verilmesi maddesi oylanarak kabul edildi.
Başkan Çakır madde hakkında “Yeşiltepe’de yarım kalan konut projelerinin tamamlanması için bu arsaların satılması gerekiyor. Ayrıca inşaat sektöründe Esenlik şirketini desteklemek gerekir” diye bilgiler verdi.
BAĞIMSIZ ÜYENİN ÖNERGELERİ..
Bağımsız üye Moran’ın önergelerine geçildi.
Önergeler ve konuşmalar şöyle; VOF:“Yaklaşık 30 yıl önce yapılan Malatya İlinin Tavşantepe mevkiinde bulunan Vagon onarım fabrikası geçen süre zarfında amacına uygun olarak hizmete sokulamamıştır. Bir defasında Tütün deposu olarak kullanılırken büyük bir yangına maruz kalmıştır. Geçen süre zarfında değerlendirilmek amacı ile birkaç çalışma yapılmış fakat bir sonuç alınamamış ve büyük bir ekonomik değeri olan bu milli değerimiz çürümeye terk edilmiştir. Bu tesis Üretim ve İstihdam alanı olarak Malatya halkının hizmetine kazandırılmalıdır.Vagon onarım fabrikası Malatya Belediyesi Esenlik şirketi marifeti ile Tarımsal Gübre Üretim Fabrikası, Tarım sektöründe kullanılan Yem Fabrikası veya Malatya yerelinde ekonomi alanında söz sahibi kurum, kuruluş veya kişilerin görüşleri alınarak, Malatya halkına kazandırılmalıdır.”
Meclis üyelerinin tamamının destek verdiği önergeye CHP’li üye Ağdaş’dan “ Bu konu bizi aşar. Bizim orası için karar almadan önce bize tahsisinin yapılmasını istemeliyiz. Aksi halde karar almamız boşunadır” diyerek farklı bir öneride bulundu. Bunun üzerine Belediye başkanı Çakır; “ Gerçekten çözüm bekleyen bir sorun. Ancak Vali beyin başlattığı bir çalışma var. Onun sonuçlarına göre hareket edelim, ama bu arada da boş durmayalım ve o alan için meclis olarak neler yapabiliriz? Ona kafa yoralım. Tahsis istediğimizde elimiz boş kalmasın” diye konuştu ve kararı bu yönde oylamaya sundu. Başkanını önerisi oy birliği ile kabul edildi.
Moran'ın "Malatya’mızın merkezinde Adliye binasının hemen yanında mevcut çevre yolu kenarında halk arasındaki ifadesi ile bir Bit pazarı bulunmaktadır. Bu Pazar dar gelirli vatandaşımıza hitap etmektedir. İkinci el eşya alınıp satılmaktadır. Bu sebeple önem arz etmektedir. Bölge için tarafları mağdur etmeyecek çözümler üretilmesi gerekir” şeklindeki önergesi üzerine de başkan Çakır “ Bölgede 52 işyeri var , bunun 25'i faal. Konu gündemimizde. Projeler hazırlanıyor” diye konuştu.
Belediye Meclisi, Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nı 7 Eylül Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı.