Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Sasyal Güvenlik Yasası'nın 1 Ekim'de yürürlüğe giren uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Altaş'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren maddeleri ile Sosyal güvenlik alanında yeni bir dönem başladı.
Bilindiği üzere 5510 sayılı kanunla ülkemizde sosyal güvenlik siteminde yeni yapılandırmaya gidilmiş SSK-BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) altında bir araya toplanmıştır. Yapılan düzenleme ile kanunun geçiş sürecine ait maddelerinin 1 Ekimde yürülüğe girmesi ile Sosyal güvenlik sistemimizde bir çok yeni uygulamada başlamıştır.
1 Ekimde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasasının getirdiği yeniliklerini özetleyecek olursak,
Yeni dönemde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "sigortalı sayılanlar" başlıklı 4. maddesine göre SSKlılar 4/a BAĞKURlular 4/b Emekli sandığına tabi olanlar 4/c olarak tanımlanacaklar
SSK ve Emekli Sandığında isteğe bağlı sigortalılık tamamen kaldırılıyor, sadece Bağ-Kurda isteğe bağlı sigortalılık devam ediyor
İsteğe bağlı sigorta primi 1 Ekimden sonra yaklaşık olarak yüzde 60 oranında zamlanıyor. Bununla birlikte sağlık yardımından yararlanma imkanı getiriliyor
Emeklilik hesabında son yedi yıl içinde en çok nereye prim ödendiyse o şartlarla emekli olunacak.
Önceki uygulamada sağlık hizmetlerinden yaralanma için SSKda sigortalı için 90 gün, ailesi için 120 Gün, Bağ-Kurda ilk tescilde 240 gün sonraki dönemde 120 gün hastalık sigortasından prim ödeme şartı aranırken bu süre 30 güne düşürülüyor.
Askerlik borçlanması tutarı artırılarak , ödeme süresi kısaltılıyor.
Kadın sigortalılara, doğumdan sonra işten ayrılmış olmaları ve çocuğun yaşaması şartıyla en fazla 2 defa azami 4 yıllık süreyi borçlanabilme imkanı sağlanıyor.
Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 3'te birinden az olanların genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanacak. Yeşil kart uygulaması iki yıl sonra kaldırılacak.
18 yaşından küçükler herhangi bir şart aranmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanma kapsamına alacak,
1 Ekimden sonra 18 yaşını dolduran kız çocukları anne-babalarının sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edilecek. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenecek. Şartları uygun olmayan kız çocukları için yeni dönemde prim ödeyenecek,
Özel Hastaneler, belirlenen fiyatın en çok yüzde 30'u kadar fark ücreti alabilecek.
Tarım Bağ-Kurluları ve köy muhtarlarına 15 günlük prim karşılığı 30 günlük hizmet kazanma olanağı sağlanacak. 15 günlük esas alınan prim tutarı, her yıl bir gün artırılarak 15 yıl sonra 30 gün üzerinden prim alınacak.
İş kazası, meslek hastalığı, acil haller gibi durumlarda,Bağ-Kurlunun sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için, borcunun olup olmadığına bakılmayacak.
İşten ayrılan sigortalılar, prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın 6 ay süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilirken bu süre 90 gün ile sınırlı olacak
Prim ödemelrinde %4 oranında erken ödeme indirim adı altında yeni bir uygulama başlıyor.(Ticari serbest meslek.şirket ort.muhtarlar ve vergiden muaf esnaf için)
İşverenlere SSP işveren hissesinde %5 oranında prim desteği sağlanacak
1 Ekimden sonra kapsamına girenler için 65 yaş Emeklilik süreci başlayacak
1 Ekim 2008den itibaren, ilk kez sigortalı olanlar, ileride emekli olduklarında, hem çalışıp hem de emekli aylığı alamayacaklar.
Emekli olduktan sonra sigorta kapsamında yeniden çalışanların daha önce ödemekte oldukları primi tutarı 30 iken bu prim oranları, yüzde 31 ile 36,5 arasında değişecek.
BAĞ-KUR kapsamında ve diğer emeklilerin tümü, aylıklarının yüzde 12si oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecekler. Bu oran , 2009da %13, 2010da %14 ve 2015den itibaren yüzde %15 olacak.
Yeni hesaplamaya göre Bağkur Sosyal sigortalar ve Emekli sandığından emeklilik maaşı alanların maaşı düşerken millet vekillerinin maaşı artacak
Daha önce ayın son günü verilen Aylık hizmet bildirgeleri dönemi izleyen ayın engeç 23. günü kuruma verilecek ödemler ayın son günü yapılacak.
İşten ayrılan işçiler engeç 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilecek."