Askeri darbelerin Türkiye’de yaşattığı bireysel ve toplumsal travmalara ilişkin bugüne kadar çok sayıda sinema ve televizyon filmi çekildi.
Ancak son günlerde, 12 Eylül darbesine kara mizah üslubu ile mercek tutan özgün konusu ile sıklıkla gündeme gelen ve film festivallerinin gözde filmlerinden biri olarak anılan Nete kim Karakolu, bugün açılış töreni ile başlayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşmaya başladı.
Yönetmenliğini Yasin Korkmaz, senaristliğini Zeynel Korkmaz ve uygulayıcı yapımcılığını Gürhan Ötün’ün yaptığı film, 12 Eylül darbesi sonrasındaki gerçek bir olaydan hareketle darbeleri kara mizah ile eleştiriyor ve dönemin yaşanmışlıklarını trajikomik bir sinema dili ile izleyiciye aktarıyor.
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ulusal uzun metraj film yarışması kategorisinde yarışacak olan Netekim Karakolu’nun ilk gösterimi bu gece saat 21.30’da Yeşil Sinema salonlarında yapıldı. Netekim Karakolu’nun festival boyunca devam edecek gösterim takvimi ise şöyle: 25 Kasım Salı - Avşar Sinemaları – MalatyaPark – Saat : 16.00, 27 Kasım 2014 Avşar Sinemaları – Saat: 13.30
Filmin gösterimi sonrasında, Yönetmen Yasin Korkmaz, film oyuncularından İbrahim Özcan ve uygulayıcı yapımcı Gürhan Ötün izleyicilerle söyleşi yapacak, filme ilişkin soruları yanıtlayacak.
Darbenin Kara Mizahı
İlginç konusu ile bu yılın en çok dikkat çeken filmlerinden biri olan Netekim Karakolu'nun olaylar örgüsü şöyle: 1970 yılında Toroslar'ın eteklerinde yaşayan bir grup genç amatör olarak aksiyon filmi çekmeye kalkışır. Karşılaştıkları bin bir türlü ilginç olaydan dolayı film yarım kalır… 12 Eylül 1980 darbesinde gençlerden birinin evinde çektikleri filme ait fotoğraflar, senaryo ve 8mm film makaraları bulunur. Başta film çekmeye çalışan gençler olmak üzere filmde oynayan bütün köylü silahlı suç örgütü kurmaktan, adam öldürmekten ve gerilla eğitimi almaktan günlerce karakolda sorgulanır. Köylünün ifadeleri doğrultusunda örgütün arkasında KGB mi? CIA mı? Yada Churchill(Çörçil) mi? olduğu konusu da komutanın kafası karışmıştır… Filmde o dönem siyasi olaylarla ilgisi olmayan insanların yaşadığı trajikomik olaylar anlatılıyor…
Mersin Altın Limon Film Festivali’nde ‘En Organik Film’ Seçildi
Netekim Karakolu filmi, 'Mersin Altın Limon Film Festivali'nde 'En organik' film seçildi.
Çekimlerine ironik biçimde 12 Eylül 2013 günü çekimine başlanan ve 6 Şubat 2015 tarihinde gösterime girecek olan film, Mersin’de yapılan Altın Limon Film Festivali'nde yılın 'En Organik' film seçildi.
Yönetmen Korkmaz: Netekim Karakolu Anti-Darbe Bir Film
Netekim Karakolu filmi bu yıl beşincisi düzenlenen Malatya Film Festivalinde de finale kalarak yarışacak 9 film arasına girdi. Filmin yakaladığı başarı grafiği ile ilgili açıklama yapan, olayların kahramanı ve filmin senaristi Zeynel Korkmaz, “Netekim Karakolu bir anti-darbe filmidir. Elde edilen başarılar ve gördüğü ilgi bizi sadece çalışmanın bize ait olmasından dolayı değil, toplumun darbelere karşı gösterdiği tepki yönünden de sevindirmiştir. Çekilememiş haliyle bile 1980’de darbecilerin hışmına uğrayan proje bu gün ödül kazanır hale gelmiştir ve ödüle halk layık görmüştür. 1980’de çekilmemiş bir filmden dolayı günlerce işkence görüyorsunuz. 2014 Türkiye'sinde ise ülkenin önemli festivallerinden birine davet ediliyorsunuz. Bu tarifi mümkün olmayan bir duygu. Bu durum toplum bilincinin gösterdiği gelişmeyi de ifade etmektedir. Darbeler elbette özlenen bir şey değildir. Ancak darbelerin toplum nazarında olumlu yankı bulması çok daha kötü bir durumdur. Bunun önlenmesi için de demokrasi bilincinin gelişmesi gerekir. Biz Netekim Karakolu filminde bir tek kendi derdimizi anlatmadık, darbeye karşı bilinçlenmeye katkıda bulunmak istedik. Darbeleri engellemenin en emin yolu sivil toplumun bilinçlenmesidir. Netekim Karakolu’nun başardığı bir şey daha var ki o da çok önemlidir. Dönemi, ne sağın ne de solun gözünden anlatmıştır, dönemi halkın gözünden yansıtmıştır. Filmde tabii olarak iki grup vardır: Bir yanda darbe zihniyeti diğer yanda halk. Filmin başardığı bir zor olay da darbe gibi kara bir olaydan mizah üretebilmesidir. Önemli bir sonuç da budur” dedi.