Baharı müjdeleyen nevruz çiçeği 1 Şubat 2025 Cumartesi günü Çırmıhtı Atmalı Vadisinde bulundu.
Malatya ve çevresinde ‘navrız’ veya ‘narvız’ diye anılan çiçek, havaların az da olsa ısınmasıyla topraktan dışarı çıkan ilk çiçek olduğundan yöresel kültürde özel bir anlam taşıyor.
Geçmiş çoğu yılda olduğu gibi bu yıl da baharı müjdeleyen nevruzu ilk kez bulmayı başaran bulan İngilizce öğretmeni Tuncay Havlucu, çocukluklarından kalma nevruz arama geleneğini arkadaşlarıyla devam ettirdiklerini belirtirken “İlk nevruzun çıkması, bunu bulabilmek bizim kuşak için anlamı çok büyük bir olgu. Maalesef bu duyguyu yeni nesillere aktaramıyor ve anlamını açıklayamıyoruz. Onu ararken doğayla bütünleşiyor, huzur buluyorsunuz. Çocukken nevruz bulmak için erkenden yola koyulur, dağları, tepeleri dolaşır, bulunca mutlu olurduk. Acıktığımızda evden verilen bir parça peynir-zeytin ve fırından aldığımız sıcak ekmekle karnımızı doyurup tertemiz akan pınarlardan suyumuzu içerdik. Büyüdük, yaşlandık ama yine arkadaşlarımızla nevruz peşinde dolaşıyoruz. Birkaç gündür fırsat buldukça arkadaşlarla dağlara, tepelere gidip nevruzu arıyorduk. Hava ısınmıştı, çıkacağını tahmin ediyorduk. Tecrübeli olduğumuzdan ilk hangi yörede çıkacağını da az-çok biliyoruz. Baharın ve yaşamın müjdecisi nevruzu ilk bulan olmak sene bana nasip oldu” cümleleriyle duygularını ifade etti.
İklim Değişikliğinin Etkisi
İklim değişikliği nevruzun çıkışı tarihini de etkiledi. 90’lı yılların ilk yarısına kadar sert geçen kışların etkisiyle ancak şubat sonu gibi görülen nevruz, uzun süredir ocak sonu veya şubat başı gibi çıkıyor. Nevruz, tarım yapılmayan, kıraç toprağın olduğu tepe veya düzlüklerde yaşam alanı buluyor.
Nevruz arama eylemi geçmişte sadece Çırmıhtı’da değil Malatya merkeze yakın Kernek Ayyıldız, Venk ve Orduzu Gelinciktepe’de de yapılıyordu.
Nevruzu bulan çocuk onu yaşlı bir büyüğüne uzatır, nevruzu eline alan kişi yüzüne gözüne sürdükten sonra, kışı atlatıp baharı gördüğü için şükreder; ardından nevruzu getiren çocuğa harçlık verirdi.
malatyahaber.com