Malatya Belediye Meclisi, Nisan ayı Olağan Toplantısı’nın 2. oturumu, meclis başkan vekillerinden Mehmet Şehitoğlu başkanlığında ve üyelerin katılımı ile yapıldı. Semt minibüsleri garajı olarak düzenlemesi yapılan Defterdarlık binası yanındaki alanın otopark alanı olması, Ankara Asfaltı üzerinde bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait alanın turizm tesisi alanı olması, 91.000 Dev Öğrenci İlköğretim okulu arkasındaki alan ile İpek Caddesinde bulunan alanın çok katlı otopark ile sabit semt pazarı alanı olarak değiştirilmesi, Tecde Mahallesinde bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait olan alanın LPG ve ticari alana dönüştürülmesi gibi konuların damgasının vurduğu toplantıda zaman zaman sert tartışmalar ve gergin anlar yaşandı.
80 Bin Liraya Yazık Değil mi?
Adliye ve Defterdarlık hizmet binalarının yan tarafından bulunan ve 2009 yılında 80 bin lira harcanarak minibüs merkez durağı olarak düzenlenen alanın otoparka dönüştürülmesi, Defterdarlık ve Adliye binalarının arkasında bulunan alanların belediyeye devri için Belediye başkanına iki kurumla görüşme yetkisinin verilmesi maddesi hakkında bilgi veren AKP’li üye Hasan Atay; “295 m. uzunluğunda, 17 m. genişliğinde ve 4 metre yüksekliği olan bu alanın 212 araç kapasiteli bir otoparka dönüştürülmesi işlemleri için belediye başkanımıza meclis tarafından yetki verilmesi gerekiyor” dedi. Bağımsız üye Mehmet Moran; “Şimdi otopark olarak düzenlediğiniz alanı 2009 yılında Turgut Temelli caddesi ve Emeksiz kavşağının trafik yükünü azaltmak için 80 bin lira harcayarak minibüs garajı olarak düzenlediniz. O zamanlar da bu düzenlemenin amacına uygun olmayacağını söyledim. Ama sesimi duymadınız. Şimdi ise otopark alanına dönüştürüyorsunuz. Bu milletin parasına yazık değil mi?” diyerek alınan kararları eleştirdi. AKP’li meclis üyesi ve belediye başkan yardımcısı Ertan Mumcu söz alarak “80 bin rakamı doğrudur ama oradaki müştemilat ilgili birimlerin kullanımına verildi. Karayollarının alt geçit çalışmaları 2 yıl sürdü. Karşıdan karşıya geçişlerde de sorunlar yaşanmaması için daha sağlıklı hale getirildi. İddia edildiği gibi paralar israf edilmedi.” diyerek yeni düzenlemeyi savundu.
Ölçü- ayar memuru unvanı yerine tekniker unvanı değişikliği oy birliği ile kabul edildikten sonra Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan ve imar planlarında “Resmi Kurum” alanı olarak görünen Karakavak mahallesi 5544 ada 5 nolu parselin turizm tesisi alanına dönüştürülmesi önergesi komisyon görüşü doğrultusunda ertelendi.
Su Deposu ve Çevresi Plansız mı?
Yapılaşmalar nedeniyle şebekelerin çoğunun konutların altında kaldığı gerekçesiyle Yapraklı içme suyu deposu civarındaki alanlar için yeni imar planı çalışmaları yapılması önerge görüşülürken söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş; “ Su deposu yıllardan beri orada duruyor. İmar planları yapılırken neden bunlar göz önüne alınmıyor? Bunlar görülmeyecek durumlar mı, Şimdi ne olacak?” diye sorular yöneltti. CHP’li üye Günnur Tabel, “Şebekelerimiz sağlam mı?” diye araya girdi. Bağımsız üye Betül Aksoğan’da “Kamu sağlığı açısından önce şebekelerin kanserojen başta olmak üzere hastalık yayıp yapmadığı incelendikten sonra ve gerekirse şebekelerin değiştirilmesi yapıldıktan sonra bu maddenin görüşülmesini öneriyorum” teklifini sundu.İmar Komisyonu başkanı Nevzat Aslan’da “Geçmişte imar planları yapılırken bunlar göz ardı edilmiş. Bizler de soruna çözüm bulmak için çalışıyoruz” diye konuştu. Önerge komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.
Kafa Karıştıran Önerge
Meclis üyelerine dağıtılan ve maddelerinin yer aldığı Gündemin 14. sırasında bulunan ve “İnönü Mahallesi 2912 ada 22 nolu parsel hakkındaki İmar Komisyonu raporunu okuyan komisyon başkanı Nevzat Aslan “Özelleştirme İdaresi tarafından park ve rekreasyon alanı olarak kullanılması koşuluyla Malatya Belediyesine tahsis ettiği alanın spor ve yaşam merkezlerinin de kurulmasını ve tahsisin amacına uygun olarak değerlendirilmesi için “belediye hizmet alanı olarak değiştirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür” diyerek bilgi verdi. Bağımsız üye Mehmet Moran “Bu alan neresi?” sorusunu yöneltti. “Komisyon başkanı Aslan “Şeker Fabrikası alanı” şeklinde yanıldı. Araya CHP’li Ağdaş girdi “Şeker Fabrikası alanı Turgut Özal Mahallesinde. İnönü Mahallesi okununca Kömür Tevzi alanı sandım. İnönü Mahallesi İstasyon Caddesi’nde bitiyor.” diye fabrikanın Turgut Özal mahallesinde olduğunu söyledi. AKP sıralarından “Tapunun İnönü mahallesinde” sesleri yükseldi. HAS Parti sıralarından da sesler yükselince başkanvekili Şehitoğlu önergeyi oylamaya sundu. Önerge komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.
Belediye Mülkiyetine Akaryakıt ve LPG İstasyonu
Mülkiyeti Malatya Belediyesine ait olan ve imar planında ticaret ve konut alanı olan Tecde 5632 ada 4 nolu parselin akaryakıt ve LPG istasyonu+ticari alanına dönüşmesi kabul edildi.
Sabit Semt Pazarları
Şifa Mahallesi (91.000 Dev Öğrenci okulu arkası) 1944 ada ve 4 nolu parselin ve Dernek Mahallesi (İpek sokak) 1044 ada 3 nolu parselin kısmen semt pazarı ve otopark alanı olarak düzenlenmesi maddeleri de komisyon raporu doğrultusunda oylanarak kabul edildi.
Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nı 2 Mayıs 2012 Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırıldıktan sonra Nisan ayı ikinci oturumu sona erdi.