Malatya’da Müzeler Haftası kutlamaları kapsamında 2 adet en az 100 yıllık olan buharlı lokomotifin ve 1 adet vagonun sergilendiği “Nostaljik Tren Parkı” düzenlenen törenle açıldı.
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün 2 yıldan beri üzerinde çalıştığı Nostaljik Tren Parkı hizmete girdi. TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün atölyelerinde bekleyen 2 adet en az 100 yıllık olan buharlı lokomotifler eksik parçalarının giderilmesinin ardından Malatya Gar’ının yanında park oluşturularak sergilendi. Parkta Atatürk’ün 13 Şubat 1931’te buharlı tren ile Malatya’ya ilk gelişinde kullanmış olduğu vagonun temsili vagonu da yapılarak içerisine o dönem kullanılmış olan bazı eşya ve malzemeler sergilendi.
“Nostaljik Tren Parkı”nın açılışını vali Süleyman Kamçı yaptı. Vali Kamçı, Malatyalıların gelerek bu güzelliği görmesini temenni ederek, “100 yıl öncesine ait buharlı lokomotifleri fotoğraflarda görüyorduk. Ama gezerek de görmenin anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, yapılan çalışmalar hakkında Vali kamçı’ya bilgi verdi.
“KURTULUŞ SAVAŞINDA LOJİSTİK DESTEĞİ BÜYÜKTÜR, O TARİHİ ANMAK İSTEDİK”
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, “Demir yollarında bir tarih var, geçmişi var, aynen toplumlar ve milletler gibi. Biz şuanda hatlarımızda hızlı tren çalıştırıyoruz, elektrikli lokomotifler çalıştırıyoruz, dizel lokomotifler çalıştırıyoruz. Demir yollarının kuruluşu 1856. 1980’lere kadar buharlı trenler hatlarımızda çalışmıştır. Dolayısıyla buharlı trenler bizim esasında geçmişimizdir, temelimizdir. Kurtuluş Savaşı’nda demir yollarının lojistik desteği sağlaması bakımında büyük katkıları olmuştur. Bunu insanımızın bilmesi gerekir. Bunu gördüğü zamanda o günleri hatırlaması gerekir. Biz hem o tarihi bir analım diye, hem de emeği geçenlerin o güzel emeklerini yad edelim diye burada böyle bir şey düşündük. Arkadaşlarımız 2 yıldır bir çalışma yaptılar, buharlı trenlerin eksik parçalarını tamamladılar. 2 tane 56 binlik ve 46 binlik buharlı lokomotifimizi koyduk, orta yere de Atatürk’ün 1931 yılında Malatya’ya gelirken kullanmış olduğu vagonun benzeri de yaparak içerisine demir yollarında kullanılan eşya ve malzemeleri koyarak sergi haline getirdik.” dedi.
“MAKİNİSTİN BUHARLI TRENİN DÜDÜĞÜNÜ ÇALMASI BİR BAŞKADIR”
Parkta sergilenen buharlı lokomotiflerin en az 100 yıllık olduğunu belirten TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, “Buharlı lokomotifler hizmet ve yapımları ile birlikte en az yıllıklar. Lokomotifler şuanda istense çalışır. Her makinistin buharlı trenin düdüğünü çalması bir başkadır. Yani yoldan gelirken, döndüğünü evine haber vermek için onu enteresan bir ustalıkla ve makamla onu çalar.” diye konuştu.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com