68 kuşağının gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için Kürecik’te kurulu NATO radar üssüne baskın düzenlemek isterken Nurhak Dağı eteklerinde katledilen Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan katledişlerinin 41. yıl dönümünde, vuruldukları yerde ve ikinci kez Kürecik’te kurulan Füze Savunma Sistemi’nin bulunduğu yerde anıldı.
68’liler Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından organize edilen, CHP, BDP, Halk Evleri ve demokratik kitle örgütleri tarafında desteklenen anma etkinliği Sinan Cemgil’lerin vurulduğu Gölbaşı İlçesi’ne bağlı İnekli Köyü’nde başladı.
Gölbaşı İlçesi 75. Yıl Anıtı önünde 68’liler derneği tarafından basın açıklaması yapıldıktan sonra, bir kez daha NATO radarının kurulduğu Kürecik’e hareket edildi.
Sinan Cemgil'lerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner Gölbaşı'nda yaptığı konuşmada ‘Halkımızı sevmekten başka, halkın çıkarlarını yüksek tutmaktan başka, halkı savunmaktan başka suçumuz yoktu. Emperyalizme, Amerikalıya karşı mücadele ettik. Bu ülkeyi Amerikan çizmelerinin teslim almamasını istedik. Çok şey mi istedik?’ diye konuştu.
Sinan Cemgil ve arkadaşlarını anma etkinliğine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Veli Ağbaba, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 68’liler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Koç, Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Kanber Ateş, Kürecik Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Dumlupunar, Sanatçı Ferhat Tunç, çeşitli partilerin yöneticileri ve belediye başkanları ile vatandaşlar da destek verdi.
‘O zaman ABD vardı şimdi NATO var’
Kürecik’teki anma etkinliğinde konuşan Ankara 68’liler Dernek Başkanı Hasan Koç, “ Buralarda öldürülen arkadaşlarımız kendileri için değil toplum ve devrim için mücadele etmekte. Denizlerin kurtarılması için Nurhak’tan Amerika Üssünü basmaya gelirken katledildiler. O zaman sadece Amerika’nın kontrolünde olan füze daha sonra füze kalkanı olarak NATO’nun kontrolündedir’ dedi.
‘Küreciği ABD’nin yatak odası yapmayacağız’
Anma etkinliğinde konuşan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Sinan Cemgil ve arkadaşlarının ABD radarına karşı çıkarken katledildiklerine söyleyerek ‘Onların yapmaya çalıştığı şeyleri şimdi bizler yapmaya çalışıyoruz. Hep birlikte onları Kürecik’te bir kez daha anıyoruz’ dedi. Türkiye’nin, Kürecik’e bir kalkanın kurulacağını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ile ABD Büyükelçisi’nin imzaladığı bir anlaşma ile gece yarısı duyduğunu anlatan Ağbaba, ‘Duyduğumuz günden beri bunun Türkiye’yi, Malatya’yı , Akçadağ’ı hedef yapacağını söyledik. Ve buna karşı çıktık. Sadece Kürecik’te değil Ankara’da da Kürecik’in, Küreciklilerin yanında olduk. Bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz. Füze Kalkanı kurulurken kime soruldu? Küreciklilere soruldu mu? Türkiye’ye soruldu mu? Kimseye sorulmadı. Bir dayatma sonucu kuruldu. Defalarca bu kalkan kime ait diye sorduk. Yabancı asker var mı dedik. Sorumuzun cevabı Amerika’dan geldi. ABD Başkanı Obama “kalkan bizimdir” dedi. Sonra Kürecik’i kaç liraya sattınız diye sorduk. Bu soruya da bir gazeteci arkadaşımız cevap verdi. 6-7 Milyar Dolar’a Kürecik’in satıldığını öğrendik.
Burada yazan AKP, oynayan ABD. Türkiye füze kalkanını kurmak ile ABD’nin kılıcı, İsrail’in kalkanı oldu. Kürecik’i ABD’nin yatak odasına çevirmeye çalışıyorlar. Ama sizlerden aldığımız güçle buna izin vermeyeceğiz. Bunu dostta bilsin, düşmanda bilsin’ diye konuştu.
Konuşmasına ’41 yıl önce başlayan bir mücadeleyi yeniden hatırlatmak ve bu mücadelenin bitmediğini, sürdüğünü, devam ettiğini duyurmak için buradayız. 41 yıl önce bu ülkede özgürlük, demokrasi ve eşitlik isteyen vardı. 41 yıl önce bu ülkede halkların kardeşliğini geliştirmek isteyenler vardı’ diye başlayan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise bu mücadeleyi verenlerin kimilerinin idam edildiğini, kimilerinin zindanlarda çürütüldüğünü, kimilerinin de katledildiğini ifade etti.
‘Unutmayalım ki unutturmayalım. Onlar bizim hafızamızı elimizden almak istiyorlar’ diyen Tuncel, ‘AKP hükümeti ile 41 yıl önceki hükümet arasında bir fark yok. O zamanda kalkan vardı bugünde kalkan var. O günde devrimciler vardı. Bugün de devrimciler var. O günde katliamlar vardı, bugün de hala Uludere’de devam ediyor. Ama biz bu faşizme teslim olmayacağız” dedi.
‘Suçumuz halkımızı sevmekti’
Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan’ın Nuhrak’ta öldürüldüğü çatışmadaki grupta yer alan ve yaralı olarak ele geçirilen Mustafa Yalçıner ise, Gölbaşı ve Kürecik’te yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: ‘Suçumuz halkı sevmekti. Halkımızı sevmekten başka, halkın çıkarlarını yüksek tutmaktan başka, halkı savunmaktan başka suçumuz yoktu. Emperyalizme karşıydık, bunun için mücadele ettik. Amerikalıya karşı mücadele ettik. Taa Kurtuluş Savaşı’nda başlamıştı, sürdürdük. İşçiler, köylüler, memurla, esnaf iyi koşullarda yaşasın istedik. Malatya’da haşhaş üreticileri ile miting yaptık. Üniversiteler özerk olsun, demokratik olsun istedik. Bu ülkeyi Amerikan çizmelerinin teslim almamasını istedik. Çok şey mi istedik? Filistin’e gittik, Filistin halkını savunduk. İsrail çizmelerine karşı yanlış mı yaptık? Şimdi Suriye kaplarını zorluyoruz. Sanki Suriye Müslüman değilmiş gibi. Birbirimizin boğazına sarılmaya hazır hale getirildik İran da öyle. Filistin’i savunan bizler, İsrail’e karşı savaşa giden, bizler ölümü göze alan bizler. Şimdi Suriye, İran’a ve Irak’a kılıç çekmek. Hangi yol doğru? Hangi yoldan gitmeliyiz?
Bakın, Radar Üssü bir kez daha Kürecik’e kuruldu. Çalışıyor? Peki ne yapacağız? Sinanların açtığı yoldan mı bugün yürünen çıkmaz yoldan mı gideceğiz? Bizler. Hiçbir halkı diğerinden üstün tutmadan sadece emperyalizme karşı mücadele ettik. Halkı hakir görmedik. Türk, Kürt diye ayırmadık. Kimseyi kışkırtmadık. Amerikalıya boyun eğmedik. Ama şimdi birbirimizin boğazına sarılıyoruz. Bu doğru mu? Kürt olsun, Türk olsun, bu ülkede ölen çocuklar bizim çocuklarımız. İnsanca, beraberce yaşayamaz mıyız? Hem ülke içinde hem ülke dışında savaşa sürükleniyoruz. Herhalde bütün bunlara ‘Yeter’ demek için gideceğimiz tek yol Sinanların yoludur’ diye düşünmeliyiz. ‘
Konuşmaların ardından sanatçı Ferhat Tunç da Sinan Cemgil ve arkadaşları için bestelenen ‘Nurhak Sana Güneş Doğmaz’ adlı türküyü seslendirdi.
Anma etkinliğine katılanlar Kürecik Cemevi önünde 68 kuşağının gençlik önderleri için hatıra ormanı oluşturmak üzere fidan diktiler.