Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı Hanifi Hakverdi, kayısı işçileri ile ilgili bir süre önce Ziraat Odası'nın önayak olduğu düzenlemenin geçerliliğinin olmadığını öne sürdü.
"BU ANLAŞMA BUDAN'I BAĞLAR.."
Hakverdi, Ziraat Odası Başkanı Enver Budan'ın açıkladığı işçi çalıştırma ile ilgili düzenlemelerin sadece Budan'ı bağladığını iddia ederek, şöyle dedi:
"Geçtiğimiz ay Ziraat Odası Başkanı Enver Budan ile Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği arasında imzalanan ve Enver Budan tarafından TV'lere ve gazetelere açıklanan, Adıyaman kayısı işçilerinin hak ve menfaatini koruyan sözleşme etni, birkaç Adıyaman muhtarının ve Sayın Budan'ın imzası ile Adıyaman Valiliğine onaylanmak üzere Kahta Kaymakamlığı'na verilmiştir. Sözleşme süreci böyle devam ederken, son zamanlarda, altında Budan'ın imzası bulunan bu sözleşmeyi, bazı kimseler ellerine alarak müstahsillerle işçi bağlantısı yapmak istemektedirler. Aksi takdirde bazı yaptırımlara gideceklerini söyleyerek aba altından sopa göstermektedirler.
Sayın müstahsil! Bu anlaşmanın hiçbir geçerliliği yoktur. Bu anlaşma yalnız Enver Budan'ı bağlar. Ne derneğimizi, ne sayın müstahsilimizi ne de Ziraat Odası gibi bir kurumu bağlar.
Bir tarafta emeği ve alınterini kutsal sayan kayısı müstahsili, bir tarafta kayısıyı ve işçinin alın terinin üstüne basarak siyaset yapanlar ve alın terini sömürmek isteyenlerdir. Yalnız hiç kimse unutmamalıdır ki, kayısı yuvarlak ve kaygandır."
ANLAŞMA NEYDİ?
Malatya Ziraat Odası Başkanı Enver Budan, Mayıs ayında düzenlediği basın toplantısında, her kayısı hasat döneminde işçi çalıştırma konusunda üreticilerin işçilerle yaşadıkları sorunların çözümü için bu yıl önemli bir çalışma yaptıklarını anlatarak, "Yıllardır Adıyaman'dan gelen işçiler ile üreticiler arasında sorunlar yaşanmaktaydı. Bu sorunların önemlileri farklı yörelerden farklı ücretlerin oluşturulması ve 14-15 saate varan çalışma süreleridir. Bazen işçiler, bazen de üreticiler mağdur olmaktaydı. Sorunların önüne geçebilmek amacıyla Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği kurulmuştur. Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği Malatya Ziraat Odası ve bazı çiftçilerin katılımıyla yapılan toplantıda kararlar alındı" demişti.
Budan, belirledikleri çalışma şartlarının bazılarını şu şekilde açıklamıştı:
"Malatya'ya geliş ücreti işverene gidiş işçiye aittir. İş bitiminde işçi ücretleri peşin ödenir. Çalışma saati 10.5 saattir. Fazla mesai ücrete tabidir. Saat ücreti bir milyondur. Ücret işçiye net 9.5 YTL ödenir. Ücretin yüzde 10'u elçiye işveren tarafından ödenecektir. Daldan tek tek derme ayrı ücrete tabidir. İşe başlama saatleri 6.30 - 12.00, 2 saat öğle paydosundan sonra 14.00 - 19.00 saatleri arasındadır. Ancak bölgelere ve çalışma şartlarına göre işçi - işveren görüşerek çalışma saatlerini ayarlayabilirler. 14 yaşından küçükler ve yaşlılar çalıştırılamaz. Kayısıyı dalından indirip başka işçiye çekirdek çıkartmak yasaktır. İşçiler çadırlarını mutlaka getirmelidirler."