Malatya Valisi Vasip Şahin, basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek gündemdeki konular ile projeler hakkında genel bir değerlendirme yaptı.
"En Üste Değerleri Vardır"
Vali Şahin, yönetim anlayışı bakımından bütün vatandaşların kendisi için çok önemli olduğunu söyleyerek; "Ben kamu görevlisi olarak şöyle bakıyorum; karşımızdaki bütün sıfatlarından soyutlanmış olarak insandır. Yani karşıma gelen kim olursa olsun herkesin en üste bir değeri vardır. Toplumda poziftif ayrımcılık yapılan kesimler var. Bunlar; yetimler, yaşlılar gibi kesimlerdir. Bizler bu gruptaki kişilere daha fazla ilgi göstererek onlara sahip çıkmamız lazım. Ayrıca Şehit yakınları ve gazilerimize de öncelik tanımalıyız. Bunlar tabi çok sıralanabilir." dedi.
"Bu Bir Vakadır"
Malatya'da önceliğinin eğitim olacağını belirten Vali Şahin, "Benim birinci önceliğim eğitim. Bu şu anlama gelmiyor; Malatya eğitimde çok başarısız onun için birinci önceliğimiz eğitim. Eğitimde en başarılı ilde bile gündemimizin birinci önceliği eğitimdir. Çok yoğun bir rekabetin olduğu bir dünyada yaşıyoruz; dolayısı ile gençlerimizi geleceğe çok iyi hazırlamalıyız. Biz bilgi ile birlikte ahlaklı bir nesil yetiştirirsek; ailesine, milletine ve insanlığa faydası olur. Okullarda olan ve okul dışında olan insanımızı eğitme noktasında mutlaka birşeyler yapmak durumundayız. İnsanımıza, insan sevgisi, ailesine bağlılığını, milletine, ülkesine bağlılığını öğretmek, hazmettirmek durumundayız. Bugün Malatya, 'Sınavlarda iyi değiliz' diyorsa bu bir vakadır. Bunuda düzeltmek lazım. Bu noktada öncelikle çocukların sınavlara daha iyi hazırlanmasının imkânını hazırlıyoruz. Milli Eğitim'de çok yoğun projeler üretilebilir. Yüzlerce proje uygulamak yerine 3-5 tane verimli projenin yürütülmesini daha uygun buluyorum. Bu kapsamda daha önce başlatılan bir çok proje ya birleştirilecek ya da kaldırılacak. "ifadelerini kullandı.
"Özel Önem Veriyoruz"
Malatya için kayısının çok önemli bir tarım ürünü olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Malatya'da kayısıcılık çok önemli bir konu. Malatya kayısısı artık dünyada kabul edilmiştir. Dolayısı ile bunun da en iyi şekilde üretilmesi ve pazarda en iyi bir şekilde satılması için neler yapılması gerektiğini araştıracağız. Bu konuya özel bir önem veriyoruz. Yine tarımı çeşitlendirmemiz lazım; bu konuda da eş zamanlı olarak neler yetiştirebiliriz onu araştırıyoruz. Kiraz ve elmada belli bir aşamaya gelinmiş ama bunlarda daha da ilerletilmesi gereken ürünler. Özellikle kayısı için soğuk hava deposu kurulması konuşuluyor. Bu konuda masraflarının çok yüksek olduğunu söyleyenler var. Son zamanlarda lisanslı depo üzerinde duruluyor; bu daha kalıcı bir çözüm gibi duruyor. Soğuk hava deposu konusunu özel sektörün girmesi gereken bir konu olabilir. " dedi.
"Üretim Artırılmalı"
Vali Şahin, Malatya'daki hayvancılık konusu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise "Kanatlı hayvan kesimi Malatya'da günlük 80 bin civarında. Ama bir üretici 'Bugün günde 140 bin kesim yapılsa onları da satarız' diyor. Bu konuda da neler yapılabileceğini araştıracağız. Tavukçuluk, bir fabrika sahibinin tek başına yapabileceği bir iş değil. Bu işi çiftçiler ile birlikte üretiyor. Bu durum köylüler ile sektör sahibine de fayda sağlıyor. " diye konuştu. Vali Şahin, sanayi konusunda ise "Sanayileşme Malatya'da önemli hale gelmiş. Teşvikte 4. bölge olmamız dolayısı ile avantajımız var. Bizlerin, sanayide de yatırımcımıza alt yapıyı hazırlamamız ve mevcut sanayicinin de yanında olmamız lazım. " dedi.
"Bazen Stabilize Daha Avantajlı"
Malatya'daki köy yolu ağının 8 bin kilometre olduğunu söyleyen Vali Şahin; " Bu yolların tahminen dörtte biri asfalt; bir kısım yerlerde asfalt yapmak o yolun standartlarını kötüleştiriyor. Kışın zorlu geçtiği yerlerde yolu açmak için dozerler çalışıyor. Bu da asfalt yola çok zarar veriyor ve kullanılamaz hale getiriyor. Bu nedenle bu tür yerlerde kaliteli stabilize yol yapılması daha avantajlı durum sağlıyor. Tam stabilize yoldaki çukurlar bir günde düzeltilebilirken, asfalt olan yoldaki çukurların onarılması bazen çok uzun süreler alıyor. Büyükşehir yasa tasarısı da alt yapı alanındaki bir çok görevi Valiliklerden alıp büyükşehir belediyelerine devredecek. Tabi bu yasa yürürlüğü girene kadar elimizden geleni yaparak alt yapıyı iyileştirmeye çalışacağız. Alt yapıda önceliğimiz sudur. İçme suyu olmayan yere öncelikle suyu götüreceğiz. Daha sonra kanalizasyon ve yollara yöneleceğiz. " ifadelerini kullandı.
"Benim Değil Bizim Denilebilmeli"
Nemrut Dağı'nın turizme katkısı konusunda Malatya ile Adıyaman illeri arasındaki anlaşmazlık hakkında da görüşlerini bildiren Vali Şahin; "Bence her iki şehirde 'Nemrut benim değil bizim' diyebilmeli. Nemrut; bizim bütün millet olarak hepimizin zenginliği. Dolayısı ile Nemrut Dağı konusunda her iki ilinde turizmine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmeli. " dedi. Vali Şahin, Malatya'daki tarihi yerler ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi; " Battalgazi’deki tarihi eserler, yapılan rekreasyon çalışmaları, Nemrut Dağı, Aslantepe Höyüğü. Bunların hepsi birer değer. Özellikle Aslantepe Höyüğü’nde yapılan çalışmaları takdir etmek lazım. Malatya’da havaalanı olması ve Aslantepe’deki tarihi zenginlik Malatya için büyük bir değer olma yolunda ilerliyor."
"Bağı Yeniden Kuracağız"
Üniversite ile birlikte çok ciddi adımlar atılacağını söyleyen Vali Vasip, “Üniversite ve hastane Malatya için bir vazgeçilmez. Bu nedenle üniversite ile Malatya arasındaki bağları yeniden kurma adına çalışmalar yapacağız. Malatya ile üniversitenin bütünleşmesini sağlayacağız. Üniversiteyi ve hastaneyi tüm toplumla barışçıl bir hale getirmek için, teşvik etmek için çok önemli adımlar atacağız” diye konuştu.
Takas İhalesi ve Kayısı Tanıtım Vakfı..
Vali Vasip Şahin, Sürgü Takas ihalesinin ertelendiğini belirterek, " Orada bazı itirazlar geldi. Yeni geldiğim için o itirazları incelemek amacıyla erteledik. Orada mutlaka çözüm üretilmesi lazım; iyileştirme yapılması lazım. Oraya gidenler çok rahat bir şekilde gidip yararlanması lazım. Ben gittiğimde böyle bir ortam bulamadım. Çevre illerden de buraya akın akın insanlar geliyor. Orayı kim işletecekse iyi bir şekilde bu işi yürütmeli. " diye konuştu. Kayısı Tanıtım Vakfı'ndaki paranın amacı dışında her türlü işte kullanıldığının belirtilmesi üzerine ise Vali Şahin, "İlk toplantıyı geçen hafta yaptık. Vakıfa bağışlar amaçları doğrultusunda değerlendirilir. Orada bazı konularda şartlı bağış alınmış. Vakfın amacına aykırı çok bir şey göremedim. Bir takım şeyler zorunda kalınarak geniş yorumlanmış olabilir. Yeniden gözden geçirerek vakfı daha aktif hale getirme konusunu değerlendireceğiz. " dedi.
"Şehri Cezalandıramazlar"
Toplantıda bir basın mensubunun Fırat Aksa Elektrik’in hizmetlerinden vatandaşın şikayetçi olduğunu; bunun yanında şirketinde kamu kurumlarından alacağının olduğunu söylemesi üzerine Vali Şahin, " Bir şirket ihaleye girerken, bazı marjları göz önünde bulundurması gerekli. TEDAŞ iken daha önceden de kamudan alacağı vardı. Hizmet vermiyor muydu? Bir kurum, bir kurumlardan alacağı var diye bir şehri cezalandırmamalı.” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: Görüş Gazetesi