30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti’den Belediye Başkanı seçilen ve Türkiye’nin gündemine ‘belediyeye kadınları sokmam’ iddialarıyla gelen Yücel Barakazi, Belediye Başkan Vekilliğine meclis üyesi olan Feyza Başak Koç’u getirdi.
30 Mart Yerel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) Bingöl Belediye Meclisi Üyesi seçilen Nurten Ertuğrul, Belediye Başkanı Yücel Barakazi'nin "Kadınlara görev vermeyi düşünmüyoruz" sözlerini sarf ettiğini iddia ederek istifa etmişti. Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, 24-27 tarihleri arasında düzenlenen ‘Bingöl Tanıtım Günleri’ne katılmak üzere Ankara’ya gitmesi üzerine başkan vekilliğine Belediye Meclis Üyesi olan Feyza Başak Koç’u tayin etti. Böylece Bingöl tarihinde ilk defa bir kadın Belediye Başkan Vekilliğine gelmiş oldu. Bu sabah başkanlık koltuğuna oturan Koç, Bingöl tarihinde ilk defa kadınların başkanlıkla onure edildiğini söyledi. Daha önce yaşanan hadiselere değinen Başak Koç, "Belediye Başkanımız Yücel Barakazi asla böyle bir bakış açısına sahip değildir. Belediye Meclis Üyesi listelerinde 3 bayana yer verilmesi ve bugün de bana başkan vekilliği görevinin verilmesi bunun bir göstergesidir” dedi.
"BU GÖREV KADINLARA VERİLEN BİR ONURDUR"
Konuşmasında kadının siyasetteki önemine değinen Başak Koç, "Kadınsız siyaset, kadınsız demokrasi, kadınsız yönetim toplum için eksiklikten öte haksızlıktır’ diyen bir Genel Başkanımızın ve Başbakan’ın mensubu olduğu partiden meclis üyesi seçildim ve bu bakış açısıyla 2009 yılından bu yana Belediye Meclisi’nde görev yapmaktayım. Bu dönemde Belediye Başkan vekilliği nasip oldu. Bu da benim için gurur ve onur verici. Bingöl için bir ilk yaşandı. İlkler her zaman önemlidir. İlk olmakta benim için önemli. İnşallah bu göreve kadınlar adına layık olmaya çalışacağım. Bu görev aslında kadınlara verilen bir onur ve lütuftur, ben de öyle bakıyorum" diye konuştu.
Kadınların temsilini parti olarak önemsediklerini ifade eden Koç, "AK Parti olarak kadınlara verilen değer ve önemin en büyük göstergesi listelerde adayların belirlenmesinde kadınların temsili konusunda gösterilen hassasiyettir. Özellikle kadınların temsili diyorum. Çünkü temsili kadın demiyorum, ikisi farklı şeyler. Ne yazık ki birçok siyasi parti sadece kadın kotasına ulaşmak için kadın aday gösterirken biz gerçekten kadınları temsil edebilecek donanıma ve niteliğe sahip, bu işi yapmak isteyen, gönül veren kadınlarımızı aday gösteriyoruz. Kadının temsilini önemsiyoruz, temsili kadını değil. Bu çok önemli bir vurgudur. Aynı zamanda karar almanın tüm düzeylerinde kadın bakış açısının yerleştirilmesi gerçekleşmedikçe eşitlik, kalkınma ve barış hedeflerine ulaşılmayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"BELEDİYE KAPISI KADINLARA HER ZAMAN AÇIKTIR"
Bingöl Belediyesi’nin kapılarının kadınlara her zaman açık olduğunu ve olacağının altını çizen Koç, "Bingöl Belediyesi olarak her zaman kadınlarımızın yanında olacağımızı ve belediyemizin kapılarının kadınlarımıza asla kapanmadığını, tam tersine sonuna kadar açık olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü yerel yönetimlerin sunduğu hizmetlerin en aktif kullanıcıları her zaman kadınlar olmuştur. Kadınlara değer veren, özellikle Belediye Meclis Üyesi sıralamasında ilk sırada kadın aday olması için ısrarla direten ve aday olan 3 Belediye Meclis Üyesinin çıkması için destek veren bir Belediye Başkanının, kadınlara ayrımcılık yapması söz konusu değildir. Başkanımız, böyle bir bakış açısına da sahip değildir. Kadına değer veren ve kadını önemseyen bir Başkanımız var" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında cumhuriyetle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini aktaran Koç, "Temsil demokrasinin esas ilkelerinden biri olan eşitliğin, geniş ölçekli bir siyasetin esastan da uygulanması olarak algılanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi de ancak seçimle olur. Temsilde halk adına karar ise seçim yoluyla göreve getirilen temsilcilerle yapılmaktadır. Bu temsilcileri de oluşturan Belediye Meclis Üyeleridir. Seçilen temsilcileri sadece kendilerini seçen siyasal partilerin temsilcileri değil, tüm halkın temsilcileridir. Cumhuriyetle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı Avrupa’nın birçok ülkesinden önce verildi. Son 2 yıldır ülkemizde anayasada, medeni kanununda, ceza kanununda kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal hayata katılımlarının iyileştirilmesi için çok önemli düzenlemeler yapıldı. Fakat sadece yasal düzenlemelerle olması gerekene ulaşmak mümkün değil. Tek başına yasal düzenlemeler olmaz. Kadınların siyasette karar mekanizmasında yer alması çok önemli. Yerelde karar alma organı Belediye Meclisleridir. Belediye Meclisleri de kadınların temsiliyeti çok önemli bir yer almaktadır. Kadını, siyasetin dışında tutarsak demokrasinin gerçekleştiğini düşünmemiz mümkün değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinin en fazla kadın milletvekili sayısının Partimiz döneminde elde etti. 79 kadın milletvekilimizin 49’u AK Parti'li. Bu bile partimizin kadına ve kadının temsiliyetine verdiği önemi ve değeri uygulayan politikalardan biridir. Kadının yönetimden iş gücüne, toplumdan ve siyasetten dışlanması toplumsal süreçlerin dışında tutulması, toplumun yarısının gücünü yok etmek yok saymak anlamına gelir" dedi.