SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Bina Ayakta Kaldı, Çevresindeki ‘Sağlam Raporlu’ Binalar Yıkıldı!..

O Bina Ayakta Kaldı, Çevresindeki ‘Sağlam Raporlu’ Binalar Yıkıldı!..
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020 tarihli merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra, Turgut Temelli Caddesi üzerindeki 6 katlı Eren İş Merkezi için “Çürük Raporu” verilerek bina boşaltıldı ve yıkılması için talimat yazıldı. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler de ise Eren İş Merkezi ayakta kaldı, ama etrafında 3 yıl önce sağlam raporu verilen onlarca bina yıkıldı.

Battalgazi Belediyesi tarafından Eren İş Merkezi’nin kapısına asılan 22 Ekim 2021 tarihli tebligatta yıkım işleminin gerçekleştirilmediği belirtilerek, binanın boşaltılması gerektiği belirtildi.

Binanın mühürlenerek kapısına asılan tebligatta; “Malatya İli Battalgazi ilçesi İsmetiye  (Tapuda Dabakhane) Mahallesi Niyazi Mısri Caddesi Eren İş Merkezi adresinde, 142 ada 2 parsel üzerindeki binanın 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" uyarınca 48970877-502.01-E.7030 sayılı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ilgi yazısı gereği riskli yapı kapsamana alındığından tahliye ve yıkım işlemleri için gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Bahse konu yapının tahliye işlemleri için maliklere 6306 sayı Kanunun 8. Maddesi (a) bendi gereğince 90 (doksan) gün süre verilmiştir. Süre bitiminde yerinde yapılan tespitlerde mülk sahiplerinin yıkım işlemini gerçekleştirmediği anlaşılmış olup, 6306 sayılı Kanunun Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin (a) bendi gereğince 15.05.2020 tarihinden itibaren 28 (yirmi sekiz) gün ek süre verilmiştir. 15.06.2020 tarihinde bu süre dolmuş olup, mahallinde yapılan incelemeler neticesinde söz konusu binanın yıkım işleminin gerçekleşmediği tespit edilmiştir. Söz konusu yapıya ait elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin iptal işlemleri, Battalgazi Kaymakamlığı, MASKI, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş ve AKSA Doğalgaz A.Ş iş birliği ile 19.10.2021 tarihinde tamamlanmış olup, 28.10.2021 tarihine kadar yapının tahliye edilmesi, belirtilen tarihte tahliye işlemlerinin tamamlanmamış olması halinde, kolluk kuvvetleri desteği ile tahliyenin gerçekleştirileceği hususu bilgilerinize sunulur. “ ifadelerine yer verildi.

-O bina depremde ayakta kaldı, ama çevresindeki onlarca “sağlam raporlu” bina yıkıldı

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve ardından 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Eren İş Merkezi ayakta kalırken, çevresindeki Elazığ depreminin ardından sağlam raporu verilen onlarca bina yıkıldı ve onlarca kişiye mezar oldu.

Malatyahaber.com


UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Milidyalı (1 yıl önce)
    Emeksiz, fuzuli, kışla caddeleri ile akpınar komple yıkılıp tek katlı işyerleri yapılmalı. Yoksa bu deprem daha çok canımızı yakacak..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Eren beye katılıyorum, insanlarımızın biraz daha bilinçli ve akıllı hareket etmeleri gerek, yani bir felaket gelmeden tedbir almak lazım. Örneğin Toki binaları, bunları kim yaptırdıysa Allah razı olsun. Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Yeni devlet hastanesi, Battalgazi devlet hastanesi bunlar da yeni yapım olmalarına rağmen gayet sağlam durdular. Ancak Bostanbaşında yumuşak zemin üzerine yapılan, demir ve betondan çalınarak oluşturulan binaların ise nasıl cacık olduğunu hep birlikte görmüş de olduk.VeSSelam...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Y.Aslan (1 yıl önce)
    O depremde Köşede olan Işık İş merkezi 30 cm yan binadan ayrılmıştı. Israrlar mühendis Çağırdık önce bize ağır hasarlı dendi. Ardından Devletin mühendisi geldi hasarsız dedi oturabilir dendi. Israrla nasıl oturulur ayrılma var dendi ama kimseye sesimizi duyuramadık.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Bu acele neden (1 yıl önce)
    Hala depremler sürerken (bugün yine 4.5 ve 4.7 oldu) hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Ağır hasarlı ve yıkık binalar tamam ama diğer binalara karar vermekte acele ediliyor. Geçen hafta az hasarlı olarak belirlenen bina depremler sürerken ne hale gelir kimse düşünmüyor mu acaba? İnsanların canlarını hala mı hiçe saymaya devam edeceğiz?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Diğer şehirlerde çalışma daha seri Maraş ve Hatay'da bayağı yol aldı bizim şehir her şeyde maalesef sahipsiz vekiller kendi derdine düşmüş çalışmaları koordine etseler belediye başkanları vs valilik ama nedense çok yavaş aksayan bir şeyler var derhal hızlandırılmalı yoksa çok sürer
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (1 yıl önce)
    Riskli yapı kararı aldırmamıza rağmen Battalgazi Belediyesi bir türlü yıkım işlemini gerçekleştirmedi. Zamanında bu yıkım işini yapsalardı, belki çevre binalar içinde kentsel dönüşüm konusunda iyi bir örnek olabilirdi. Malatya'da geriye kalan tüm yapıların deprem performans analizlerinin acilen yapılması ve risk içeren yapıların acilen yeni bir deprem beklenmeden yıktırılması gerekmektedir. Yerel idareler bugüne kadar bu konularda pasif kalmışlardır. Umarım bir ders çıkarıp bundan sonrası için doğru bir yol izlerler.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bizde KEŞKE çokta, size söylenebilecek hiç bir söz yok!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    Gözlemsel yapılan raporların ne kadar sağlıklı olup olmadığı tartışılmıyor...
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kanka44 (1 yıl önce)
    Koca şehir şu an bomboş sebebi kim olursa olsun yazık MALATYA mıza insanlar çevre illere göç etti çok acil ve özenle yeniden şehrimizi cazip hale getirip yeniden eve dönüş sağlanması lazım.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Kanka44 (1 yıl önce)
    Haydaa biz şimdi az hasar verilen binamiz a ne kadar güvenip te tadilat tamirat yaptırıp da oturalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Esen Eren (1 yıl önce)
    Binamıza başvuru ve test yaptırarak riskli yapı grubuna sokturduk, bilinçli davrandık. Deprem ülkemizin ve şehrimizin bir gerçeği idi, buna hazırlıklı olmalıydık, kira uğruna o kadar insanın hayatını riske atamazdık. Keşke herkes zamanında aynı bilinci gösterseydi.. Bu kadar kayıp yaşamazdık. Bizden çok daha kötü durumda olan binalar ise herhangi bir test talep edilmediği için bugün bu hale geldiler.. Yazık oldu Malatyamıza..
    %85
    %15
    Yanıtla