Malatya Müzisyen Eğitimciler Derneği (MESD) başkanı Mehmet Balkış, büyük halk ozanı Neşet Ertaş'ın ölümü nedeniyle bir mesaj yayınladı ve "Halk müziğinin yaşayan efsanesini kaybettik."dedi.
Balkış'ın açıklaması şöyle:
"Türk Halk Müziğinin çok değerli bir derlemecisi,güftecisi ve bestecisi ,ozanımız Neşet Ertaş’ı kaybettiğimizi öğrenmiş olmanın üzüntüsünü taşımaktayız.
HALK MÜZİĞİNİN YAŞAYAN EFSANESİNİ KAYBETTİK
ABDAL /TÜRKMEN MÜZİĞİ GELENEĞİNİN ÇAĞDAŞ TEMSİLCİSİ İDİ
Kırşehir’ de 1938 yılında dünyaya gelen Neşet Ertaş , kendisi gibi orta Anadolu Abdal/Türkmen müzisyenlik geleneği temsilcilerinden Muharrem Ertaş’ın oğludur,
Küçük yaşta babasıyla düğünlere giden Ertaş,keman çalmaya başlamış,daha sonra ise babasından bağlama çalmayı öğrenmiştir.
15 yaşında gurbete çıkan Neşet Ertaş Ankarada bağlama ustası “Mustafa Çağlıyan’ın yanında çıraklığa başlamış.ustasının yardımı ile radyo evine girmiştir.
Sonraları birçok plak ve kaset çıkaran Neşet Ertaş,derlemeciliğinin yanı sıra çok sayıda güfte ve beste yapmıştır. Ertaşın eserleri yurt çapında yaş ve kuşak farkı olmaksızın her kesimce dinlenmiş,türkülerinin büyük bir bölümü ise birçok Türk Sanat Müziği sanatçısı tarafından da okunmuştur.
Devlet sanatçılığı teklifini halk sanatçılığı ünvanına tercih ettiğini belirten bu mütevazı kişilik ; tüm bunların yanı sıra Unesco tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi”olarak Kabul edilmiştir.
Anadolu halk müziğinin iki ana kaynağından birincisi yöresel sanatçılar ikincisi de aşıklar( ozanlar) dır. İşte Neşet Ertaş bu ikisini de bünyesinde bulundurup,bunları ustaca kullanan ender sanatçılarımızdan birisidir.
Neşet Ertaş’ın , sanatı için yurdumuzda çeşitli yörelerde farklı şekilde karşılaştığımız Abdal/Türkmen müziği geleneğinin bir sentezi ve gizemli bir birlikteliği denilebilir.
Yurdumuzda binlerce insan saz çalıp türkü söylemektedir. Ancak , çoğunun esamesi okunmazken .eserleri,sazı ve sesi her kesimce seslendirilip dinlenen böyle değerler kolay yetişmemekte ve bulunmamaktadır. Bu sebeple Türkiye’nin ve Türk Müziğinin başı sağ olsun."