SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'O Borçlar da Yapılandırılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Oda (TSO) Meclisi Nisan ayı olağan toplantısını meclis toplantı salonunda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında üyelerin katılımı ile toplandı. Geçen ayın karar özetleri ile bütçesi ayrı ayrı okunup oylanmasıyla başlayan toplantı TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un oda faaliyetleri hakkında bilgi vermesi, soru-cevap ve karşılıklı diyaloglarla devam etti.

Yaşanılan ekonomik krizde sanayici ve tarım kesiminin büyük sıkıntılar yaşadığını ve Enerji borçlarının da, vergi borçları gibi yeniden yapılandırılması için başta Enerji Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlar nezdinde bir çalışma başlattıklarını belirten TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Tarımda ve sanayide kullanılan enerjideki biriken borçların maliyedeki gibi düşük bir faizle yeniden yapılanması çok gereklidir. Kriz ortamında böyle bir yapılanma çok önemlidir. TEDAŞ'ın kararı doğrultusunda yüzde 2 aylık zam yapılıyor. Şu sıkıntılı süreçten kurtulmamız için enerjideki borç yapılanması da kaçınılmazdır. Şu anda ciddi anlamda enerji borcu biriken sanayici ve çiftçi var. Piyasanın da hareketlenmesinin sağlanması için enerji borçları yeniden yapılanmalıdır. Bunun takipçisi olacağız.

Ayrıca KOSGEB’İN Mali yapılanması da düzeltilmeli
KOSGEB'in, imalat sanayiye yönelik destekleri girişimlerimiz sonucu yapılan yasal değişiklikle hizmet sektörünü de kapsamaya başladı. Bundan böyle hizmet sektörü de KOSGEB’in desteklerinden yararlanacaktır. Bu düzenlemeden dolayı memnunuz, ancak KOSGEB'in mali yapısı yeniden oluşturulmalı. Aksi takdirde yapılan yeni düzenleme bir anlam ifade etmeyecektir. KOSGEB'in yapısına hizmet sektörünün de eklenmesi çok iyi bir gelişme oldu" diye konuştu.

IMF’ın alınan borç, borçlara değil reel sektöre
Hükümetten, IMF'den alınacak paranın iç piyasaya sunulmasını istediklerini belirten Erkoç, "IMF'den alınan borç paranın borçları ödemede kullanılmamalı iç piyasayı canlandırmak için en az yarısı KOBİ’lere yönlendirilmelidir. Türkiye'nin krizi atlatması için iç piyasanın hareketlenmesi gerekiyor. İç piyasanın da hareketlenmesi için IMF'den alınacak olan paranın KOBİ'lere aktarılmasıyla olabilir” dedi.

Başkan Erkoç, “Finans sektörü ile finans sektörü arasında reel sektör aleyhine gelişmeler yaşanıyor, esnaflar, yani KOBİ'ler olmasa bankalar olmaz. Merkez Bankası’nın faizleri geri çekmesine rağmen bankalardan alınan kredi faizleri hala çok yüksek oranlara çıkıyor. Ziraat Bankası ve Halk Bank gibi diğer bankalar da da krediye erişimi kolaylaştırmalı. Finans akışını hızlandırmalı" diye devam etti

SONDAJLA OLMAZ..
TSO Başkanı Erkoç son olarak da “ Geçtiğimiz yıl sulama suyu ile yaşadıklarımız sıkıntıları biliyoruz, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşayacağız üyelerimiz bu konuda daha duyarlı olmalı. Konu direk bizimle ilgili olmasa da Malatya’nın tüm sorunlarına Oda olarak eğiliyoruz. Bunlardan biri de Sulama suyuna çözüm bulacağım diye kent merkezinde açılan artezyen kuyularıdır. Bu artezyenlerden alacağınız 15-20 litre suyla sulama sorununa çözüm bulamazsınız. Yeni çözümler bulunmalıdır. Örneğin barajın suyundan yararlanma gibi çözümler bulunmalıdır” dedi.

SORU-YANIT
Başkan Erkoç’un konuşmasından sonra üyelerin sorularına geçildi

SORU: Hekimhan Hasançelebi Belediye başkanı Peletleme tesisleri ile bilgiler vermişti. Gelişmeleri takip ediyor musunuz?
YANIT: Sanırım orası özelleştirildi OYAK aldı. Bölgeye 10 milyon avroluk yatırım yapıldı. Konu bizim dışımızda. Darende’ye Hayvancılık, Akçadağ’a ise Mermer Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

SORU: TSO arazisine yapılacak bina konusunda bir gelişme var mı?
YANIT: Belediye başkanımızdan Şeker Fabrikası arazisi içerisinde bize yer verilmesini istedik. Sayın başkan olumlu karşıladı. Sonucunu bekleyeceğiz. Olmazsa içerisinde borsa ve ilgili meslek gruplarının da bulunacağı prestij bir bina yapmayı ve bu bina içinde Mimarlar Odası ile birlikte proje yarışması yapmayı düşünüyoruz. Her halükarda binamız bu yıl yapılacak.

SORU: 1.OSB Müteşşebis heyetine atama yapıldı mı?
YANIT: Evet, Fatih Ilıcak ve Selami Göçmez şu an müteşşebis heyette görev yapıyor.

Sorulardan sonra dialoglara geçildi. Bu dialoglardan bazıları;

- Hükümetin veriyoruz dediği destekler hep sözde kalıyor. Örneğin Cansuyu desteği, Garanti Fonu kredisi. Bir çok arkadaşımız başvuru yaptılar. Desteği alamadıkları gibi eskiye yönelik kredileri de talep etmeye başladılar.

- Bankalar, bu krizde kaybetmeyen üstelik kazanan tek sektör oldu. Finans sektörü, reel sektörün kanını emiyor,

- Meclis toplantılarında geçmişin değerlendirmeleri aktarılıyor, bizim için önemli olan gelecekteki yapılacak çalışmalardır. Bunların biz üyelere aktarılması gerekir.

5 MİLYON DOLARLIK BİNA..
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni binası içinde Malatya Belediyesi'nden Şeker Fabrikası alanında 5 dönümlük bir yer istediklerini söyledi. Erkoç, çevreyolunda TSO'ya ait mevcut yerin satılarak elde edilecek gelirle Şeker Fabrikası alanında verilecek olan araziye, Malatya'ya yakışır bir hizmet binasını yapmayı planladıklarını kaydetti. Hizmet binası için Malatya Mimarlar Odası'nda bir proje yarışması düzenlediklerini de anlatan Erkoç, yeni hizmet binasının 5 milyon dolara mal olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

DERLEYEN: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız