Fuzuli Caddesi girişindeki Çilesiz Durağı'nın yeniden düzenlenmesinin ardından buradaki panolara asılan, eski Malatya görüntülerinden, 2009'da yıktırılan belediye binasının fotoğrafındaki yanlış, vatandaş tepkisi üzerine giderildi.
Durakta yapılan düzenlemenin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın incelemesi sırasındaki bir fotoğraf, düzenleme haberiyle birlikte belediye tarafından basına servis edilmişti. Bu fotoğrafta, Gürkan'ın önünden geçtiği eski belediye binasının fotoğrafının altına, 'Malatya Valiliği' yazılmış olması dikkat çekiyordu. Bu görüntü üzerine, vatandaşlar tepki gösterirken, "Bari Malatya'nın yerlisi birine bu fotoğrafları gösterip de nereye ait olduğunu doğru dürüst öğrenselerdi" tepkisine yolaçmıştı.
Bu tepkiler üzerine, fotoğrafın altına "Malatya Belediyesi" yazılarak, 'ayıp' düzeltildi.
AKIN YIKTIRMIŞTI..
Malatya Belediyesi’nin, yapımı Eylül 1938 yılında tamamlanan 71 yıllık binası, AKP’nin yeniden aday göstermediği eski belediye başkanı Cemal Akın’ın görev süresinin bitimine haftalar kala, 30 Ocak’ta verdiği “gece yarısı yıkın” talimatının ardından, ertesi sabaha karşı yıkılmıştı.
Yıkım işlemi “çok aceleye” getirilirken, Valiliğe bu konuda belediyenin engellenmesi için daha önceden yapılan başvuruya rağmen, Valilik engelleyici girişimini birkaç saat sürdürebilmiş, Akın’ın arkadaşı olduğu bildirilen İçişleri Bakanı Beşir Atalay’dan gelen bir telefonla, Vali Halil İbrahim Daşöz’ün yıkımı engelleyen fiziki önlemleri kaldırdığı belirtilmiş ve bina, tam boşaltılmadan, elektrikleri kesilmeden, İnönü Kapalı Çarşısı’nın ısıtma sistemini de bünyesinde barındırmasına rağmen bu hiç göz önünde bulundurulmamış, bina adeta “gecekondu yıkar gibi” yıktırılarak ortadan kaldırılmıştı.
Malatya’nın 71 yıllık siyasi tarihine de tanıklık eden eski binanın “Kent Müzesi”ne dönüştürülmesi için Mimarlar Odası tarafından, yıkımından 3 gün önce Sivas’taki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na yapılan “tescil” başvurusundan haberdar olan belediyenin, binanın tescil edilmeden önce yıkım için harekete geçtiği daha sonra ortaya çıkmıştı. Muhtemelen tescil edilmesi halinde, binaya hiçbir şekilde el sürülemeyecek, belediye kaynaklı olarak ortaya atıldığı gibi “rant” için birilerine peşkeş çekilemeyecekti. Çünkü tescilli binalara ve bunların bulunduğu alanlara herhangi bir imar düzenlemesi için dokunulamıyor.
Belediye binasının yıkımına tepki gösteren Mimarlar Odası, yıkımın ardından şu açıklamayı yapmıştı:
“Malatya Belediyesinin inşası tamamlanmak üzere olan yeni hizmet binasına taşınması sonu boşaltılan eski belediye binasının yıkılma söylentileri üzerine Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak Malatya'nın da bağlı bulunduğu Sivas Kültür Ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna söz konusu binanın korunmak üzere tescil edilmesi için 28-01-2009 tarihinde başvurmuş ve konu Malatya Valiliğine Kurula gönderilen yazının bir örneği ile birlikte bildirilmiştir. Kurul kararının kesinleşinceye kadar yapının yıkılmaması için tedbir alması gerekliliği belirtilmiştir.
Daha sonra 30.01.2009 Cuma akşamı yıkım için belediyenin iş makineleri eski belediye binası civarına getirilerek yıkım yapılmak istenmiştir.
Ancak Malatya Valiliği ve Malatya Milletvekillerinin devreye girmesi ile yıkım gerçekleştirilmiştir.31-01-2009 Cumartesi sabah saat 05.00 sularında belediye yıkım ekipleri Malatya kamuoyundan habersiz bir oldubitti ile yıkımı gerçekleştirmiştir. Mimarlar Odası Malatya Şubesi ve kamuoyu bu yıkım olayının neden bu kadar erken saatte ve alelacele yapılmasını anlamakta zorluk çekmektedir. Süreç kamuoyundan gizlenerek bu noktaya gelinmiştir.
İyisiyle kötüsüyle 1938 yılından beri Malatya'ya hizmet veren ve önemli kararların verildiği bu yapının Malatya için mimari anlamda nitelikli bir yapı idi. Bu yönüyle kent müzesi olarak kullanılabilecek önemli bir mimari mirastır. Yıkım süreci oldu bittiye getirilmeden konu tartışılsaydı aynı ada içerisinde bulunan derme çatma market ve hali hazırda banka olarak kullanılan yapının yıkılmasıyla etrafı açılmış nitelikli bir yapı mekan oluşması sağlanması gibi öneriler tartışılabilecekti.
Yaşananları birleştirince sürecin devamı ile ilgili soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. Bu bölgenin gelecekte nasıl değerlendirileceği ciddi endişeleri yanında taşımaktadır. Tartışılmadan oldu bittiye getirilerek tamamlanmaya çalışılan süreçler Malatya'ya yarar yerine zarar getirmektedir.”
malatyahaber.com