Belediye önünde en kalabalık saatte yapılmak istenen, gaz borularının röntgenlenmesi ile ilgili habere karşılık, PEGAZ şirketinin bazı basın kuruluşlarına gönderdiği açıklamaya karşın, Malatya'da yetkili-ilgili hiçbir kişi ve kuruluş "ses vermemeye" devam ederken, açıklamaya ilişkin değerlendirme ve bazı yeni sorular, Almanya'da yaşayan ve aynı konuda çalışan bir şirketin elemanı olan hemşehrimiz Haşim Gürbüz'den geldi.
Haşim Gürbüz, şirketin, Malatya'daki kimi basın organlarına Ankara'dan gönderilen açıklamasının ardından, malatyahaber.com'un "Malatya Platformu" sayfasına ilettiği mesajında şöyle dedi:
"Yetkililerden aciklama gelmis. Okudum sadece gulunecek bir aciklama. Nasil metal röngeni ceken radyoaktif isinlar bahsedildigi gibi 25 metre degil sadece 1.5 metreymis, bunu cok merak ettim. Yetkililer sadece saf vatandasi aldatabilir bu aciklama ile.
malatyahaber gerekenleri sormus, ama bir kac soruda ben ilave etmek istiyorum: Cihaz hic cikarilmadi demisiniz. Peki öyleyse resim karelerindeki kirmizi etekli bayanin yanindaki kucuk kutu ney?Bilmiyorsaniz ben aciklayayim. O kutu radyo aktif isin veren cekirdegi koruyan kursundan yapilmis cok kalin muhafaza tanki (bu isin sadece kursundan gecmez), kanala inen sari ince isini yönlendiren spiral metal, arka tarafa uzayan kirmizi kurma koluna giden (turkcesini yazamayacagim) spiral diyelim. Adim gibi eminim ki butun bu spiraller takildigina göre tankin kilidide (kapi kilidine benzer silindir anahtarla acilmadan cihaz calismaz) acikti. Hatta cihaz belkide kurulmustu. Tutki bunlar yapilmadi. Neden vatandasi yaniltiyorsunuz? Prosüdürlere uygun hareket ediliyormus. Dogrudur prosüdür, cihazi calisacak sekilde hazirla. Cihazin yaninda vatandas gezsin mi diyor (kirmizi etekli bayan).
Bir diger traji komik aciklama da 1.5 metre olayi madem 1.5 yetiyor. Cihazda neden metrelerce uzaklikta kurma kolu var acaba? hadi onu da gecelim. Siz 1.5 metre diyorsaniz dogrudur Gelin o zaman bir dahaki röntgende, vatandasa dediginiz gibi zararsiz oldugunu ispat etmek icin, degil 1.5 metre 5 metreden siz calistirin o cihazi da kamuoyunu aydinlatin, bizler de ikna olalim, hak verelim size.
Butun Avrupada bu böyle demisiniz ki, o tam komedi. Bir Köln Shell, bir Marl Hüls ve bircok rafineri ve kimyevi madde yapan buyuk kuruluslar nasil röngen cektiriyormus bir gidin görün. Röntgen cekilmeden önce isciler aydinlatilir ve röntgen cekilecek anlagaya kesinlikle kimse yaklastirilmaz. Ki bu anlage belediye binasi kernek parki civari kadar büyüktür. İnsanlarimiz bilincsiz sizde aciklamayi yapin!
Bakalim bu isin sonu nereye gidecek, yakinda cikar?
Bir baska sorumda siz degerli yetkililere: bu borularda yuzde kac röntgen cekiliyor? Yüz kaynaktan kacini cekiyorsunuz? O konuda da bilgi vereyim. Gaz borulari Avrupada yüzde yüz, yani yüz kaynagin yüzü de cekilir ve kaynakta en kücük hata kabul etmez. Su borularinda ilk etapta yüzde 30 cekilir ama hata cikan her kaynakta bu oran yükselir. Yani otuz borudan bir tane hata cikarsa oran yüzde 40 olur. Kimse kusura bakmasin. Ben uzaklarda yasayan Malatya asigi bir insan olarak bazi seyleri merak ediyorum. Çunku yaptiginiz is Malatya'nin altina dinamit yerlestirmekle ayni degerde bir is. Bunlari bu konudan anlayan biri olarak tum Malatya halki adina sormak geregi duyuyorum.
Gelelim kaynakcilariniza.. Öncelikle ne kaynagi yapiyorsunuz (herhalde elektrod degil)? Bu borularin kaynagi wig kaynagi ile yapiliyor. Tamam diyelimki elinizde wig kaynakcilari var, peki öyleyse bu kaynakcilar bu borulari kaynak edebilme belgelerini nerden aldi, ne zaman aldi. Bu belgeler Almanyada 2 yilda bir verilir (test borularini kaynak edip röntgende ok verirse). 6 ay calisilmazsa bu iste o belgelerin hic bir önemi kalmaz, yeniden yapilmasi gerekir. Tutki o da tamam. Kaynakcilariniza o dösediginiz gaz borularini vermeden önce parca bir boru kaynattirip röntgenini cekip filmi birlikte yaptiginiz yetkili mercilere verdiniz mi? Buyrun kaynakci Ahmet bu belgeleri, bu kaynattigi deneme borusunun röntgeni, bu da kaynatacagi her kaynaga vuracagi mühürü (bu belgesi olan her kisinin kendine özel her yerde kullandigi mühür) Bildirdiniz mi?
Ben Türkiye (tr) de bildigim kadari ile hic bir sanat okulu elektrot ve mag harici kaynak belgesi vermiyor. Diyelim ki hersey tamam kaynakcilarinizin belgeleri de tamam. O zaman son bir soru. Madem herseyiniz dört dörtlük, neden tr deki termik santraller rafinerilerin islerini Almanlara Fransizlara yaptirtiyorlar? Neden tr deki rafineriler vb yerler surekli Almanyadan kaynakci istiyor?
İnaniyorum ki sizler röntgeni cekilecek borulari röntgene uygun kaynak ettirip (arada belli bir bosluk birakarak disardan borunun ic uc kismi da dahil yüzük seklinde icine isleyecek sekilde ) kaynattirip yaptiriyorsunuz ve geri kalan borulari da uc uca getirip kaynak ettiriyorsunuz?! Ve en fazla kafami kurcalayan da bu. Öyleyse vay Malatyamizin haline. Vayyy simdi malatyahaber araciligi ile yetkililerin hayir her kaynagin röntgenini cekiyoruz aciklamasi yapmasi (ki öyleyse cekilecek filmin uzerinde hangi kaynak oldugunu bildiren kursundan rakamlar yerlestirerek o numaranin filme isletilmesi lazim ). Aksi halde filmi cekilmeyen kaynaklar icin ayni film onlarca kaynak yeri olarak tekrar kullanilabilir (sirf röntgen masrafindan kacmak icin ) Malatyadaki yetkilieri uyarmak görevimiz. Her 6 metrede bir film cekmesi gerekirken yuz kaynaktan sadece bir kaci cekilir. Digerleri is hizli olsun diye uc uca kaynatilir ve bu sekilde cok buyuk tasaruflar yapilir!
Siz yetkililer! Size dusen is Malatya icin alin o röntgencileri boru dösenen caddelerde rastgele film cektirin. Çek sunu kardesim deyin. Bakin insallah hakli cikmam ya da alin bir alet gözünüze kestirdiginiz kaynagi kesin. Bakin bakalim normlara uygun mu yapilmis mi, son olarak rontgenden sonra belli araliklarla borulara basinc testi yapiliyor mu? Kaynak saglam olabilir borunun gövdesinde hata olabilir. Gaz borularinda genelde (stickstoff) gazi ile test yapilir. En kucuk hatalarda suyun sizmayacagi kadar kucuk catlak delik vb gibi yerlerden gecer ve basinc saatinden anlasilir kacak oldugu zaman.
Ben kimseye is ögretme gayesinde degilim. Bunu yetkililer belki de biliyor ama vatandasi aydinlatmak acisindan yazdim. Çünkü yarin borular biter firma ceker gider, belli bir süre sonra hergün gaz kacagi hergün patlama hergün caddeler kazinip durur. Ben izne Malatyaya geldigimde bir daha arabamin altini vurmak sokaklarin kazidan olusan tozunu yutmak istemiyorum.."