SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O 'Örücülük' Mesleğinin Son Ustalarından

0
Güncellendi - 2016-05-20 15:53:29
O 'Örücülük' Mesleğinin Son Ustalarından
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki küçük dükkanında Osmanlı döneminden kalma unutulmaya yüz tutmuş örücülük mesleğini 66 yıldır sürdüren 78 yaşındaki Sezai Çiçek, ilerleyen yaşına, görmekte zorlanan gözlerine rağmen kumaşa titizlikle yeniden hayat veriyor.

Osmanlı döneminde, yıpranan, yırtılan veya sökülen kumaşları örerek yeniden kullanılır hale getiren örücülerin Malatya'daki son temsilcilerinden olan Çiçek, 12 yaşındayken başladığı mesleğinde 66 yılını geride bıraktı.

Kent merkezindeki Büyükçarşı İşhanında 5 metrekareyi bile bulmayan dükkanında müşterilerine hizmet veren Çiçek, çırak bulmakta zorlanıyor.

Sezai Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'de anne babasının yönlendirmesiyle örücülük mesleğine başladığını, 8 yıl kalfasının yanında işi öğrendikten sonra kendi iş yerini açtığını anlattı.

-"İğneyi görebildiğimiz kadar çalışıyoruz"

Askere gidip geldikten sonra işine devam ettiğini belirten Çiçek, "Gücümüzün yettiği kadar, iğneyi görebildiğimiz kadar çalışıyoruz." dedi.

Geçmişte pek çok işin el emeğiyle yapıldığına işaret eden Çiçek, "Şimdi her şey makine işi oldu. Artık piyasada makineler çoğaldı. Şimdi herkes makineyle iş yapıyor. Elle iş yapan yok, pek az kaldı." diye konuştu.

Örücülük işinin makineyle yapılamayacak kadar ince işçilik ve emek gerektirdiğini vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

"Gelen işin ipliği çıkarsa örgüsünü yapabiliyoruz. İpliğini çekemezsek örgüsünü yapmamıza imkan yok. Örgüyü yapmak için onun ne renk ipliği varsa onu çekeceksin. Onu boyuna göre kullanacağın ipliği, atkısı var, örgüsü var, atkıyı atkıya göre, örgüyü örgüye göre, çözgüye çözgüye göre kullanacaksın. Bu işi herkes yapamaz. Zor mesele. Örgü işiyle uğraşmak adamın gözünü kör ediyor. Çift gözlük kullanıyorum mesela yine de bazen göremiyorum."

- "İl dışından da müşteriler geliyor"

Çiçek, Türkiye'de Osmanlı mirası örücülük mesleğini sürdüren az sayıda usta bulunduğunu ifade etti. Bazı büyük şehirlerdeki örücülerin çok yüksek fiyatlar istemesi dolayısıyla kendisine il dışından da müşterilerin geldiğini anlatan Çiçek, "Bana Elazığ'dan müşteri geliyor, Mersin'den hatta İstanbul'dan ceket, pantolon gönderenler oluyor. Orada pahalı yapıyorlar. Pahalı yapınca Malatya'ya gelen olduğu zaman bana gönderiyorlar. İzmir'den gelenler var mesela." diye konuştu.

Günümüzde birçok el sanatı meslekte olduğu gibi kendisinin de çırak bulmakta zorlandığını kaydeden Çiçek, "Eskiden bir çocuk sokakta dolaştığı zaman gören yabancı adam bile kızar, 'Oğlum senin evin barkın, bir mesleğin yok mu, sokakta ne geziyorsun' diye sorardı. Şimdi insanlar çocuklarını mesleğe göndermiyorlar. Bakın burada 114 dükkan var. 114 dükkanın içerisinde bir tanesinin çırağı, yanında çalışanı yok. Herkes devletten bekliyor." dedi.

Naim BAŞKUT, A.A.

örücü1

örücü2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Vildan Çınkı (3 yıl önce)
    Sezai beyin iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adnan (8 yıl önce)
    Selami kardeşim Sezai amcayı o kadar güzel tarif etmişsinizki soylenecek bir şey kalmamış. Allahım sağlık ve sıhhatli bir ömür ihsan etsin ellerinden öpüyorum. AMİN
    0
    0
    Yanıtla
  • Arzu ÇİÇEK (8 yıl önce)
    Benim güzel babam iyi ki varsın iyi ki benim babam sın...Unutulmayacak simalardansın...Haberde emeği geçenlere teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıdvan Hamidi (5 yıl önce)Arzu ÇİÇEK isimli kullanıcı yorumuna
    Ustanın telefonu numarasını rica edecem
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami ÇİÇEK (8 yıl önce)
    Bu güzel insan benim "Babam" boğazından haram geçmeyen her yaş gurubunda sevgili ve saygısını asla ihmal etmeyen, çevresinde Çiçek Abi olarak anılan elinde ki bir lokmayı dahi paylaşmayı seven insan. Hergün siyasetten-ekonomiden-spordan ve yemek çeşitleri konusunda makale yazacak kadar konuşup sohbetine doyum olmayan 4 çocuğunu da üniversite mezunu ederken ders veren hepsinin de yerel ve ulusal medyada başarılarını gören güzel insan. Allah ondan razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abi Hakan Memur ben Sezai Amca bizim de yaşayan en büyük amcamız.Allah hayırlı ömür versin başımızdan eksik etmesin.
    0
    0
    Yanıtla