Uzun yıllardır tartışma konusu olan, 19 yıldır atıl bekleyen Akçadağ Kültür Merkezinin (fotoğrafta) akıbeti ile ilgili belirsizlikler sürerken, Vali Ulvi Saran kültür merkezi için ayrılan 6 milyon liraya yakın ödeneğin bir kısmını, Malatya’ya yapılması planlanan kent müzesi için kullanmayı düşündüklerini söyledi. Saran, “Yapılan eser kullanılamayacaksa, kaynak boşa gidecekse, o kapasite atıl duracaksa sadece yatırım olsun diye bir yere ihtiyaçtan daha büyük bir bina yapmanın anlamı yok” dedi. Ancak, bu ödeneğin başka bir projeye aktarılmasına siyasilerin karşı çıktığı bildirildi.
Vali Ulvi Saran, Akçadağ ilçesinde 1992 yılında temeli atılan ve 1999 yılında inşaat çalışmalarına son verilen Kültür Merkezi için ayrılan toplam 6 milyon liraya yakın ödeneğin bir kısmını, Malatya’ya yapılacak kent müzesi için kullanmayı düşündüklerini söyledi. Akçadağ’a ise mutlaka bir eser kazandırılması gerektiğini belirten Vali Saran, ilçeye özgü bir konak yapılabileceğini ifade etti.
Malatya’dan çıkan eserlerin birçoğunun Ankara’da sergilendiğini hatırlatan Saran, bu eserlerin Malatya’daki bir müzede sergilenmesi için esaslı bir kent müzesine ihtiyaç olduğunu belirterek, kent müzesinin Beylerderesi civarına yapılmasının planlandığını kaydetti.
“ESASLI BİR KENT MÜZESİNE İHTİYAÇ VAR”
Saran, şunları söyledi:
“Malatya’dan çıkan tarihi eserlerin birçoğu, özellikle de Aslantepe’den çıkanlar Ankara’da sergileniyor. Bu eserlerin Malatya’da muhafaza edilebilmesi ve sergilenmesi için çok elverişli koşulların var olması gerekir. Uygun bir müze ortamının, müzede de elverişli bir muhafaza ve teşhir sisteminin bulunması gerekiyor. Ama maalesef ki Malatya müzesi bu özelliklere sahip değil. Çok fazla cezbedici bir yapısı yok. Bu nedenle Malatya’nın çok esaslı bir kent müzesine ihtiyacı var. Bu konuda bizim bir projemiz var. Kent müzesinin, insanların kolaylıkla ziyaret edebilecekleri ana güzergah üzerinde kurulması planlanıyor. Bunun için de şu an Beylerderesi’ni geçtikten sonra bir alan var, müzenin oraya yapılmasını düşünüyoruz.”
MÜZE MÜDÜRÜNDEN DESTEK..
Akçadağ’a yapılacak Kültür Merkezi için ayrılan ödeneğin bir kısmını kent müzesi için kullanmayı düşündüklerini belirten Vali Saran, Akçadağ’a ise ilçenin beklentilerini karşılayacak bir eserin yapılacağını dile getirdi.
“Yapılan eser kullanılamayacaksa, kaynak boşa gidecekse, o kapasite atıl duracaksa sadece yatırım olsun diye bir yere bir bina yapmanın anlamı yok” diyen Saran, şu ifadeleri kullandı:
“Akçadağ’a bir eser lazım. Şu anki tespitlere göre, Akçadağ Kültür Merkezi binasının fiziki yapısında her ne kadar bozulmalar, tahribatlar varsa da Akçadağlıların da beklentilerinin bir gereği olarak oraya bir eser kazandırılması lazım. Örneğin oraya yöreye özgü bir konak yapılabilir. Ama bir yere ihtiyaçtan daha büyük bir şey yapmanın da anlamı yok. Yapılan eser kullanılamayacaksa, kaynak boşa gidecekse, o kapasite atıl duracaksa sadece yatırım olsun diye bir yere bir bina yapmanın anlamı yok. Ama Akçadağ’a ciddi, oranın ihtiyacına cevap verebilecek büyüklükte ve fonksiyonlukta bir yapıya ihtiyaç var. Gerekirse Akçadağ’da yaşayan vatandaşlarımızın istekleri de göz önüne alınarak, beklentiler doğrultusunda bir eser yapacağız.”
“ÇOK DOĞRU BİR FİKİR”
Malatya Müze Müdürü Özcan Şimşek ise, Akçadağ Kültür Merkezi için gelen ödeneğin Kent Müzesi için kullanılması fikrinin çok yerinde bir fikir olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
“Sayın Valimizin müze konusundaki çalışmaları ve düşünceleri gerçekten çok isabetli. Şu anki arkeoloji müzemiz gerçekten çok yetersiz. Şu anda müzede ekstradan bir tek eser dahi sergileyebilecek yerimiz yok. Bu müze artık devrini tamamlamış, modern müzecilik tanımına uymayan bir yapı. Gerek sergileme, gerek depolar, gerek arkeolog ve memurların çalışma ortamları açısından çok dar. Gereken mekanlar bulunmuyor. Mesela laboratuvar yok, güvenlik birim odaları yok, özel uygulama mekanları yok. Müzeler aynı zamanda çeşitli aktivitelerin yapıldığı yerlerdir, konferanslar verilebilmeli, sergiler açılabilmelidir. Bütün bu konularda müzemiz yetersiz, yaşayan bir müze değil.
40 sene önce yapılan bu müzenin tümüyle yenilenmesi lazım. Malatya’nın hak ettiği modern ve büyük bir müzenin yapılması gerekiyor. Örneğin Malatya’dan çıkan eserlerin neden burada sergilenmediği yönünde çok eleştiri alıyoruz ziyaretçilerden.
Yeni müzemizin Beylerderesi civarında, bahçesiyle beraber yaklaşık 30 bin metrekare bir alanda yapılması konusunda fikirlerimiz var.
Akçadağ Kültür Merkezi için gelen paranın bu müze için kullanılması fikri bana göre çok doğru. Bir ilçeye milyonlarca lira yatırılması bana göre israftır. Bu para öncelikle ilimizde değerlendirilip, ilçelerimize de daha karakteristik binalar yapılabilir.
BAYINDIRLIK RAPORU..
Öte yandan, yetkililerce yapılan açıklamalarda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 70 oranında olan Kültür Merkezi inşaatına yapılacak ihalenin ardından yeniden başlanacağı belirtilmişti. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nce, inşaat halinde olan binada yapılan incelemelerde yüzde 40’tan fazla hasar tespit edildiği, bu tespitin rapor halinde ilgili Bakanlığa gönderildiği öğrenildi. Binanın yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin kararı ise raporu değerlendirecek olan Bakanlık verecek. Ancak Malatya Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce hazırlanan rapora göre, binanın tamamen yıkılıp yeniden yapılması, güçlendirme çalışması yapılmasından daha makul görülüyor.”
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.