SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Yıllarda Eşkıya Ateş Açtığı İçin Böyle Yapılmış'

'O Yıllarda Eşkıya Ateş Açtığı İçin Böyle Yapılmış'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde duvar kalınlığı bir metre olarak kerpiçten inşa edilen 100 yıllık evlerin pencerelerini görenler bir daha bakıyor. Asırlık tek odalı evlerin yekpare ve tavana yakın pencereleri görenler şaşırıyor.

Akçadağ ilçesinde yaklaşık 300 kişinin yaşadığı 80 haneden oluşan Küçükkürne Mahallesi’nde yaklaşık 100 yıl önce duvar kalınlığı 1 metre olarak kerpiçten ve tek odalı olarak inşa edilen evlerin pencerelerini gören şaşkınlığını gizleyemiyor. Mahallede günümüze ulaşmayı başaran 3 evde tavan seviyesinde ve yekpare olarak oluşturulan pencereler, yer alıyor. Mahalle de bulunan üç benzer yapındaki evlerden birinde yaşayan İsmail Aslan atalarından kalma yapıları koruyarak yeni nesillere miras bırakmak istediklerini belirterek evin yıkılmaması için geçtiğimiz yıllarda çatı yaptırdıklarını söyledi.

“Yeni nesillere miras bırakmak istiyoruz”
Tek odalı, duvar kalınlığı yaklaşık 1 metre olan evlerde halen yaşamaya devam ettiklerini ifade eden Aslan, ”Bu ev dedemizden kalma. Bölgede benzer üç ev daha var. Geçtiğimiz yıllarda çökmemesi için çatı yaptırdık ve halen burada yaşamaya devam ediyoruz. 10 çocuğumuz da bu evde büyüdü. Evin yeni nesillere miras kalması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi

“Güvenlik nedeniyle pencereler yekpare olarak yapılmıştır”

Evlerin kışın sıcak yazın ise serin tutması için kerpiçten inşa edildiğini kaydeden Aslan, “Pencerelerin yüksekte ve küçük olmasının nedeni daha önceki yıllarda bölgede eşkıya camlara ateş açarmış. Pencereler yüksek ve küçük yapılarak benzer bir olayda evde yaşayanların zarar görmemesi hedeflenmiş" diye konuştu

10 çocuğunu büyüttüğü evde eşiyle birlikte yaşadığını söyleyen Fadime Aslan ise zamanla tahrip olan evin bir kısmını kendi imkanları ile restore ettiklerini söyledi.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Murat Bilmez (2 yıl önce)
    Böyle bir evin olacak ve en az senede bir uğrayacaksın. Teknolojiden uzak. Yapaylıklardan arınmış. O yerdeki minderlerde oturunca insan, vücut elektiğini atıyor. Mobilya da neymiş? Pencereler korunmak için yapılmış zamanında;ama ayrı bir güzellik katmış yıllar sonra. Mısır piramitleri gibi olmuş. Güneş o açıklıktan içeri girer belli saatlerde.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • h.k (2 yıl önce)
    her kosesi tarih kokuyor. cok guzel
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (2 yıl önce)
    EŞKİYA mı? Ne alaka? O yıllarda CAM ulaşılması zor bir ürün ve o nedenle ışık girişini camdan hemen sonra 45 derece açı ile aşağı doğru inen bir duvar inşasıyla sağlıyorlardı. EŞKİYA iddası ev sahibininse yanlış bilgi, muhabirinse uydurma bir safsatadan ibaret.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Metin Dönmez (2 yıl önce)
    Böyle bir haber yapıyorsunuz daha çok fotoğraf kullanıp okuyucuya göstermeniz lazım
    %98
    %2
    Yanıtla