SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

O Yol Bizden Geçer!

A- A+ PAYLAŞ
Nemrut Dağı son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yapmış olduğu açıklamalarla gündeme gelmişti. Bakan Günay, Nemrut Dağındaki heykellerin zarar gördüğünü belirterek, yok olmalarını engellemek için Kâhta’da koruma altına almayı planladıklarını, zirveye ise heykellerin taklitlerini (replika) koyacaklarını söylemişti. Bakanın bu açıklaması çeşitli tepki ve önerileri beraberinde getirmiş, çoğunlukla heykellerin bulunduğu yerde korunması gerekliliğine işaret edilmişti.
 
Bilindiği gibi uzun süreden beri Malatya ve Adıyaman illeri arasında, özellikle Adıyaman kaynaklı, bir Nemrut polemiği yaşanıyor. Adıyaman, Malatya’nın Pütürge Tepehan beldesi üzerinden Nemrut’a turistlerin gitmesini istemiyor ve bu yolun kapatılmasını istiyor. Geçmişte Bakan Günay da bu yola karşı çıktığını belirtmişti. 
 
Ancak Bakanın heykelleri Kâhta’da koruma altına alma projesi yaşama geçirilirse Nemrut Dağının tepesinde bulunan heykeller, kabartmalar, taht kaideleri ve diğer eserlerin Malatya üzerinden Adıyaman-Kâhta’ya taşınması gerekecek. Yani Antiochos, Zeus, Herkül, Fortuna, Apollon ve tüm heykeller “son yolculuğunda” Beylerderesi’ni görmüş olacak! Çünkü zirveye Kâhta tarafından uzanan yol kayalık bir yapıya sahip ve tonlarca ağırlığındaki malzemenin taşınmasına uygun değil. Ayrıca Kâhta yönünden zirveye araç çıkarmak da mümkün değil. 
 
Malatya tarafından gidildiğinde Nemrut Dağının eteğine kadar araçla ulaşmak mümkün. Nitekim 2002 yılından itibaren yapılan restorasyon çalışmaları sırasında kullanılan vinç Nemrut Dağına Malatya üzerinden ulaşmıştı. 
 
2002 yılı yaz mevsimi Malatya’ya gelerek dönemin Valisi Mustafa Yıldırım ve Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ile görüşen Uluslararası Nemrut Vakfı Başkanı Maurije Crijns vincin Malatya üzerinden götürüleceğini belirterek destek talebinde bulunmuş, Malatyalı makamlar kendisine her türlü destek sözünü vermişti.
 
Fotoğraflar: Uluslararası Nemrut Vakfının sitesinden alınan 1 ve 2 numaralı fotoğrafta söz konusu vinç 2003 yılında Nemrut Dağında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında kullanılırken görülüyor. 2 numaralı fotoğrafta vinç aslanlı horoskopu yerine yerleştiriyor. 3 numaralı fotoğrafta vincin zirveye Malatya tarafından ilk ulaştığı an görülüyor. (Fotoğraf: Bülent KORKMAZ Arşivi).
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız