Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile muayene ücretlerini ödememek için çeşitli yollara başvuran vatandaşları uyardı.
Malatya Eczacılar Odası'nda bir basın açıklaması yapan Bülent Köse, 1 Ekim tarihi itibarıyla SUT tebliği ile muayene ücretlerinin sağlık merkezlerine göre yeniden fiyatlandırıldığını belirtti.
Köse, "Medula sisteminde sigortalı ve hak sahiplerinin hangi sağlık kuruluşuna gittiğinin tespiti yapıldığından dolayı, reçete yazıldığı andan itibaren muayene ücretleri geçerli olmaktadır. Reçetenin nakit alınması halinde veya alınmaması durumunda, bu muayene ücretleri daha sonraki reçetelerde tahsil edilecektir. Muayene ücretleri 2. reçetede, örneğin 10 YTL ise 20 YTL provizyon sisteminde çıkacaktır. Reçetenin nakit alınması veya benzeri durumlar, muayene ücretinin ödenmesine engel değildir" ifadelerini kullandı.
Köse, vatandaşların TC kimlik numaralarıyla tüm hastanelerde muayene olabildiğini kaydederek, "Uygulanmaya başlayan tebliğ kapsamında muayene ücretleri; ikinci basamak devlet hastanelerinde 3, eğitim araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6 ve özel sağlık kurumlarında 10 YTL olarak belirlenmiştir. Eczanede ilaç alırken vatandaşların bu parayı ödemeleri gerekiyor. Bazı vatandaşlarımız bu parayı ödememek için çözüm üretiyor. TC kimlik numaralarıyla hastalar takip edildiği için hasta devlete ücretini ödemek zorunda. Eğer bu ücretler zamanında ödenmezse ileride vatandaşlar sıkıntı yaşayabilir" şeklinde konuştu.