Gaziantep ve Kayseri Sanayi Odaları ile Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Isparta, Uşak, Niğde, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından, Dış Ticaret Müsteşarlığı nezdinde, pamuk ipliği ithalatına yönelik korunma önlemi soruşturması açıldığı bildirildi.
Gaziantep Sanayi Odası'ndan (GSO) yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın tamamlanarak 11 Ağustos 2008 tarihli resmi gazetede yayımlandığı ve karara bağlandığı belirtildi.
Açıklamada, "Buna göre 52.05 başlığında sınıflandırılan; dikiş ipliği hariç, ağırlık itibariyle yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olan, pamuklu dokuma ve örgü kumaş sanayinde temel girdi olarak kullanılan pamuk ipliğinin ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanacaktır. Soruşturma kapsamında "İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulunca" Kahramanmaraş ve Gaziantep'te bulunan pamuk ipliği üreticisi firmalar ve İstanbul ile Denizli'de bulunan pamuk ipliği kullanıcısı firmaların üretim tesislerinde, yerinde inceleme yapılmıştır. Ayrıca yerli üreticilerin, ithalatçıların, ihracatçıların, yabancı ülke temsilciliklerinin ve diğer ilgili taraflardan da görüşler alınmıştır. Kurulun yapmış olduğu soruşturma neticesinde, 52.05 Gümrük tarife numarasındaki pamuk ipliğinin ithalatının özellikle son dönemde ani ve önemli oranda arttığı; bu artışın yerli üreticilerin ekonomik göstergelerinde bozulmalara neden olduğu, ithalat dışındaki faktörlerin söz konusu bozulma üzerinde etkisi olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca, soruşturma yapılan 52.06 ve 52.07 Gümrük tarife numarasındaki pamuk ipliklerinin ithalatında, yerli üretim üzerinde ciddi zarar ve ciddi zarar tehdidi oluşturacak ve korunma önlemi alınmasını gerektirecek koşulların oluşmadığı belirtilmiştir" denildi.