Arguvan’ın köylerinde taşımalı sistem ile Arguvan Merkez’deki Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 220 öğrenci, okulda yemekhane bulunmadığı için kalorifer dairesinde yemek yiyor
ÖĞRENCİLER KALORİFER DAİRESİNE!
Arguvan Merkezde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndaki 220 öğrenci, okulda yemekhane olmadığı için kalorifer kazanının bulunduğu dairede yemek yiyor. Yemekhane yapımı için gerekli 60 bin TL’nin 20 bin TL’sini öğrenci velileri karşılarken, kalan 40 bin TL’nin temin edilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuran Arguvanlılar ‘Para yok’ yanıtını aldı.
“PARA YOK!”
Okulların doğalgaz dönüşüm işlerini kış aylarına bırakarak, öğrencileri soğukta titreye titreye ders yapmaya mahkum eden Milli Eğitim Müdürlüğü, bu kez de 220 öğrenciyi 40 bin TL yüzünden kalorifer kazanının bulunduğu dairede kömür tozu ve kömür kokuları arasında sağlıksız ve tehlikeli şartlar altında yemek yemeye mahkum etti.
Taşımalı sistemle Arguvan’ın köylerinden taşınan ve merkezdeki Arguvan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 220 öğrenci, 40 bin TL yüzünden ya kalorifer dairesinde ya da dışarıda yemek yiyor.
Çocuklarının içler acısı haline katlanamayan veliler, prefabrik yemekhane yapımı için gerekli olan 60 bin TL’nin 20 bin TL’sini aralarında karşılarken, kalan 40 bin TL’si için başvurdukları Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ‘Para yok’ yanıtını aldılar.
‘DEVLETİN 40 BİN LİRASI YOK MU?’
Konuyu İl Genel Meclisi’nde dile getiren Arguvan’lı Meclis Üyesi CHP’li Mustafa Mengüç, ‘Çocuklarımızın yaşadığı bu skandalı ortadan kaldırmak için devletin 40 bin TL’si yok mu?’ diye sordu. Mengüç, İl Genel Meclisi’ne konuyla ilgili olarak verdiği bilgide ‘O okulda toplam 220 öğrencimiz eğitim görüyor. 2 yıldır bu sorun var. Bir yemekhaneleri yok. Geçen yıl sıvı yiyecek olmadığı için öğrenciler yemeklerini yine sınıflarında yiyorlardı. Ama bu sene sıvı yiyeceklerde yeniliyor. Bu nedenle öğrencilerimiz kalorifer dairesinin içerisinde kömür tozları içerisinde yemek yiyorlar. Bu konuda aileler çok büyük duyarlılık gösterdi. Gerekli olan 60 bin TL’nin 20 bin TL’sini kendileri karşıladı. Ancak 40 bin TL bulunamıyor. Devlet bu parayı bize vermiyor. Bir an önce bu para bulunarak bu skandal olay giderilmelidir” ifadelerini kullandı.
YA İNFAZ UYGULANIRSA!
İl Genel Meclisi’nin dün yapılan oturumunda önemli konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Meclise gelen komisyon raporları doğrultusunda, Doğanşehir Sürgü Barajı ve yaşanan sıkıntılar ile yine Doğanşehir Topraktepe köyünün kanalizasyon sorunu ele alındı.
Doğanşehir’de 2010 yılında mahkeme kararı ile Sürgü Kasabası ve bağlı 2 köyün sulama yapmasının mahkeme kararı ile durdurulması üzerine mahkeme kararının uygulanması durumunda ortaya çıkabilecek olan sıkıntıların ele alındığı toplantıda, meclis üyeleri bölgeye bir gölet yapılması konusunu gündeme getirdiler. İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından meclise sunulan raporda; “Doğanşehir ilçesinde bulunan sürgü barajının gölü ve sulama kanalından Sürgü Kasabası Savaklı köyü, Günedoğru köyü, Topraktepe Köyü ve Doğanşehir merkezde yaşayan bir kısım vatandaşlar sulama motorları ve borular ile su almak suretiyle yaklaşık 25-30 yıldır tarlalarını ve bahçelerini sulamakta idiler. 2010 yılında DSİ tarafından bu boru ve motorların kaldırılması için vatandaşlar aleyhine davalar açılmıştır ve 6 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 250-300 dosya Yargıtay safhası da dahil olmak üzere davalar vatandaşın aleyhine sonuçlanarak kesinleşmiştir. Bu kararlar bir yıldır beklemekte ve infaz edilmemektedir. Ancak her an infaz edilme durumu da mevcuttur. Bu kararlar üzerine idareye başvuran vatandaşa en son söylenen söz bu kararların infaz edilemeyeceği ve Doğanşehir ilçesinde bu bölgeleri kapsayacak üç ayrı gölet yapılacağı belirtilmiştir. Ancak arada bir yıl kadar zaman geçmesine rağmen bahsi edilen göletler ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Yaz mevsiminde sulama sezonunun başlayacak olmasından dolayı bu sorun daha ciddi bir boyuta gelecektir. Meclisimizin ilgili komisyonunca yerinde inceleme yapılarak sorunun kapsamlı bir şekilde ele alınması, Mahkeme kararının hukuki durumu taahhüt edilen günlerin geldiği aşama ve sorunun çözümü noktasında Meclisimiz ve ilgili kurumlarca yapılması gereken hususların rapor edilerek Meclisimize bilgi verilmesi belirtiliyordu. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak mahallinde yapılan araştırma ve inceleme sonucunda; hahse konu Doğanşehir ilçesinde bulunan Sürgü Barajı gölü ile sulama kanalında Sürgü Kasabası Savaklı köyü, Günedoğru köyü, Topraktepe Köyü ve Doğanşehir merkezde yaşayan vatandaşların arazilerin sulanması konusu Devlet ve Su İşleri ile bölgedeki Sulama Birlikleri konusu olduğundan, sorunun bu iki merci arasında çözülmesi düşüncesi ile İl Özel İdaresince her hangi bir müdahalede bulunamayacağı kanaatine varılmıştır” denildi. Bunun üzerine ise meclis üyeleri bu konuda bir şeyler yapılması gerekliliğini dile getirdiler. Meclis üyelerinden Deniz Kayıkçı söz alarak, infazın her an uygulanabilecek olması nedeni ile gölgeye acil olarak bir gölet yapılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine sunulan rapor değiştirilip, bölgeye bir gölet yapılması maddesi eklenerek oylamaya sunuldu ve kabul edildi.
KANALİZASYON SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR
Meclisin diğer bir önemli maddesi ise Doğanşehir’e bağlı Topraktepe Köyü’nün kanalizasyonunun Akçadağ sulama kanalına akması idi. Bu konuda bu düzensizliğin giderilebilmesi için aranan çözüm yolları ile ilgili meclise bilgiler verildi. Sunulan raporda, “Doğanşehir ilçesi Topraktepe köyünün kanalizasyon atığının Akçadağ ilçesinin sulama suyu kanalına aktığı görülmüştür. Kanal ile köy yerleşim yeri arası 800 metredir. Kanal ile Doğanşehir ilçesi Belediye sınırları içerisinde bulunan dere arasındaki mesafe ise 1.000 metredir. Şu anda anılan dereye çevresinde bulunan Doğanşehir ilçesi sakinlerinin kanalizasyon atıkları akmaktadır. Topraktepe Köyü çevresinde doğal arıtma yapmak için uygun arazi bulunmamaktadır. Çünkü tamamı şahıs arazisidir. Sorunun çözümü için Doğanşehir Belediye Başkanı ile yapılan görüşmede, anılan köyün kanalizasyon atığının dereye akıtılmasının en uygun çözüm olacağı komisyonumuzca ifade edildi, ancak Başkan imar sahasında olan anılan dereye köy kanalizasyon atığının bağlanmasına çevresel nedenlerde dolayı karşı çıktığı, ileriki yıllarda anılan derede ıslah çalışmaların yapılacağını ifade etmiştir. Netice itibariyle, köye ait kanalizasyon atıklarının sulama suyuna akıtılmadan, 1800 metre uzunluğundaki mesafede kapalı sistemle dereye akıtılması hem ekonomik, hem de çevresel anlamda uygun olacağı uygun mütalaa edilmiştir” denildi. Sunulan rapor meclis üyelerinin belirtilen çözüm yolu üzerinde titizlikle çalışması şartı ile kabul edildi.
YABAN KEÇİLERİ CEYLAN VE KOYUNLARA ZARAR VERİYOR
Hekimhan’daki geyik ve dağ keçisi üretim çiftliği konusu da ele alındı. 70 hektarlık alanda dağ keçisi ile geyik üretildiği belirtilerek, bu hayvanların ceylan ve dağ keçilerine zarar verdikleri buna bağlı olarak alanın ayrılması yönünde çalışma yapılması istendi. Meclis bu konuda detaylı bir araştırma yapılmasını ve alanın hangi kurumlara ait olduğunun belirlenmesini istedi.
Meclis ayrıca AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonunda görüşülüp rapora bağlanan 2010 yılı Ekim İl Genel Meclis kararları ile ilgili raporu okutarak karara bağladı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.